Virus MERS je bolj razširjen, kot se je predvidevalo

(15.06.2015) Virus MERS, ki je bil odkrit v letu 2012 je bolj razširjen, kot se je predvidevalo na podlagi uradnih prijav primerov bolezni. Do omenjenih rezultatov je privedla mednarodna študija pod vodstvom Univerze v Bonnu.

Na podlagi rezultatov mednarodne študije večina infekcij poteka brez hujših bolezenskih simptomov, medtem ko se je prvotno predvidevala 30

odstotna umrljivost. Članek z rezultati je bil objavljen v strokovni publikaciji Lancet Infectious Deseases. Virus MERS (Middle East Respiratory Syndrom) je bil prvič identificiran leta 2012 pri pacientih s hujšimi respiratornimi infekcijami. Od takrat je bilo dokazanih že več kot 1.000 primerov, od tega se jih je okoli 300 končalo s smrtnim izidom. Pri vseh obolelih je bila dokazana povezava z Bližnjim vzhodom.

Da okužba z virusom MERS poteka prognostično slabo pa je očitno bolj izjemen primer. Na to trditev namreč nakazuje najnovejša študija. Raziskovalci so namreč ovrednotili več kot 10.000 krvnih vzorcev iz Savdske Arabije. Testne osebe v obdobju zadnjega leta dni niso prebolevale nikakršne hujše infekcije, kljub vsemu pa je 15 vzorcev vsebovalo protitelesa proti virusu MERS.

Testne osebe so bile prebivalci različnih regij velike države, starostne skupine pa so odgovarjale povprečjem celotnega prebivalstva. Zaradi omenjenega vzorčenja so rezultati še posebej zgovorni. „V pretekem desetletju se je v Savdski Arabiji z virusim MERS najverjetneje okužilo več kot 40.000 ljudi, ne da bi to sploh opazili,“ ocenjuje prof. Christian Drosten z Univerze v Bonnu.  

Otroška bolezen kamel

Študijo podpira tudi tezo, ki so jo strokovnjaki postavili že pred dvema letoma in sicer, da je MERS bolezen, ki pravzaprav prizadene kamele ter le ob neugodnih pogojih virus priložnostno prehaja na človeka.

Dejansko so strokovnjaki s podporno študijo dokazali 23 krat višje deleže infekcij med čredami in v klavnicah kamel, kot v povprečju. Posebej pogosto so protitelesa na MERSmed študijo dokazali pri mladih moških, kjer se ponovno postavljajo vzporednice. V Sadski Arabiji namreč veliko moških ob običajnem delu vzreja kamele.

Neposreden prenos s človeka na človeka je predvidoma relativno redek, poudarjajo strokovnjaki. Zaradi tega se je v nasprotju z virusim Ebole pod normalnimi pogoji nesmiselno bati pojava epidemije MERS obolenja. V preteklem letu se je sicer v savdsko arabski Džidi pojavil večji izbruh okužb z MERS virusom, vendar je zanj bila odgovorna neprimerna higiena in prenos v bolnišnici.

Članek:

Marcel Müller, Benjamin Meyer, Victor Corman, Malak Al-Masri, Abdulhafeez Turkestani, Daniel Ritz, Andrea Sieberg, Souhaib Aldabbagh, Berend-J. Bosch, Erik Lattwein, Raafat Alhakeem, Abdullah Assiri, Ali Albarrak, Ali Al-Shangiti, Jaffar Al-Tawfiq, Paul Wikramaratna, Abdullah Alrabeeah, Christian Drosten, Ziad A Memish: Presence of Middle East respiratory syndrome coronavirus antibodies in Saudi Arabia: a nationwide, cross-sectional, serological study; Lancet Infect Dis 2015, 9. April 2015; http://dx.doi.org/10.1016/S1473-3099(15)70090-3


Sorodni članki

Universität Bonn

MERS: eno cepivo za vse genotipe

V boju proti nevarnemu koronavirusu, ki povzroča bližnjevzhodni respiratorni sindrom (MERS-CoV) se je pojavil žarek upanja. Morda namreč obstaja cepivo, ki učinkovito zaščiti pred vsemi trenutno poznanimi genotipi virusa
preberi več