Varovalne očesne lise pri simentalkah: DNA analiziranje v rejskih programih

(23.01.2013) Rjav hrbet, bela glava ter bel konec repa so zaščitni znaki simentalk. Lisasto govedo je zaradi svoje produkcije mleka in kvalitete mesa cenjeno tudi v Afriki in Južni Ameriki.

Močna sončna svetloba v omenjenih predelih pa je lahko za živali nevarna, saj njihova svetla dlaka predvsem na glavi nudi le slabo zaščito pred UV žarki. Zaradi te lastnosti simentalke pogosto obolevajo za malignimi očesnimi tumorji. Prizadetih je do 50 odstotkov živali z območij, kjer so intenzivno izpostavljene soncu. Bavarski zanstveniki so sedaj občutno zmanjšali tveganje za pojav bolezni z aktivno uporabo DNK analiz.


S pomočjo genetskih markerjev, ki so vidni kot rdeče in zelene točke, je možno preiskovanje pravilnosti genetskega zapisa govedi.

Prof. Ruedi Fries in Hubert Pausch iz Tehnične univerze v Muenchenu (TUM) sta v svoj prid uporabila naravni varovalni pojav. Pri manjšem deleži bavarskih simentalk se namreč pojavljajo temno obarvane dlake okoli oči in na očesnih vekah.

Glede na rezultate preteklih raziskav, te ščitijo živali pred nevarnimi očesnimi tumorji. "Iskanje za ta pojav odgovornega genetskega segmenta je kot iskanje igle v kupu sena," pravi znanstvenik Ruedi Fries, "saj je barva in velikost zaščitnega obarvanja okoli oči pogojena s številnimi, morda celo več tisočimi odseki DNK."

Kaj nam pove "genetski prstni odtis"

Preiskovalca sta lahko identificirala dvanajst odsekov DNK, ki nosijo do 57 odstotkov odgovornosti za dedovanje očenega obarvanja. "Tako se lahko natančneje kot doslej že ob rojstvu teleta napove, ali bodo temno obarvanje dedovali tudi njegovi potomci," pojasnjuje prof. Fries.

Nova spoznanja bi lahko pomagala rejcem v sončnih deželah. Pri plemenskih bikih se namreč že leta standardizirano določajo genetski prstni odtisi. Ti se bodo lahko sedaj preverjali tudi glede lastnosti za dedovanje obarvanja okoli oči ter bodo tako nudili podlago za hitrejše odbiranje primernih posameznikov za nadaljno vzrejo. "Na ta način lahko hitro znižamo število živali, ki oboevajo zaradi očesnih tumorjev," je prepričan Fries.

Za razvozlanje modela dedovanja obarvanosti okoli oči so strokovnjaki statistične modele in zakonitosti dedovanja kombinirali z uporabo najmodernejših metod analiziranja DNK. Najprej so v raziskovalnem delu določili genetske prstne odtise posameznih plemenskih bikov. To pomeni, da so za vsako posamezno žival pridobili več tisoč drobnih variacij v verigah DNK, ki skupaj podajo edinstven profil. Podatke o tako imenovanih genetskih prstnih odtisih so znanstveniki zbrali pri okoli 3.400 bikih.

Predvidljivost uspešne reje plemenjakov

Ob uporabi statističnih metod so znanstveniki v naslednjem koraku povezali profile DNK z izgledom in prisotnostjo željenega temnega obarvanja potomcev vsakega plemenskega bika. S kombiniranim upoštevanjem obeh pridobljenih vedenj se lahko sklepa na verjetnost za dedovanje očesnih lis celo pri mladih živalih, ki še nekaj časa ne bodo dosegle spolne zrelosti.

Ugotovitve glede genomske selekcije, do katerih sta prišla Ruedi Fries in Hubert Pausch pa niso uporabne izključno za odbiranje primernih plemenskih bikov. Primerno se lahko ugotovitve prenesejo tudi na področje gojenja koruze ali vzreje kokoši za povečan donosa.

V ta namen sodelujeta strokovnjaka za živali Fries in Pausch z znanstveniki, ki delujejo na rastlinskem področju in bioinformatiki v skupnem projektu "Synbreed". Tudi v tem primeru je njihov skupni cilj sposobnost predvidevanja uspešnosti reje živali in gojenja rastlin. Prof. Fries pove: "Znanje o učinku genov in njihovih mutacij nudi popolnoma novo vzrejno svobodo."

Za izražanje temnih lis okoli oči (ambilateralna cirkumokularna pigmentacija) so predvsem pomembni odseki DNK v bližini naslednjih dvanajstih genov: MCM6, PAX3, ERBB3, KITLG, LEF1, DKK2, KIT, CRIM1, ATRN, GSDMC, MITF in NBEAL.

Projekt Synbreed omogoča praktično uporabo genomske selekcije za različne cilje v govedoreji, kokošjereji in pri gojenju koruze.

Za ta namen raziskovalna mreža ne uporablja le najmodernejše tehnologije temveč tudi znanja in dognanja najpomembnejših strokovnjakov s področij molekularne biologije, bioinformatike, humane medicine in agrarnih ved. V projekt so vključeni univerzitetni in zunanji sodelavci ter partnerji s področja industrije.  

www.synbreed.tum.de

Prispevek v celoti:

Hubert Pausch, Xiaolong Wang, Simone Jung, Dieter Krogmeier, Christian Edel, Reiner Emmerling, Kay-Uwe Götz, Ruedi Fries, 2012: Identification of QTL for UV-Protective Eye Area Pigmentation in Cattle by Progeny Phenotyping and Genome-Wide Association Analysis, doi:10.1371/journal.pone.0036346

www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0036346


Sorodni članki

EFSA

Bolezen modrikastega jezika: EFSA ocenjuje ukrepe za zatiranje

Programi masovnega cepljenja v obdobju vsaj 5 let, skupaj z izboljšanjem sistemov za kontinuiran nadzor, so edini učinkoviti ukrepi za izkoreninjanje bolezni modrikastega jezika v Evropi, zaključuje EFSA
preberi več

TiHo

Sezona žara: raziskava kaže na povezavo med otoplitvami in želodčno-črevesnimi obolenji

Ko se pomladni pričnejo višati temperature, se zveča tudi pojavnost želodčno-črevesnih težav. Povezava je bila tudi strokovno dokazana v raziskavi
preberi več

‚Bio‘ še zmeraj narašča

‚Bio‘ še zmeraj narašča

Nedavna študija glede bio površin in živilske industrije kaže kontinuirano pozitven razvoj na svetovni ravni
preberi več

EFSA

Izbruh okužbe s Salmonelo v evropskem prostoru

Sedem držav je med 1. majem in 12. oktobrom 2016 sporočilo primere okužbe s povzročiteljem Salmonella Enteritidis pri ljudeh. Od teh je 112 primerov bilo potrjenih in pri 148 postavljen sum.
preberi več

EFSA

Vozličasti dermatitis – cepljenje je najučinkovitejša metoda za nadzor bolezni

Cepljenje govedi je najučinkovitejša metoda za nadzor in zaustavitev širjenja bolezni vozličastega dermatitisa, trdijo strokovnjaki EFSA
preberi več

Universität Duisburg-Essen

Prašiči s prirojenim kompasom

Nedavna mednarodna raziskava, ki jo je vodil zoolog dr. E. Pascal Malkemper je pokazala, da imajo divji prašiči očitno smisel za magnetno polje
preberi več

EMA

EMA priporoča zmanjšanje uporabe kolistina pri živalih

Evropska agencija za zdravila (EMA - European Medicines Agency) je posodobila v letu 2013 izdana strokovna priporočila glede uporabe antibiotika kolistina pri živalih
preberi več

Bernhard-Nocht-Institut für Tropenmedizin in Hamburg

Antibiotiki proti salmonelam so v Afriki zmeraj manj učinkoviti

Sepse, ki jih povzročajo bakterije Salmonella enterica, že od nekdaj zahtevajo smrtne žrtve v južnih delih Afrike ter jugovzhodu Azije
preberi več