Uveljavljanje alternativnih virov beljakovin v prehrani vzrejnih ivali
(16.02.2016) tudentka Univerze v Goettingenu je za svojo magistrsko nalogo preiskovala sprejemanje in prebavljivost krmil.
V ospredju novega interdisciplinarnega programa na Univerzi v Goettingenu je uporaba alternativnih virov proteinov za zamenjavo mesa in soje. V sklopu triletnega raziskovalnega programa so e bili objavljeni rezultati prve magistrske naloge s področja prehrane ivali.
Anne Brede
V nalogi je bilo osnovno vodilo monost zmanjanja uporabe uvoene soje v krmilih. Namen omenjene raziskave je bil v zagotavljanju stabilne mesne proizvodnje kljub manjemu deleu uvoenih krmil.
Na oddelku Fiziologije prehrane ivali smo raziskovali, kako se lahko v prehrano integrirajo alternativni beljakovinski viri na osnovi alg ali insektov, pojasnjuje prof. dr. Frank Liebert, ki je bil mentor tudentki Anne Brede pri sestavljanju magistrske naloge: Cilj naloge je bil ovrednotenje sprejemljivosti in kvalitete alternativnih beljakovinskih virov na primeru larve muhe Hermetia illucens in modro-zelene alge Spirulina platensis pri laboratorijskih podganah.
Eksperimenti so vključevali ovrednotenje porabe krme in njeno sprejemanje, prebavljivost hranilnih snovi, ključnih podatkov o kvaliteti proteinskih virov kot tudi monosti za večanje proteinske kvalitete z dodajanjem posameznih aminokislin.
Oba primera sta pri laboratorijskih ivalih pokazala visoko sprejemljivost in sočasno veliko prebavljivost. To predvsem nakazuje na dobre monosti za delno zamenjavo uvoene soje s preiskovanimi beljakovinskimi viri v prehrani vzrejnih ivali, je povzela avtorica Anne Brede. V naslednjih raziskavah bodo sedaj preverili uporabo obeh alternativnih proteinskih virov v prehrani vzrejnih ivali.
V srediču pozornosti naslednjega koraka, ki ga bosta za namen doktorske disertacije izvajali Carmen Neumann in Susanne Velten, bodo najprej pičanci in praiči, saj se pri vzreji teh vrst največ uporabljajo uvoene sojine tropine.
Seveda pa bo v namene prihodnjih raziskav potrebno spreminjati tudi pravne podlage in predpise, saj trenutno e ni dovoljeno krmljenje ivali s hrano na bazi beljakovin, pridobljenih iz insektov, e dodaja prof. Liebert.
Dodatne informacije o raziskavah lahko najdete na spletni povezavi www.uni-goettingen.de/en/519937.html.