Pregledovanje mesa: EFSA je prila do zaključkov o trenutni praksi ter izdala priporočila za izboljave
(16.07.2013) Evropska agencija za varnost hrane (EFSA - European Food Safety Authority) je zaključila obseen projekt, ki predstavlja strokovno podlago, ki bi naj omogočila posodobitev pregledovanja mesa v Evropski uniji.
EFSA je na podlagi ocene tveganja, ki ga meso predstavlja za splono javnost, identificirala in razvrstila rizične dejavnike. Na podlagi zahteve Evropske komisije je agencija sestavila predloge o inpekcijskih postopkih za pregled mesa. Namen smernic je začititi potronike pred tveganjem, ki bi ga lahko povzročalo meso.
Izvrna direktorica EFSE Catherine Geslain-Lanéelle je pojasnila: Rezultati naega dela bodo podpirali vodje pri ocenjevanju tveganj, da bodo tveganja za splono javnost omejevali na pomembnih stopnjah v postopku pregledovanja izdelkov.
tiri trenutno izdana znanstvena poročila sluijo kot nasvet glede inpekcijskih postopkov za preglede mesa govedi, ovc in koz, divjadi ter domačih kopitarjev, kot so konji. Kot predhodniki teh priporočil so bila v letih 2011 in 2012 izdana tudi priporočila za preglede mesa praičev in perutnine. EFSA je od tedaj ocenila inpekcijske postopke pregledovanja mesa tevilnih različnih ivalskih vrst, ki se v Evropski uniji pojavljajo pri mesni proizvodnji.
Za dokazovanje najpomembnejih dejavnikov tveganja, ki izhajajo iz mesa in mesnih izdelkov, kot so povzročitelji obolenj Campylobacter in Salmonella ter kontaminacija s kemičnimi snovmi, kot so perzistentni organski onesnaevalci in prepovedane snovi, trenutno običajne metode pregledov ne zadočajo zmeraj. Zaradi tega se je Evropska komisija odločila, da je postopke pregledovanja mesa v Evropi potrebno modernizirati.
Pri vseh obravnavanih ivalskih vrstah mesne proizvodnje je EFSA določila bioloke in kemične dejavnike tveganja, ki lahko izhajajo iz mesa ter jih opredelila glede na stopnjo tveganja, ki jo predstavljajo za javno zdravje. Razvrstitev kemijskih dejavnikov tveganja temelji na rezultatih nacionalnih načrtov za kontrolo onesnaevalcev iz obdobja med letoma 2005 in 2010 in na rezultatih drugih kontrolnih programov ter specifičnih kriterijih za določanje toksikolokih profilov.
Na podlagi teh je EFSA za najpomembneje bioloke onesnaevalce, ki bi se lahko pojavili v ivilih, predlagala harmonizirane epidemioloke indikatorje. Ti bodo v okviru predlaganega celovitega sistema sluili za zagotavljanje varnosti mesa tako, da bodo omogočali kategorizacijo proizvodnih gospodarstev, čred in klavnic glede na potencialna tveganja in določene mikrobioloke mejne vrednosti. Znanstveni izvedenci EFSE so izdali predloge za izboljanje trenutne prakse in alternativne metode pregledovanja mesa. Ob tem so v obzir vzeli tudi učinke predlaganih sprememb trenutnih pregledovalnih postopkov na zdravje in začito ivali.
Za izvedbo tako kompleksne in medsektorske naloge se je EFSA lahko oprla na strokovnjake s tevilnih področij, ki so svetovali v sklopu svoje znanstvene pristojnosti o biolokih nevarnostih vključno z zoonozami, kemičnih onesnaevalcih v postopkih ivilske predelovalne industrije, zdravstvenem statusu ivali in njihovi začiti kot tudi o metodah za izdelavo ocene tveganja in zbiranja podatkov.