Uveljavljanje alternativnih virov beljakovin v prehrani vzrejnih živali

(16.02.2016) Študentka Univerze v Goettingenu je za svojo magistrsko nalogo preiskovala sprejemanje in prebavljivost krmil.

V ospredju novega interdisciplinarnega programa na Univerzi v Goettingenu je uporaba alternativnih virov proteinov za zamenjavo mesa in soje. V sklopu triletnega raziskovalnega programa so že bili objavljeni rezultati prve magistrske naloge s področja prehrane živali.


Anne Brede
V nalogi je bilo osnovno vodilo možnost zmanjšanja uporabe uvožene soje v krmilih. Namen omenjene raziskave je bil v zagotavljanju stabilne mesne proizvodnje kljub manjšemu deležu uvoženih krmil.

„Na oddelku Fiziologije prehrane živali smo raziskovali, kako se lahko v prehrano integrirajo alternativni beljakovinski viri na osnovi alg ali insektov,“ pojasnjuje prof. dr. Frank Liebert, ki je bil mentor študentki Anne Brede pri sestavljanju magistrske naloge: „Cilj naloge je bil ovrednotenje sprejemljivosti in kvalitete alternativnih beljakovinskih virov na primeru larve muhe Hermetia illucens in modro-zelene alge Spirulina platensis pri laboratorijskih podganah.“

Eksperimenti so vključevali ovrednotenje porabe krme in njeno sprejemanje, prebavljivost hranilnih snovi, ključnih podatkov o kvaliteti proteinskih virov kot tudi možnosti za večanje proteinske kvalitete z dodajanjem posameznih aminokislin.

„Oba primera sta pri laboratorijskih živalih pokazala visoko sprejemljivost in sočasno veliko prebavljivost. To predvsem nakazuje na dobre možnosti za delno zamenjavo uvožene soje s preiskovanimi beljakovinskimi viri v prehrani vzrejnih živali,“ je povzela avtorica Anne Brede. V naslednjih raziskavah bodo sedaj preverili uporabo obeh alternativnih proteinskih virov v prehrani vzrejnih živali.

V središču pozornosti naslednjega koraka, ki ga bosta za namen doktorske disertacije izvajali  Carmen Neumann in Susanne Velten, bodo najprej piščanci in prašiči, saj se pri vzreji teh vrst največ uporabljajo uvožene sojine tropine.

„Seveda pa bo v namene prihodnjih raziskav potrebno spreminjati tudi pravne podlage in predpise, saj trenutno še ni dovoljeno krmljenje živali s hrano na bazi beljakovin, pridobljenih iz insektov,“ še dodaja prof. Liebert.

Dodatne informacije o raziskavah lahko najdete na spletni povezavi www.uni-goettingen.de/en/519937.html.


Sorodni članki

EFSA

Bolezen modrikastega jezika: EFSA ocenjuje ukrepe za zatiranje

Programi masovnega cepljenja v obdobju vsaj 5 let, skupaj z izboljšanjem sistemov za kontinuiran nadzor, so edini učinkoviti ukrepi za izkoreninjanje bolezni modrikastega jezika v Evropi, zaključuje EFSA
preberi več

TiHo

Sezona žara: raziskava kaže na povezavo med otoplitvami in želodčno-črevesnimi obolenji

Ko se pomladni pričnejo višati temperature, se zveča tudi pojavnost želodčno-črevesnih težav. Povezava je bila tudi strokovno dokazana v raziskavi
preberi več

‚Bio‘ še zmeraj narašča

‚Bio‘ še zmeraj narašča

Nedavna študija glede bio površin in živilske industrije kaže kontinuirano pozitven razvoj na svetovni ravni
preberi več

EFSA

Izbruh okužbe s Salmonelo v evropskem prostoru

Sedem držav je med 1. majem in 12. oktobrom 2016 sporočilo primere okužbe s povzročiteljem Salmonella Enteritidis pri ljudeh. Od teh je 112 primerov bilo potrjenih in pri 148 postavljen sum.
preberi več

EFSA

Vozličasti dermatitis – cepljenje je najučinkovitejša metoda za nadzor bolezni

Cepljenje govedi je najučinkovitejša metoda za nadzor in zaustavitev širjenja bolezni vozličastega dermatitisa, trdijo strokovnjaki EFSA
preberi več

Universität Duisburg-Essen

Prašiči s prirojenim kompasom

Nedavna mednarodna raziskava, ki jo je vodil zoolog dr. E. Pascal Malkemper je pokazala, da imajo divji prašiči očitno smisel za magnetno polje
preberi več

EMA

EMA priporoča zmanjšanje uporabe kolistina pri živalih

Evropska agencija za zdravila (EMA - European Medicines Agency) je posodobila v letu 2013 izdana strokovna priporočila glede uporabe antibiotika kolistina pri živalih
preberi več

Bernhard-Nocht-Institut für Tropenmedizin in Hamburg

Antibiotiki proti salmonelam so v Afriki zmeraj manj učinkoviti

Sepse, ki jih povzročajo bakterije Salmonella enterica, že od nekdaj zahtevajo smrtne žrtve v južnih delih Afrike ter jugovzhodu Azije
preberi več