
Lokalne stročnice v prehrani prašičev: termična obdelava ne pomeni posebne prednosti
Hidrotermična obdelava zrnatih stročnic, kot so grah ali bob v sklopu ekološke prašičereje ne prinaša posebnih prednosti v smislu prirasta in zdravja.
Sicer se količina neželenih antinutritivnih snovi v legunimozah s segrevanjem nekoliko zmanjša in se sočasno malenkost poveča tudi količina lahko izkoristljive energije, kljub temu pa se je pri praktičnih preizkusih s krmljenjem izkazalo, da segrevanje ni posebej učinkovito. Tako nakazujejo rezultati študije prehranskih strokovnjakov nemške Kmetijske zbornice.
Za namen raziskave so odstavljene pujske strokovnjaki razdelili v tri skupine. Dve skupini so štiri tedne krmili s termično obdelano oziroma neobdelano krmno mešanico, ki je bila sestavljena iz boba, graha in fižola v tretjinskih deležih. Delež mešanice je v celotni krmi zavzemal 30 odstotkov.
Tretja skupina je kot vir proteinov namesto lokalnih stročnic prejemala visok delež sojinih tropin. Ob splošno nižjem prirastu za manj od 400 gramov se med tremi poskusnimi skupinami niso pojavila znatna odstopanja, sojina skupina je ob tem pokazala manjše prednosti.
Strokovnjaki zbornice so iz tega zaključili, da lahko rejci brez pomisleka opustijo korak drage termične obdelave domačih stročnic.
Do enakega rezultata je prišla tudi skupina raziskovalcev iz Centra za ekološko kmetovanje v Visselhoevedu, ki je podoben poskus izvajala za primer učinkovanja hidrotermično obdelanega zimskega graha v krmi rejnih prašičev. Tudi tukaj predpriprava ni pokazala posebnih prednosti.
Ob tem ste je v obeh projektih izkazalo, da delež stročnic v krmi ne sme presegati 30 odstotkov. Višji deleži so namreč zmanjšali uživanje krme in poslabšali zdravstveno stanje prašičkov ter povzročili občuten padec v mesnatosti pri rejnih prašičih.
Kljub vsemu pa so si strokovnjaki za prehrano enotni glede primernosti uporabe domačih stročnic, če so le te primešane krmi v primernem deležu. Delno jih je mogoče tudi nadomeščati s sojinimi proteini.
Jürgen Beckhoff, aid.de
Sorodni članki
Novice
Deli ta članek na:
Literatura Literatura Literatura

How and When to Involve Crowds…
(09. jan 2025) Nova knjiga z odprtim dostopom vsebuje smernice za…Techniques in Small Animal Soft Tissue…
(10. sep 2024) Praktični priročnik z nasveti in triki za uspešno…Hepatobiliarne in eksokrine bolezni trebušne slinavke…
(14. avg 2024) Bolezni jeter in trebušne slinavke lahko veterinarje spravijo…Mednarodni dogodki Mednarodni dogodki Mednarodni dogodki

Eurokongres FECAVA 2025 v Antwerpnu
(17. feb 2025) FECAVA vas vabi na EuroCongress v Antwerpnu od…SCIVAC Rimini 2025
(22. jan 2025) Save the Date: Od 23. do 25. maja…10. Hrvatski kongres veterinara male prakse…
(02. jan 2025) Od 27. do 29. marca 2025 bo v…Nagrade in štipendije Nagrade in štipendije Nagrade in štipendije
