Znanstveniki načrtujejo mednarodno podatkovno banko z informacijami o novih povzročiteljih bolezni

(10.04.2015) V evropskem projektu „Collaborative Management Platform for detection and Analysis of (Re-) emerging and foodborne outbreaks in Europe“, kratko COMPARE, se povezujejo infektologi iz vse Evrope.   

Vključeni strokovnjaki so si zadali visok cilj v boju proti povzročiteljem infekcij pri ljudeh in živalih. Zbirati nameravajo informacije o povzročiteljih infekcijskih bolezni z namenom hitre identifikacije, nadzora izbruhov bolezni pri ljudeh in živalih ter zgodnjega sprožanja preventivnih in terapevtskih ukrepov.

Ob tem želijo vzpostaviti tudi nove metode za gensko tipizacijo patogenih mikroorganizmov.  

COMPARE združuje 28 partnerjev iz 10 evropskih držav in enega zunanjega partnerja. Projekt, ki se je pričel izvajati s pričetkom letošnjega leta bo subvencioniran tudi s strani EU v sklopu programa Horizont-2020.  

COMPARE se ukvarja z novimi povzročitelji infekcij in ponovno pojavljajočimi patogeni, ki bi lahko ljudi ogrožali preko potrošnje kontaminiranih živil.

V ta namen projekt združuje organizacije in raziskovalce z vseh področij infektologije, javnih zdravstvenih organizacij in varnosti živil. Tak interdisciplinarni pristop v smislu ideje „One Health“ bi naj omogočal hitrejše prepoznavanje in učinkovitejše zatiranje bolezenskih izbruhov po vsem svetu.

Dalj časa kot namreč preteče od izbruha novih tipov patogenih povzročiteljev do določanja njihovih posebnih lastnosti in posledične zajezitve izbruha, tem težje so posledice. Dober primer za to trditev je nedaven izbruh infekcij z virusom gripe pri tjulnjih, ki so ga lahko diagnosticirali v zgolj dveh tednih.  

Prav tako raznoliki kot proučevani povzročitelji so tudi organizacije, ki se v okviru COMPARE z njimi ukvarjajo. Na svojih strokovnih področjih se tako povezujejo in dopolnjujejo raziskovalne skupine iz humane medicine, veterine in s področja varnosti živil.

Običajno se mnoge strokovne ekipe ukvarjajo izključno z raziskavami na svojem področju patogenov, kot so bakterije, virusi ali paraziti. COMPARE je ob tem orodje, ki povezuje posamezna znanja sodelujočih v enotno stroko.

Njihov cilj je razvoj platforme, ki bo omogočala učinkovit prenos informacij med sodelujočimi organizacijami. Tako bodo podatki hitreje izmenjani, patogeni določeni s sodobnimi metodami ter enostavneje ovrednoteni ob pomoči predhodnih informacij.

Patogeni, v tem primeru povzročitelji bolezni pri živalih in ljudeh ter povzročitelji obolenj pogojenih z uživanjem oporečnih živilih, bodo analizirani s pomočjo novih genetskih tehnologij.

Celotni genomi povzročiteljev bodo sekvencirani, podatki pa dopolnjeni s kliničnimi in epidemiološkimi informacijami. Na podlagi teh podatkov se bodo lahko izdelale ocene tveganja, optimizirala se bo komunikacija ob možnih izbruhih. Povzročitelje je namreč potrebno najprej dobro poznati, šele nato se lahko ciljano ukrepa in zajezi bolezenske izbruhe.

Pri projektu COMPARE sodelujejo vodilni evropski inštituti s področij infektologije in bolezni, prenosljivih z oporečnimi živili z organizacijami GMI (Global Microbial Identifier).

Sorodni članki

Jean-Loup Rault; Vir slike: Michael Bernkopf/Vetmeduni Vienna

Kako nega z osebnim odnosom vpliva na prašiče

Jean-Loup Rault želi ugotoviti, kako pozitivni odnosi z ljudmi vplivajo na prašiče. V ta namen raziskovalec dobrega počutja živali z magnetno resonanco pregleduje tudi njihove možgane
preberi več

Študija Univerze v Hohenheimu: vedenje o povezavi med mlekom in rojstvom telet je med prebivalci šibko; Vir slike: Universität Hohenheim/Angelika Emmerling

Študija Univerze v Hohenheimu: vedenje o povezavi med mlekom in rojstvom telet je med prebivalci šibko

Po ugotovitvah Univerze Hohenheim v Stuttgartu so prenos znanja, spodbujanje povpraševanja in politična podpora le nekateri pristopi k reševanju tako imenovanega “problema teleta”
preberi več

EFSA

Bolezen modrikastega jezika: EFSA ocenjuje ukrepe za zatiranje

Programi masovnega cepljenja v obdobju vsaj 5 let, skupaj z izboljšanjem sistemov za kontinuiran nadzor, so edini učinkoviti ukrepi za izkoreninjanje bolezni modrikastega jezika v Evropi, zaključuje EFSA
preberi več

TiHo

Sezona žara: raziskava kaže na povezavo med otoplitvami in želodčno-črevesnimi obolenji

Ko se pomladni pričnejo višati temperature, se zveča tudi pojavnost želodčno-črevesnih težav. Povezava je bila tudi strokovno dokazana v raziskavi
preberi več

‚Bio‘ še zmeraj narašča

‚Bio‘ še zmeraj narašča

Nedavna študija glede bio površin in živilske industrije kaže kontinuirano pozitven razvoj na svetovni ravni
preberi več

EFSA

Izbruh okužbe s Salmonelo v evropskem prostoru

Sedem držav je med 1. majem in 12. oktobrom 2016 sporočilo primere okužbe s povzročiteljem Salmonella Enteritidis pri ljudeh. Od teh je 112 primerov bilo potrjenih in pri 148 postavljen sum.
preberi več

EFSA

Vozličasti dermatitis – cepljenje je najučinkovitejša metoda za nadzor bolezni

Cepljenje govedi je najučinkovitejša metoda za nadzor in zaustavitev širjenja bolezni vozličastega dermatitisa, trdijo strokovnjaki EFSA
preberi več

Universität Duisburg-Essen

Prašiči s prirojenim kompasom

Nedavna mednarodna raziskava, ki jo je vodil zoolog dr. E. Pascal Malkemper je pokazala, da imajo divji prašiči očitno smisel za magnetno polje
preberi več