Pregledovanje mesa: EFSA je prišla do zaključkov o trenutni praksi ter izdala priporočila za izboljšave
Evropska agencija za varnost hrane (EFSA - European Food Safety Authority) je zaključila obsežen projekt, ki predstavlja strokovno podlago, ki bi naj omogočila posodobitev pregledovanja mesa v Evropski uniji.
EFSA je na podlagi ocene tveganja, ki ga meso predstavlja za splošno javnost, identificirala in razvrstila rizične dejavnike. Na podlagi zahteve Evropske komisije je agencija sestavila predloge o inšpekcijskih postopkih za pregled mesa. Namen smernic je zaščititi potrošnike pred tveganjem, ki bi ga lahko povzročalo meso.
Izvršna direktorica EFSE Catherine Geslain-Lanéelle je pojasnila: „Rezultati našega dela bodo podpirali vodje pri ocenjevanju tveganj, da bodo tveganja za splošno javnost omejevali na pomembnih stopnjah v postopku pregledovanja izdelkov.“
Štiri trenutno izdana znanstvena poročila služijo kot nasvet glede inšpekcijskih postopkov za preglede mesa govedi, ovc in koz, divjadi ter domačih kopitarjev, kot so konji. Kot predhodniki teh priporočil so bila v letih 2011 in 2012 izdana tudi priporočila za preglede mesa prašičev in perutnine. EFSA je od tedaj ocenila inšpekcijske postopke pregledovanja mesa številnih različnih živalskih vrst, ki se v Evropski uniji pojavljajo pri mesni proizvodnji.
Za dokazovanje najpomembnejših dejavnikov tveganja, ki izhajajo iz mesa in mesnih izdelkov, kot so povzročitelji obolenj Campylobacter in Salmonella ter kontaminacija s kemičnimi snovmi, kot so perzistentni organski onesnaževalci in prepovedane snovi, trenutno običajne metode pregledov ne zadoščajo zmeraj. Zaradi tega se je Evropska komisija odločila, da je postopke pregledovanja mesa v Evropi potrebno modernizirati.
Pri vseh obravnavanih živalskih vrstah mesne proizvodnje je EFSA določila biološke in kemične dejavnike tveganja, ki lahko izhajajo iz mesa ter jih opredelila glede na stopnjo tveganja, ki jo predstavljajo za javno zdravje. Razvrstitev kemijskih dejavnikov tveganja temelji na rezultatih nacionalnih načrtov za kontrolo onesnaževalcev iz obdobja med letoma 2005 in 2010 in na rezultatih drugih kontrolnih programov ter specifičnih kriterijih za določanje toksikoloških profilov.
Na podlagi teh je EFSA za najpomembnejše biološke onesnaževalce, ki bi se lahko pojavili v živilih, predlagala harmonizirane epidemiološke indikatorje. Ti bodo v okviru predlaganega celovitega sistema služili za zagotavljanje varnosti mesa tako, da bodo omogočali kategorizacijo proizvodnih gospodarstev, čred in klavnic glede na potencialna tveganja in določene mikrobiološke mejne vrednosti. Znanstveni izvedenci EFSE so izdali predloge za izboljšanje trenutne prakse in alternativne metode pregledovanja mesa. Ob tem so v obzir vzeli tudi učinke predlaganih sprememb trenutnih pregledovalnih postopkov na zdravje in zaščito živali.
Za izvedbo tako kompleksne in medsektorske naloge se je EFSA lahko oprla na strokovnjake s številnih področij, ki so svetovali v sklopu svoje znanstvene pristojnosti o bioloških nevarnostih vključno z zoonozami, kemičnih onesnaževalcih v postopkih živilske predelovalne industrije, zdravstvenem statusu živali in njihovi zaščiti kot tudi o metodah za izdelavo ocene tveganja in zbiranja podatkov.
Sorodni članki
Novice
Deli ta članek na:
Literatura Literatura Literatura

How and When to Involve Crowds…
(09. jan 2025) Nova knjiga z odprtim dostopom vsebuje smernice za…Techniques in Small Animal Soft Tissue…
(10. sep 2024) Praktični priročnik z nasveti in triki za uspešno…Hepatobiliarne in eksokrine bolezni trebušne slinavke…
(14. avg 2024) Bolezni jeter in trebušne slinavke lahko veterinarje spravijo…Mednarodni dogodki Mednarodni dogodki Mednarodni dogodki

Eurokongres FECAVA 2025 v Antwerpnu
(17. feb 2025) FECAVA vas vabi na EuroCongress v Antwerpnu od…SCIVAC Rimini 2025
(22. jan 2025) Save the Date: Od 23. do 25. maja…10. Hrvatski kongres veterinara male prakse…
(02. jan 2025) Od 27. do 29. marca 2025 bo v…Nagrade in štipendije Nagrade in štipendije Nagrade in štipendije
