Sezona žara: raziskava kaže na povezavo med otoplitvami in želodčno-črevesnimi obolenji

(10.05.2017) Ko se pomladni pričnejo višati temperature, se zveča tudi pojavnost želodčno-črevesnih težav. Povezava je bila tudi strokovno dokazana v raziskavi.

Raziskovalci Inštituta za kvaliteto in varnost živil nemške visoke šole za veterinarstvo TiHo so v sodelovanju z lokalnimi znanstveniki za kontrolo živil preiskovali različne povzročitelje skozi vse leto v odvisnosti od temperature ter objavili svoje rezultate v publikaciji Scientific Reports.

Salmonela in kampilobakter po vsem svetu veljajo za najpogostejše povzročitelje bakterijskih diarej.

TiHo V Evropi so leta 2013 registrirali 215.000 kampilobakterioz in 85.000 salmoneloz. Obe infekciji morajo zdravniki prijaviti odgovornim službam za varovanje zdravja. Tako zbrane informacije je za svojo študijo uporabila skupina raziskovalcev ter jih ocenila v povezavi z zabeleženimi temperaturnimi nihanji. Celotna raziskava z analizo podatkov je trajala 212 tednov.

Statistična obdelava podatkov je pokazala, da so se po približno 5 tednov po dvigu temperatur povečale prijave okužb s salmonelo in kampilobaktrom. Prof. dr. Günter Klein, vodja inštituta pojasnjuje: „Iz preteklih študij je že bilo poznano, da se omenjena obolenja pojavljajo pogosteje od pomladi do jeseni – povezava s temperaturami pa še ni bila dokazana. Pet tedenski zamik je le približek, saj se pojav obolenja običajno poroča s časovnim zamikom. Prav tako niso poznani podatki o ternutku okužbe in inkubacijski dobi za prijavljene primere.

Žal, kljub obveznemu prijavljanju niso v sistemu zajete vse infekcije s salmonelo in kampilobaktrom, saj večina ljudi z diaerjo ne obišče zdravnika, ob tem pa v mnogih primerih pacientom ne odvzamejo vzorcev blata za določanje povzročiteljev.

Salmonele in kampilobaktri se lahko prenašajo z živili živalskega izvora, kot so jajca, mleko ali meso. Dvig primerov salmoneloz v poletnem času je pogosto pojasnjen s pričetkom sezone pečenja na žaru. Za preprečevanje želodčno-črevesnih obolenj je tako pomembno, da se meso dobro speče. Ob tem je pomembno tudi hlajeno skladiščenje živil živalskega izvora, saj se ob neprimernem hranjenju mesa, jajc in mleka lahko salmonele na izdelku pospešeno razmnožujejo.  

Za kampilobakter pravilno skladiščenje ni toliko pomembno, saj se po tenutno znanih podatkih bakterije na živilih ne morejo razmnoževati. Ker je pojavnost teh bakterij od pomladi do jeseni povečana na obratih za vzrejo živali, predvsem perutninskih, znanstveniki predvidevajo, da tukaj prihaja do povezave z okužbani pri ljudeh.

Informacije o sovpadanju temperature in obolenj so koristne za povečanje varnosti živil, na primer s povečanim nadzorom v odločilnih obdobjih.

PUBLIKACIJA

Association between the ambient temperature and the occurrence of human Salmonella and Campylobacter infections Josef Yun, Matthias Greiner, Christiane Höller, Ute Messelhäusser, Albert Rampp, Günter Klein Scientific Reports, DOI:10.1038/srep28442

Sorodni članki

EFSA

Bolezen modrikastega jezika: EFSA ocenjuje ukrepe za zatiranje

Programi masovnega cepljenja v obdobju vsaj 5 let, skupaj z izboljšanjem sistemov za kontinuiran nadzor, so edini učinkoviti ukrepi za izkoreninjanje bolezni modrikastega jezika v Evropi, zaključuje EFSA
preberi več

‚Bio‘ še zmeraj narašča

‚Bio‘ še zmeraj narašča

Nedavna študija glede bio površin in živilske industrije kaže kontinuirano pozitven razvoj na svetovni ravni
preberi več

EFSA

Izbruh okužbe s Salmonelo v evropskem prostoru

Sedem držav je med 1. majem in 12. oktobrom 2016 sporočilo primere okužbe s povzročiteljem Salmonella Enteritidis pri ljudeh. Od teh je 112 primerov bilo potrjenih in pri 148 postavljen sum.
preberi več

EFSA

Vozličasti dermatitis – cepljenje je najučinkovitejša metoda za nadzor bolezni

Cepljenje govedi je najučinkovitejša metoda za nadzor in zaustavitev širjenja bolezni vozličastega dermatitisa, trdijo strokovnjaki EFSA
preberi več

Universität Duisburg-Essen

Prašiči s prirojenim kompasom

Nedavna mednarodna raziskava, ki jo je vodil zoolog dr. E. Pascal Malkemper je pokazala, da imajo divji prašiči očitno smisel za magnetno polje
preberi več

EMA

EMA priporoča zmanjšanje uporabe kolistina pri živalih

Evropska agencija za zdravila (EMA - European Medicines Agency) je posodobila v letu 2013 izdana strokovna priporočila glede uporabe antibiotika kolistina pri živalih
preberi več

Bernhard-Nocht-Institut für Tropenmedizin in Hamburg

Antibiotiki proti salmonelam so v Afriki zmeraj manj učinkoviti

Sepse, ki jih povzročajo bakterije Salmonella enterica, že od nekdaj zahtevajo smrtne žrtve v južnih delih Afrike ter jugovzhodu Azije
preberi več

Redno ljubkovanje spodbuja dobre medsebojne odnose med kravo in človekom; Vir slike: Marc Decker

Ljubkovani telički razvijejo boljše odnose z ljudmi in hitreje priraščajo

Prijazno rokovanje z govedom omogoča razvoj dobrih odnosov med človekom in živaljo ter ima dolgoročno pozitivne posledice.
preberi več