Referenčne DNK razrivajo nove informacije o zgodovini udomačevanja govedi v Evropi

(07.11.2014) Raziskovalci Univerze v Baslu so v neolitski naselbini ob jezeru Biel naleteli na presenetljivo odkritje: DNK analiza goveje kosti je dokazala sledi evropskega goveda tur (Bos primigenius) ter tako vrgla povsem novo luč na zgodovino udomačevanja danes znanega domačega goveda.

Strokovna revija " Scientific Reports" je objavila rezultate aktualne študije švicarske skupine raziskovalcev. Današnje domače govedo je udomačena različica tura, divje vrste goveda, ki je izumrla v 17. stoletju. Proces udomačitve se je pričel že pred 10.000 leti na bližnjem vzhodu.


Dlančnica majhnega goveda iz mesta Twann ob jezeru Biel z vidnimi sledovi odvzema vzorca za genetske preiskave

S preiskavo DNK so strokovnjaki ugotovili, da so imeli turi iz Bližnjega vzhoda genetski podpis (mtDNA), tako imenovano T-haploskupino, ki se je dedovala preko matere. Tudi današnje govedo še zmeraj nosi ta podpis, ki kaže na njihov izvor iz včasih udomačenega goveda Bližjega vzhoda. Iz ugotovitve sledi dejstvo, da se je ob selitvi kmetijstva iz Bližnjega vzhoda proti Evropi na naše ozemlje priselilo tudi govedo.

Sočasno z domestikacijo na Bližnjem vzhodu so avtohtone pasme tur goveda v Evropi pripadale P-haploskupini. Do sedaj se je predvidevalo, da omenjena evropska vrsta genetsko in imela nikakršnega vpliva na domače govedo, priseljeno v neolitiku (5.500 -.2.200 pr.n.št.)

Majhne krave so delovne živali

Raziskovalci iz švicarskega mesta Basel so med delom ob jezeru Biel, med ostalimi najdbami skeletov, naključno našli majhno živalsko dlančnico, ki je pripadala neolitskemu domačemu govedu. Preiskali so njen mtDNK. Analiza je pokazala, da kost nosi genetski podpis P-haploskupine evropskega tur goveda.

S to ugotovitvijo odkritje kosti prvič nedvoumno dokazuje, da so se evropske samice parile tudi z domačim govedom, priseljenim iz Bližnjega vzhoda. Kost iz časa 3.100 pr.n.št. torej potrjuje davno križanje med evropskimi samicami divjega goveda in bližnjevzhodnimi udomačenimi samci.

"Ali je šlo za posamezen primer, ali za ciljano križanje med vrstama na podlagi rezultatov ni mogoče trditi," pojasnjuje Prof. Jörg Schibler, vodja Raziskovalne skupine za integrativno prazgodovinsko in naravoslovno arheologijo z Univerze v Baslu. Žival, kateri je pripadala dlančnica, je bila izjemno majhna. Višina vihra je komaj dosegla 112 centimetrov.

"Iz odkritja izhajajo številna vprašanja: koliko je bila zaradi tega otežena kopulacija in porod? In koliko generacij je se moralo izmenjati, da so nastale tako majhne živali?" pomembnost najdbe poudari specialistka za arheološko genetiko Angela Schlumbaum.

Strokovnjaki predvidevajo, da so kmetje stare kulture iz let 3.400 – 2.750 pr.n.št., iz katerega izvira najdena kost, z namernim križanjem z divjo različico tura poskušali vzrediti novo, manjšo vendar robustnejšo obliko domačega goveda, ki bi bila zelo uporabna kot delovna žival.

Publikacija:

Schibler, J., Elsner, J. & Schlumbaum A.
Incorporation of aurochs into cattle hern in Neolithic Europe: single event or breeding?
Scientific Reports 4, 5798, published 23 July 2014 | doi: 10.1038/srep05798

Sorodni članki

Jean-Loup Rault; Vir slike: Michael Bernkopf/Vetmeduni Vienna

Kako nega z osebnim odnosom vpliva na prašiče

Jean-Loup Rault želi ugotoviti, kako pozitivni odnosi z ljudmi vplivajo na prašiče. V ta namen raziskovalec dobrega počutja živali z magnetno resonanco pregleduje tudi njihove možgane
preberi več

Študija Univerze v Hohenheimu: vedenje o povezavi med mlekom in rojstvom telet je med prebivalci šibko; Vir slike: Universität Hohenheim/Angelika Emmerling

Študija Univerze v Hohenheimu: vedenje o povezavi med mlekom in rojstvom telet je med prebivalci šibko

Po ugotovitvah Univerze Hohenheim v Stuttgartu so prenos znanja, spodbujanje povpraševanja in politična podpora le nekateri pristopi k reševanju tako imenovanega “problema teleta”
preberi več

EFSA

Bolezen modrikastega jezika: EFSA ocenjuje ukrepe za zatiranje

Programi masovnega cepljenja v obdobju vsaj 5 let, skupaj z izboljšanjem sistemov za kontinuiran nadzor, so edini učinkoviti ukrepi za izkoreninjanje bolezni modrikastega jezika v Evropi, zaključuje EFSA
preberi več

TiHo

Sezona žara: raziskava kaže na povezavo med otoplitvami in želodčno-črevesnimi obolenji

Ko se pomladni pričnejo višati temperature, se zveča tudi pojavnost želodčno-črevesnih težav. Povezava je bila tudi strokovno dokazana v raziskavi
preberi več

‚Bio‘ še zmeraj narašča

‚Bio‘ še zmeraj narašča

Nedavna študija glede bio površin in živilske industrije kaže kontinuirano pozitven razvoj na svetovni ravni
preberi več

EFSA

Izbruh okužbe s Salmonelo v evropskem prostoru

Sedem držav je med 1. majem in 12. oktobrom 2016 sporočilo primere okužbe s povzročiteljem Salmonella Enteritidis pri ljudeh. Od teh je 112 primerov bilo potrjenih in pri 148 postavljen sum.
preberi več

EFSA

Vozličasti dermatitis – cepljenje je najučinkovitejša metoda za nadzor bolezni

Cepljenje govedi je najučinkovitejša metoda za nadzor in zaustavitev širjenja bolezni vozličastega dermatitisa, trdijo strokovnjaki EFSA
preberi več

Universität Duisburg-Essen

Prašiči s prirojenim kompasom

Nedavna mednarodna raziskava, ki jo je vodil zoolog dr. E. Pascal Malkemper je pokazala, da imajo divji prašiči očitno smisel za magnetno polje
preberi več