EFSA je revidirala mejne vrednosti bakra v ivalski krmi
(28.09.2016) Predstavniki organizacije EFSA so predlagali spremembe za mejne vrednosti bakra v krmi za nekatere ivalske vrste. Priporočajo zmanjanje vsebnosti v krmi za praičke, govedo in molznice, ob tem pa predlagajo povianje v krmi za koze.
Predlagane koncentracije naj bi vodile do zmanjanega izločanja bakra v okolje, kar bi lahko imelo vlogo pri zatiranju rezistence na antibiotike.
EFSA Odbor za dodatke in izdelke ali snovi, ki se uporabljajo v ivalski krmi (FEEDAP) priporoča, da naj se meja vsebnosti bakra v samostojni krmi za praičke zmanja iz predhodno dovoljenih 170 mg/kg na 25 mg/kg. Krma za govedo in krave molznice bi na podlagi priporočil lahko vsebovala le e 30 mg/kg namesto 35 mg/kg.
Za večino drugih ivalskih vrst so do sedaj dovoljene mejne količine ostale nespremenjene, le pri kozah so izdali priporočilo za dvig trenutno dovoljenih mej. Priporočene količine vsebnosti bakra v krmi se smatrajo kot zadostne za pokrivanje potreb po bakru za posamezne skupine ivali.
Priporočila Odbora FEEDAP temeljijo na obsenem in sistematičnem pregledu literature ter na pregledu podatkov, pridobljenih s strani drav članic in odgovarjajočih interesnih skupin. Predstavniki EFSA ocenjujejo, da bi zmanjanje vsebnosti bakra v krmi za praičke zmanjalo posledično izločanje bakra v okolje preko gnojevke za kar 20%.
Dodatno je odbor ob tem v strokovnem mnenju poudaril, da bi zmanjanje vsebnosti bakra v krmi lahko tudi prispevalo k zmanjanju antibiotične rezistence v praičereji in v okolju. Trditev temelji na podlagi tudij, ki kot ena izmed mnogih hipotez nakazujejo, da bi pojav na antibiotike odpornih mikroorganizmov morda lahko bila posledica genetske bliine genov za odpornost na antibiotike in odpornost na baker.
Povezava: Revision of the currently authorised maximum copper content in complete feed