
Sezona žara: raziskava kaže na povezavo med otoplitvami in želodčno-črevesnimi obolenji
Ko se pomladni pričnejo višati temperature, se zveča tudi pojavnost želodčno-črevesnih težav. Povezava je bila tudi strokovno dokazana v raziskavi.
Raziskovalci Inštituta za kvaliteto in varnost živil nemške visoke šole za veterinarstvo TiHo so v sodelovanju z lokalnimi znanstveniki za kontrolo živil preiskovali različne povzročitelje skozi vse leto v odvisnosti od temperature ter objavili svoje rezultate v publikaciji Scientific Reports.
Salmonela in kampilobakter po vsem svetu veljajo za najpogostejše povzročitelje bakterijskih diarej.
V Evropi so leta 2013 registrirali 215.000 kampilobakterioz in 85.000 salmoneloz. Obe infekciji morajo zdravniki prijaviti odgovornim službam za varovanje zdravja. Tako zbrane informacije je za svojo študijo uporabila skupina raziskovalcev ter jih ocenila v povezavi z zabeleženimi temperaturnimi nihanji. Celotna raziskava z analizo podatkov je trajala 212 tednov.
Statistična obdelava podatkov je pokazala, da so se po približno 5 tednov po dvigu temperatur povečale prijave okužb s salmonelo in kampilobaktrom. Prof. dr. Günter Klein, vodja inštituta pojasnjuje: „Iz preteklih študij je že bilo poznano, da se omenjena obolenja pojavljajo pogosteje od pomladi do jeseni – povezava s temperaturami pa še ni bila dokazana. Pet tedenski zamik je le približek, saj se pojav obolenja običajno poroča s časovnim zamikom. Prav tako niso poznani podatki o ternutku okužbe in inkubacijski dobi za prijavljene primere.
Žal, kljub obveznemu prijavljanju niso v sistemu zajete vse infekcije s salmonelo in kampilobaktrom, saj večina ljudi z diaerjo ne obišče zdravnika, ob tem pa v mnogih primerih pacientom ne odvzamejo vzorcev blata za določanje povzročiteljev.
Salmonele in kampilobaktri se lahko prenašajo z živili živalskega izvora, kot so jajca, mleko ali meso. Dvig primerov salmoneloz v poletnem času je pogosto pojasnjen s pričetkom sezone pečenja na žaru. Za preprečevanje želodčno-črevesnih obolenj je tako pomembno, da se meso dobro speče. Ob tem je pomembno tudi hlajeno skladiščenje živil živalskega izvora, saj se ob neprimernem hranjenju mesa, jajc in mleka lahko salmonele na izdelku pospešeno razmnožujejo.
Za kampilobakter pravilno skladiščenje ni toliko pomembno, saj se po tenutno znanih podatkih bakterije na živilih ne morejo razmnoževati. Ker je pojavnost teh bakterij od pomladi do jeseni povečana na obratih za vzrejo živali, predvsem perutninskih, znanstveniki predvidevajo, da tukaj prihaja do povezave z okužbani pri ljudeh.
Informacije o sovpadanju temperature in obolenj so koristne za povečanje varnosti živil, na primer s povečanim nadzorom v odločilnih obdobjih.
PUBLIKACIJA
Association between the ambient temperature and the occurrence of human Salmonella and Campylobacter infections Josef Yun, Matthias Greiner, Christiane Höller, Ute Messelhäusser, Albert Rampp, Günter Klein Scientific Reports, DOI:10.1038/srep28442
Sorodni članki
Novice
Deli ta članek na:
Literatura Literatura Literatura

How and When to Involve Crowds…
(09. jan 2025) Nova knjiga z odprtim dostopom vsebuje smernice za…Techniques in Small Animal Soft Tissue…
(10. sep 2024) Praktični priročnik z nasveti in triki za uspešno…Hepatobiliarne in eksokrine bolezni trebušne slinavke…
(14. avg 2024) Bolezni jeter in trebušne slinavke lahko veterinarje spravijo…Mednarodni dogodki Mednarodni dogodki Mednarodni dogodki

Eurokongres FECAVA 2025 v Antwerpnu
(17. feb 2025) FECAVA vas vabi na EuroCongress v Antwerpnu od…SCIVAC Rimini 2025
(22. jan 2025) Save the Date: Od 23. do 25. maja…10. Hrvatski kongres veterinara male prakse…
(02. jan 2025) Od 27. do 29. marca 2025 bo v…Nagrade in štipendije Nagrade in štipendije Nagrade in štipendije
