Posebna nova igrača „stožec za ritje“ za prašiče pitance

(03.09.2014) V inovativnem raziskovalnem projektu so razvili fiksirane krogle na vzmeti za igro prašičev pitancev v intenzivnih prašičerejskih objektih. Igrače omogočajo dobro počutje živali in skrbijo za primerno opremo prašičjih hlevov.  

Prašiči v svojem naravnem okolju preživijo velik del svojega aktivnega časa z ritjem po zemlji ter na ta način raziskujejo okolje in iščejo hrano.

V intenzivnih prašičerejskih objektih na rešetkastih tleh brez stelje pa tega nagona praktično ne morejo izživeti, saj navadno nimajo na razpolago premičnih in spreminjajočih se igrač.


prašiči so zaposleni z igralom na vzmet za simulacijo ritja po zemlji

Tej težavi je želela priti do dna ekipa nemških strokovnjakov za kmetijstvo in prehrano (BMEL in BLE). Kot nosilci projekta so želeli najti smiselne možnosti za zaposlitev in zabavo prašičev pitancev, da bi z njihovo uporabo povečali dobro počutje prašičev v hlevih intenzivnih prašičerejskih objektov.

Skupaj z znansveniki Univerze v Kasselu so v tri leta trajajočem projektu iznašli „zaposlitveni pripomoček“, ki je kmalu med prašiči postal izjemno priljubljen.

V originalu imenovan „Wühlkegel“ ali angleško „Rooting Cone“, stožec za ritje pravzaprav sestavljajo tri krogle, ki so z vzmeti pritrjene na skupno osnovo ter so narejene iz poliuretana, primernega za uporabo v prehranski industriji. Pritdrijo se na hlevska tla.

Prašičem igralo nudi številne možnosti za izživljanje svojih prirojenih nagonov za ritje in grizenje. Zaradi svojega nepredvidljivega gibanja na vzmeti ostajajo krogle prašičem zanimive ves čas vzreje.

Z intenzivnim testiranjem nove igrače so strokovnjaki lahko potrdili, da so se prašiči občutno dalj časa in bolj intenzivno zaposlili s stožcem za ritje, kot s primerjanimi verigami, ki se navadno uporabljajo v podoben namen.

Na podlagi izjemno pozitivnih rezultatov so po zaključeni raziskavi pričeli tudi z industrijskim izdelovanjem igrače, ki je že dobavljiva na tujih tržiščih v Evropi.

Sorodni članki

EFSA

Bolezen modrikastega jezika: EFSA ocenjuje ukrepe za zatiranje

Programi masovnega cepljenja v obdobju vsaj 5 let, skupaj z izboljšanjem sistemov za kontinuiran nadzor, so edini učinkoviti ukrepi za izkoreninjanje bolezni modrikastega jezika v Evropi, zaključuje EFSA
preberi več

TiHo

Sezona žara: raziskava kaže na povezavo med otoplitvami in želodčno-črevesnimi obolenji

Ko se pomladni pričnejo višati temperature, se zveča tudi pojavnost želodčno-črevesnih težav. Povezava je bila tudi strokovno dokazana v raziskavi
preberi več

‚Bio‘ še zmeraj narašča

‚Bio‘ še zmeraj narašča

Nedavna študija glede bio površin in živilske industrije kaže kontinuirano pozitven razvoj na svetovni ravni
preberi več

EFSA

Izbruh okužbe s Salmonelo v evropskem prostoru

Sedem držav je med 1. majem in 12. oktobrom 2016 sporočilo primere okužbe s povzročiteljem Salmonella Enteritidis pri ljudeh. Od teh je 112 primerov bilo potrjenih in pri 148 postavljen sum.
preberi več

EFSA

Vozličasti dermatitis – cepljenje je najučinkovitejša metoda za nadzor bolezni

Cepljenje govedi je najučinkovitejša metoda za nadzor in zaustavitev širjenja bolezni vozličastega dermatitisa, trdijo strokovnjaki EFSA
preberi več

Universität Duisburg-Essen

Prašiči s prirojenim kompasom

Nedavna mednarodna raziskava, ki jo je vodil zoolog dr. E. Pascal Malkemper je pokazala, da imajo divji prašiči očitno smisel za magnetno polje
preberi več

EMA

EMA priporoča zmanjšanje uporabe kolistina pri živalih

Evropska agencija za zdravila (EMA - European Medicines Agency) je posodobila v letu 2013 izdana strokovna priporočila glede uporabe antibiotika kolistina pri živalih
preberi več

Bernhard-Nocht-Institut für Tropenmedizin in Hamburg

Antibiotiki proti salmonelam so v Afriki zmeraj manj učinkoviti

Sepse, ki jih povzročajo bakterije Salmonella enterica, že od nekdaj zahtevajo smrtne žrtve v južnih delih Afrike ter jugovzhodu Azije
preberi več

Znanost

novice

mednarodno