Udobje molznice: kaj potrebuje krava, da se bo dobro počutila?

(11.07.2014) Le v primeru, da se govedo v hlevih dobro počuti, bo več let omogočalo visoko proizvodnjo. „Udobje molznice“ je ključna besedna zveza, ki označuje ukrepe za dobrobit krav v obratih, ki že dolgo ne predstavljajo več izključno višjega standarda.  

Nova spoznanja o naravnih vzorcih obnašanja goveda so zmeraj pogosteje praktično uporabljena v sodobnih obratih za proizvodnjo mleka, so ugotovili nemški strokovnjaki.  

Tako ima lega hlevov še posebej velik pomen, saj je mirno okolje v času počitka goveda pomembno za fazo prežvekovanja. V nasprotnem primeru je lahko intenzivneje prežvekovanje namreč vzrok prekomerne zakislitve v vampu.

Udobje molznice: kaj potrebuje krava, da se bo dobro počutila?

Površina ležišč mora biti dovolj velika glede na velikost živali, v območju glave pa mora biti tudi dovolj prostora, da bo krava lahko glavo premikala v vse strani. Podlaga ter stelja morajo izboljšati počutje živali, seveda pa mora krava novosti najprej pozitivno sprejeti.

Tudi varna hoja je pomembna za vitalnost, zdrave parklje in plodnost. Optimalno oblikovan življenjski prostor preprečuje socialni stres in poškodbe pri molznicah. Živali se morajo prosto gibati in imeti možnost, da se ognejo druga drugi, saj se v nasprotnem primeru kmalu pričnejo rangirati.

Posamezno govedo dnevno preživi pet do šest ur na krmišču. Le ko je krma optimalno sestavljena bo krava zaužila zadostne količine primernih hranil ter bo posledično sposobna dosegati visok produkcijski potencial. Prav tako je izjemnega pomena tudi oskrba s čisto pitno vodo.

Krave potrebujejo glede na proizvodnjo in letni čas med 60 in 150 L vode dnevno. Hlev jim mora nuditi dovolj prostorov za pitje, da bodo dosegljivi tudi nižje rangiranim posameznicam. Sočasno z običajnimi napajališči so v hlevih zmeraj pogosteve kravam na voljo tudi velike sklede za pitje, saj imajo živali raje stoječo vodo.

Sorodni članki

Jean-Loup Rault; Vir slike: Michael Bernkopf/Vetmeduni Vienna

Kako nega z osebnim odnosom vpliva na prašiče

Jean-Loup Rault želi ugotoviti, kako pozitivni odnosi z ljudmi vplivajo na prašiče. V ta namen raziskovalec dobrega počutja živali z magnetno resonanco pregleduje tudi njihove možgane
preberi več

Študija Univerze v Hohenheimu: vedenje o povezavi med mlekom in rojstvom telet je med prebivalci šibko; Vir slike: Universität Hohenheim/Angelika Emmerling

Študija Univerze v Hohenheimu: vedenje o povezavi med mlekom in rojstvom telet je med prebivalci šibko

Po ugotovitvah Univerze Hohenheim v Stuttgartu so prenos znanja, spodbujanje povpraševanja in politična podpora le nekateri pristopi k reševanju tako imenovanega “problema teleta”
preberi več

EFSA

Bolezen modrikastega jezika: EFSA ocenjuje ukrepe za zatiranje

Programi masovnega cepljenja v obdobju vsaj 5 let, skupaj z izboljšanjem sistemov za kontinuiran nadzor, so edini učinkoviti ukrepi za izkoreninjanje bolezni modrikastega jezika v Evropi, zaključuje EFSA
preberi več

TiHo

Sezona žara: raziskava kaže na povezavo med otoplitvami in želodčno-črevesnimi obolenji

Ko se pomladni pričnejo višati temperature, se zveča tudi pojavnost želodčno-črevesnih težav. Povezava je bila tudi strokovno dokazana v raziskavi
preberi več

‚Bio‘ še zmeraj narašča

‚Bio‘ še zmeraj narašča

Nedavna študija glede bio površin in živilske industrije kaže kontinuirano pozitven razvoj na svetovni ravni
preberi več

EFSA

Izbruh okužbe s Salmonelo v evropskem prostoru

Sedem držav je med 1. majem in 12. oktobrom 2016 sporočilo primere okužbe s povzročiteljem Salmonella Enteritidis pri ljudeh. Od teh je 112 primerov bilo potrjenih in pri 148 postavljen sum.
preberi več

EFSA

Vozličasti dermatitis – cepljenje je najučinkovitejša metoda za nadzor bolezni

Cepljenje govedi je najučinkovitejša metoda za nadzor in zaustavitev širjenja bolezni vozličastega dermatitisa, trdijo strokovnjaki EFSA
preberi več

Universität Duisburg-Essen

Prašiči s prirojenim kompasom

Nedavna mednarodna raziskava, ki jo je vodil zoolog dr. E. Pascal Malkemper je pokazala, da imajo divji prašiči očitno smisel za magnetno polje
preberi več