Slovenec Tomaž Cigler, dr.vet.med. je predaval na Svetovnem bujatričnem kongresu 2014 v Avstralji!

(13.10.2014) Letošnji Svetovni bujatrični kongres je med številnimi priznanimi predavatelji gostil tudi našega kolega Tomaža Ciglerja, veterinarja praktika iz Brestanice, ki je bujatrikom z vsega sveta predstavil avtorsko metodo kastracije goveda.

Letošnji kongres, že XXVIII WBC 2014 (World Buiatrics Congress 2014), se je odvijal v avstralskem mestu Cairns med 27. julijem in 1. avgustom. Cairns se nahaja v tropskem severnem delu Avstralije in zaradi neposredne bližine deževnega gozda Daintree Rainforest in morskega koralnega grebena Great Barrier Reef predstavlja eno najlepših turističnih destinacij. 


Slovenec Tomaž Cigler, dr.vet.med. je predaval na Svetovnem bujatričnem kongresu 2014 v Avstralji

Regija je polna aboriginske kulture, ob svojem deževnem gozdu Kuranda pa se ponaša tudi s svojimi kmetijskimi površinami, znanimi pod imenom Atherton Tablelands, ki jih naseljuje večina mlečnih govedi province Queensland. Kongres se je odvijal v mednarodno odlikovanem kongresnem centru Cairns Convention Center.

Kongres, na katerem je sodelovalo več kot 50 mednarodnih predavateljev, je ponujal pred in post konferenčne delavnice, osrednje kongresno dogajanje ter seveda spremljevalni družabni program. 


Kongresa se je z mano udeležil tudi prijatelj, mag.Iztok Rep, DVM, praktik iz veterinarske postaje Rep s.p. iz Mokronoga

V sredo, 30. julija so udeleženci lahko poslušali tudi predavanja našega slovenskega kolega, veterinarja Tomaža Ciglerja, ki je v popoldanskem delu predavanj udeležencem kongresa predstavil svojo avtorsko metodo kastracije telet.

Tomaž Cigler, DVM, je po diplomi na Veterinarski Fakulteti (1992), nastopil službo  terenskega veterinarja na Veterinarski postaji Brestanica – teren na področju med Bohorjem in Gorjanci,  bil pa je tudi začetnik razvoja medicine malih živali v tem delu Slovenije.


Tomaž Cigler, DVM
V prvem obdobju svoje več kot 20 let trajajoče veterinarske poti je delal tako v mali kot v veliki praksi, zadnja leta pa se profesionalno povsem posveča medicini velikih živali, predvsem goveda, posebno mesto v njegovi praksi pa ima področje reprodukcije in kirurgije.

Na vprašanje kakšen je njegov vidik na delo terenskega veterinarja v svojem stilu odgovarja: „Biti dober terenski veterinar pomeni biti tudi kirurg! Kadar situacija zahteva, je pač stvari treba znati reševati tudi drugače kot z injekcijami in »polaganjem rok«.“

Zasebno je ornitolog, čebelar, ljubitelj konjeništva, umetnosti, potovanj po kopnem in morju, v preteklem letu pa je izdal tudi svojo prvo leposlovno knjigo.

O razvoju nove kastracijske metode ter obisku svetovnega bujatričnega kongresa je kolega Cigler povedal: „Kastriranje telet je bila od nekdaj  v naših krajih zelo razširjena praksa, saj so kmetje potrebovali vole za delo. Postopek je bil v domeni t.i. domačih »rezačev«.

Ko sem nastopil službo je živel samo še eden od njih. Čemeren, prvobiten hribovec ni bil priljuden človek, mene pa je vseeno sprejel za svojega veterinarja, saj je posedoval tudi nekaj krav. Rad je kakšnega spil, pa je potem to cehovsko skrivnost rezanja telet zaupal meni, ker pač ni imel nikogar več,da ga posluša.

V bistvu je šlo za to, da namesto nameščanja ligatur, kakor nas je učila šolska veterinarska medicina, se je uporabil princip rotacije in kontuzije tkiva. Preneseno na strokovne medicinske principe, kar vključuje anestezijo in asepso, sem sčasoma metodo razvil do te mere, da je postala uporabna v vsakdanji veterinarski praksi.

Uspešno, celo tako uspešno, da smo ob neki priliki ob kramljanju v našem veterinarskem kolektivu prišli na idejo, da se opiše ta metoda, ki po pregledu vse svetovno dostopne strokovne literature do sedaj še ni bila opisana. S kolegico Ksenijo Perše Sajovic, DVM, sva pripravila članek.

Za svetovni  bujatrični kongres je bil objavljen poziv za pošiljanje prispevkov, ki bi bili zanimivi za strokovno komisijo kongresa.

Projektno nalogo z naslovom »Kastracija telet« v kateri je opisana originalna metoda, smo skupaj z video posnetkom postopka in ilustracijami poslali v daljno Avstralijo. Presenetljivo, a prispevek je bil zelo dobro ocenjen in kot avtor sem dobil povabilo za ustno predstavitev na samem kongresu. 


Veliko priznanje zame ter čast biti eden od sodelujočih na teh »olimpijskih igrah bujatrike«, kot so sami organizatorji poimenovali kongres.

Bil sem eden od več kot dvestotih nastopajočih v petih kongresnih dvoranah vsak dan od ponedeljka, 28.7. do četrtka, 31.7.2014. Predstavitev je uspela po načrtih, kar nekaj praktikov iz sveta me je povprašalo o podrobnostih postopka. Avstralski kolegi veterinarji so bili zelo prijateljsko razpoloženi, dojemljivi za novosti in odprti za sodelovanje.

Kongresa se je z mano udeležil tudi prijatelj, mag.Iztok Rep, DVM, praktik iz veterinarske postaje Rep s.p. iz Mokronoga. Avstralski kolegi so naju vabili na obisk ali celo,da prideva k njim na delo. Potrebe po sposobnih veterinarjih so velike in ko poslušaš kako velik fond goveje živine obdelujejo, ti postane jasno, zakaj.  

Sicer pa je Cairns kraj, kjer se dopoldne žanje sladkorni trs, poležava na plaži dolgi 4 milje, v senci kokosovih palm, popoldne hrani krokodile, lovi ribe barramundije, zasleduje kite, zvečer in ponoči pa gleda južni križ in leteče lisice..

Lepih dni v daljnem tropskem Queenslandu je hitro zmanjkalo in vrnitev domov naju je vrnila v slovensko realnost, takšno kakršna pač je.


A stiki so ostali in Bog ve če nekega dne….če ne sam, pa kdo od mlajših iz naše veterinarske ekipe odpotuje »Down Under«.“

Za slovensko bujatriko so predavanja dr. Ciglerja na tako velikem mednarodnem kongresu vsekakor izjemnega pomena. Tako tudi člani ekipe Vet-Magazin.si avtorjema prispevka, Tomažu Ciglerju, dr.vet.med. in soavtorici Kseniji Perše Sajovic, dr.vet.med. ob tem izjemnem dosežku iskreno čestitamo ter jima želimo obilo uspehov tudi v prihodnje!

Sorodni članki

EFSA

Bolezen modrikastega jezika: EFSA ocenjuje ukrepe za zatiranje

Programi masovnega cepljenja v obdobju vsaj 5 let, skupaj z izboljšanjem sistemov za kontinuiran nadzor, so edini učinkoviti ukrepi za izkoreninjanje bolezni modrikastega jezika v Evropi, zaključuje EFSA
preberi več

TiHo

Sezona žara: raziskava kaže na povezavo med otoplitvami in želodčno-črevesnimi obolenji

Ko se pomladni pričnejo višati temperature, se zveča tudi pojavnost želodčno-črevesnih težav. Povezava je bila tudi strokovno dokazana v raziskavi
preberi več

‚Bio‘ še zmeraj narašča

‚Bio‘ še zmeraj narašča

Nedavna študija glede bio površin in živilske industrije kaže kontinuirano pozitven razvoj na svetovni ravni
preberi več

EFSA

Izbruh okužbe s Salmonelo v evropskem prostoru

Sedem držav je med 1. majem in 12. oktobrom 2016 sporočilo primere okužbe s povzročiteljem Salmonella Enteritidis pri ljudeh. Od teh je 112 primerov bilo potrjenih in pri 148 postavljen sum.
preberi več

EFSA

Vozličasti dermatitis – cepljenje je najučinkovitejša metoda za nadzor bolezni

Cepljenje govedi je najučinkovitejša metoda za nadzor in zaustavitev širjenja bolezni vozličastega dermatitisa, trdijo strokovnjaki EFSA
preberi več

Universität Duisburg-Essen

Prašiči s prirojenim kompasom

Nedavna mednarodna raziskava, ki jo je vodil zoolog dr. E. Pascal Malkemper je pokazala, da imajo divji prašiči očitno smisel za magnetno polje
preberi več

EMA

EMA priporoča zmanjšanje uporabe kolistina pri živalih

Evropska agencija za zdravila (EMA - European Medicines Agency) je posodobila v letu 2013 izdana strokovna priporočila glede uporabe antibiotika kolistina pri živalih
preberi več

Bernhard-Nocht-Institut für Tropenmedizin in Hamburg

Antibiotiki proti salmonelam so v Afriki zmeraj manj učinkoviti

Sepse, ki jih povzročajo bakterije Salmonella enterica, že od nekdaj zahtevajo smrtne žrtve v južnih delih Afrike ter jugovzhodu Azije
preberi več