VET-MAGAZIN logo
Uporaba umetne inteligence v veterinarski triaži
RF/Canva
FEI HorseApp - digitalizacija upravljanja konj
RF/Canva/FEI
Populacija brkatih serov v Alpah narašča
Marcel Burkhardt/Vogelwarte
Dobra usposobljenost ohranja pse mlade
Thomas Zimmel/VET-MAGAZIN
Dobra usposobljenost ohranja pse mlade
Najbolj strupenega pajka na svetu sestavljajo tri vrste
UHH/Esfandiari
ABCD & Boehringer Ingelheim vabita k prijavi na natečaj Young Scientist Award 2025
shutterstock.com/Inna Novogel
ABCD & Boehringer Ingelheim vabita k…
Ponovni razmislek o upravljanju populacij v živalskih vrtovih
Zoo Karlsruhe/Timo Deible
Klinični primer: Leopardji gekon s postovulatorno retencijo jajca
Helene Widmann
Viyo Recuperation za premagovanje težav z ješčnostjo
Splošno

Viyo Recuperation za premagovanje težav z ješčnostjo

Viyo Recuperation pomaga pri premagovanju težav z ješčnostjo (palatibilnostjo) konvencionalnih in terapevtskih diet na varen in idealen način

. . .

Ješčnost diet za mačke in pse pogosto predstavlja težavo tako živalim kot njihovim lastnikom. To postane še večji problem, če mačka in psi potrebujejo zdravljenje s pomočjo terapevtskih diet, navadno zaradi težav z ledvicami, jetri ali srcem.

Zamenjava običajne diete s terapevtsko dieto je pogosto težavna in lahko povzroči tudi dodatne medicinske probleme.

Že v študiji iz leta 1984 sta Finco in Barsanti primerjala normalno dieto in dieto, ki je vsebovala znižano količino proteinov. Ugotovila sta, da je manjše zauživanje diete, ki je vsebovala znižano vsebnost proteinov, zaradi slabe ješčosti povzročilo delno anoreksijo živali. V študiji diete za mačke, ki je vsebovala neprebavljive komponente, da bi znižali gostoto kalorij v njen, je bilo ugotovljeno nižje zauživanje take hrane.

Napredovanje v  razvoju terapevtskih diet za mačke in pse, s katerimi lahko upravljamo z boleznijo, je še povečalo pomembnost ješčosti. Specialne diete pogosto vsebujejo manj nutrientov, ki povečujejo palatibilnost, kot so maščobe, proteini in natrij. Zamenjava proteinov in maščob z vlakninami in ogljikovimi hidrati zniža palatibilnost.

Kaj je palatibilnost (ješčnost)?

Palatibilnost je stopnja sprejemljivosti diete za živali, ki jo določa senzorni odziv živali na specifične kemične in fizične karakteristike- vonj, okus in teksturo. Kombinacija vonja in okusa definira okusnost (3). Relativna pomembnost teh senzoričnih kvalitet, ki definirajo ješčnost,  se deloma razlikuje pri psih in mačkah. Pri psih je najpomembnejši vonj, nato okus in najmanj pomembna tekstura.

Za mačke je najpomembnejši vonj, nato tekstura, okus pa je manj pomemben. Oboji so izredno občutljivi na vonje in okuse, ki so povezani z mesom (4). Videz hrane je manj pomemben. Psi imajo receptorje za sladko, grenko in slano. Mačke ne preferirajo sladkega okusa, kot ga sicer večina sesalcev, kar pa za popolne mesojede ni presenetljivo.

Psi imajo najraje (od najbolj do najmanj zaželenega) govedino, svinjino, jagnjetino, perutnino in konjsko meso. Tudi oni imajo raje mesno dieto od visoko-proteinske brezmesne diete. Mačke imajo raje ribje meso od ostalega mesa in so zelo občutljive na majhne spremembe v dieti.

Če psom ponudimo nekaj različnih diet jih bodo povohali in se hitro odločili, katera jim je najbolj všeč. Vendar bodo občasno poskusili tudi druge diete, tudi če so eni izrazito naklonjeni.

Viyo Recuperation
Viyo Recuperation

Če je tista, ki so najprej izbrali veliko bolj palatibilna, se bodo hitro vrnili k njej (5). Na splošno psi pobirajo hrano z zobmi, medtem ko mačke hrano povohajo in poskusijo preden se odločijo, katero bodo jedle, razen če je vonj ene hrane izrazito bolj privlačen (6). Mačke pobirajo hrano z jezikom, ne z zobmi.

Med tem ko jejo lahko mačke večkrat spremenijo svojo odločitev. Tako mačko kot psi pred zaužitjem intenzivno ovohavajo nepoznano hrano (7), kar močno poveča pretok zraka preko olfaktorne sluznice (8).

Trenje, viskoznost in gladkost hrane ob kontaktu s površino ust strokovnjaki pogosto imenujejo »občutek v ustih«. Maščobe in vlaga pozitivno vplivajo na občutek v ustih in na palatibilnost. Po pravilu je kozervirana hrana (75% vlage) bolj okusna od mehke-vlažne hrane (30% vlage), ki je bolj palatibilna kot suha hrana (10% vlage) (9).

Maščoba tudi doprinese k pozitivnemu občutku v ustih in palatibilnost hrane, ki ima znižano količino maščob,  je posledično slabša. Diete brez maščob v obliki gela s 50 do 60% vode so sprejemljive za mačke (10). Kot kaže lahko znižamo vsebnost maščob, če ohranimo primerno teksturo diete.

Ali obstaja rešitev za povečano zauživanje (terapevtskih) diet?

Viyo Recuperation je visoko palatibilna, tekoča, popolna nizkokalorična formula, ki pomaga ljubljenčkom, da brez težav preidejo z običajne hrane na terapevtsko dieto. Pomaga povečati palatibilnost nove diete in tudi preprečiti drisko. Lahko jo varno kombiniramo s katerokoli hrano. Za več informacij kontaktirajte Animalis d.o.o.!

www.animalis.si

Viri:

  1. Barsanti, J.A. and Finco D.R. Dietary Management of Chronic Renal Failure in Dogs. J.A.A.H.A., May/June 1985, Volume 21, pp. 371-375.
  2. Kienzle, E., Meyer H. and Schnieder R. Investigations on Palatability, Digestibility and Tolerance of Low Digestible Food Components in Cats. Journal of Nutrition, 1991, 121:S56-S57.
  3. Thomson, D.M.H. The meaning of flavour. In G.G. Birch, M.G. Lindley (Eds.) Developments in Food Flavours, pp. 1-21. London, Elsevier Applied Science, 1986.
  4. Stein, L.J. Chemosensory insights. Petfood Industry, September 2001, 4-6.
  5. Smith, J.C. et al. Fine-grained measures of dogs’ eating behavior in single-pan and two-pan tests. In L.M. Beidler et al. (Eds.) Neuroscience and Biobehavioral Reviews, Vol. 8 (2), pp. 243-251. Fayetteville, New York, ANKHO International, 1984.
  6. Hullar, I. et al. Factors influencing the food preferences of cats. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. (Berl) 85: 205-211, 2001.
  7. Bradshaw, J. and Thorne, C. Feeding behaviour. In C. Thorne (Ed.) Waltham Book of Dog and Cat Behaviour, pp. 115-129. Oxford, Pergamon Press, 1992.
  8. Vadurel, A. and Gogny M. L’odorat du chien: aspects physiologiques et facteurs de variation. (Sense of smell in dogs: physiological aspects and factors of variation.) Point Vét. 28 (181):1037-1044, 1997.
  9. Houpt, K.A. Domestic Animal Behavior, Iowa University Press, Ames, Iowa. 1991 p. 290.
  10. McDonald, M.L., Rogers, Q.R. and Morris, S.G. Role of Linoleate as an essential fatty acid for the cat independent of arachidonate synthesis. Journal of Nutrition, 1983, Volume 113, pp. 1422-1433.
. . .

Sorodni članki

Novice

Deli ta članek na:

Werbung via Google
Werbung via Google

Literatura Literatura Literatura

How and When to Involve Crowds in Scientific Research
How and When to Involve Crowds…
(9. jan 2025) Nova knjiga z odprtim dostopom vsebuje smernice za…
Techniques in Small Animal Soft Tissue…
(10. sep 2024) Praktični priročnik z nasveti in triki za uspešno…
Hepatobiliarne in eksokrine bolezni trebušne slinavke…
(14. avg 2024) Bolezni jeter in trebušne slinavke lahko veterinarje spravijo…

Mednarodni dogodki Mednarodni dogodki Mednarodni dogodki

World Feline Congress 2025
shutterstock.com/Gorodenkoff
World Feline Congress 2025
(16. apr 2025) Vodilni dogodek v veterinarski stroki za izpopolnjevanje na…
EERVC 2025 v Ljubljani
(8. apr 2025) Letošnji 8. kongres Eastern European Regional Veterinary Conference…
Kongres EVECC 2025
(8. apr 2025) Evropski kongres nujne in intenzivne veterinarske medicine bo…

Nagrade in štipendije Nagrade in štipendije Nagrade in štipendije

FECAVA Laboklin Potovalna Štipendija 2025
FECAVA Laboklin Potovalna Štipendija 2025
(20. mar 2025) Veterinarska medicina ne pozna meja, zato se FECAVA…
Razpis za nagrado Herberta Stillerja za…
(10. mar 2025) Zdravniki proti poskusom na živalih podpirajo raziskovalne projekte…
Purina Pro Plan in FVE raziskovalna…
(2. feb 2025) Skupaj bo raziskovalna štipendija Purina® Pro Plan…