Uveljavljanje alternativnih virov beljakovin v prehrani vzrejnih živali
Študentka Univerze v Goettingenu je za svojo magistrsko nalogo preiskovala sprejemanje in prebavljivost krmil.
V ospredju novega interdisciplinarnega programa na Univerzi v Goettingenu je uporaba alternativnih virov proteinov za zamenjavo mesa in soje. V sklopu triletnega raziskovalnega programa so že bili objavljeni rezultati prve magistrske naloge s področja prehrane živali.
V nalogi je bilo osnovno vodilo možnost zmanjšanja uporabe uvožene soje v krmilih. Namen omenjene raziskave je bil v zagotavljanju stabilne mesne proizvodnje kljub manjšemu deležu uvoženih krmil.
„Na oddelku Fiziologije prehrane živali smo raziskovali, kako se lahko v prehrano integrirajo alternativni beljakovinski viri na osnovi alg ali insektov,“ pojasnjuje prof. dr. Frank Liebert, ki je bil mentor študentki Anne Brede pri sestavljanju magistrske naloge: „Cilj naloge je bil ovrednotenje sprejemljivosti in kvalitete alternativnih beljakovinskih virov na primeru larve muhe Hermetia illucens in modro-zelene alge Spirulina platensis pri laboratorijskih podganah.“
Eksperimenti so vključevali ovrednotenje porabe krme in njeno sprejemanje, prebavljivost hranilnih snovi, ključnih podatkov o kvaliteti proteinskih virov kot tudi možnosti za večanje proteinske kvalitete z dodajanjem posameznih aminokislin.
„Oba primera sta pri laboratorijskih živalih pokazala visoko sprejemljivost in sočasno veliko prebavljivost. To predvsem nakazuje na dobre možnosti za delno zamenjavo uvožene soje s preiskovanimi beljakovinskimi viri v prehrani vzrejnih živali,“ je povzela avtorica Anne Brede. V naslednjih raziskavah bodo sedaj preverili uporabo obeh alternativnih proteinskih virov v prehrani vzrejnih živali.
V središču pozornosti naslednjega koraka, ki ga bosta za namen doktorske disertacije izvajali Carmen Neumann in Susanne Velten, bodo najprej piščanci in prašiči, saj se pri vzreji teh vrst največ uporabljajo uvožene sojine tropine.
„Seveda pa bo v namene prihodnjih raziskav potrebno spreminjati tudi pravne podlage in predpise, saj trenutno še ni dovoljeno krmljenje živali s hrano na bazi beljakovin, pridobljenih iz insektov,“ še dodaja prof. Liebert.
Dodatne informacije o raziskavah lahko najdete na spletni povezavi www.uni-goettingen.de/en/519937.html .
Sorodni članki
Novice
Deli ta članek na:
Literatura Literatura Literatura

How and When to Involve Crowds…
(09. jan 2025) Nova knjiga z odprtim dostopom vsebuje smernice za…Techniques in Small Animal Soft Tissue…
(10. sep 2024) Praktični priročnik z nasveti in triki za uspešno…Hepatobiliarne in eksokrine bolezni trebušne slinavke…
(14. avg 2024) Bolezni jeter in trebušne slinavke lahko veterinarje spravijo…Mednarodni dogodki Mednarodni dogodki Mednarodni dogodki

Eurokongres FECAVA 2025 v Antwerpnu
(17. feb 2025) FECAVA vas vabi na EuroCongress v Antwerpnu od…SCIVAC Rimini 2025
(22. jan 2025) Save the Date: Od 23. do 25. maja…10. Hrvatski kongres veterinara male prakse…
(02. jan 2025) Od 27. do 29. marca 2025 bo v…Nagrade in štipendije Nagrade in štipendije Nagrade in štipendije
