Prašičereja v ZDA: encimi namesto antibiotikov

(27.07.2015) Lizocim je naravni encim s protibakterijskim delovanjem. Nahaja se na primer v jajčnem beljaku in ga uporabljajo pri proizvodnji vina ali sira.

Ameriški strokovnjaki so ugotovili, da bi uporaba lizocima v prašičereji lahko nadomestila antibiotike, ki se uporabljajo kot pospeševalci rasti, kar sicer v EU ni dovoljena indikacija.

Takšna uporaba bi lahko pomenila korak v smeri reševanja težav glede zmeraj pogostejše antibiotične rezistence.

Znanstveniki centra 'U.S. Meat Animal Research Center' so v Nebraski že od leta 2010 izvajali prehranske poskuse s 600 prašički. Se skupine živali so prejemale standardizirano krmno mešanico iz žit,soje in proteinov.

Ena od skupin je dodatno bila krmljenja z lizocimom, zadnja skupina je prejemala antibiotike (klortetraciklin in tiamulinfumarat).

Prašički prašički so bili nato gojeni tako v čistih in dezinficiranih hlevih, kot v nečistih prostorih, da so lahko stimulirali imunske reakcije ter imeli realne primerjave med lizocimsko in antibiotično skupino.

Rezultati so pokazali, da so tako živali ob dodatku lizocima kot živali z apliciranimi antibiotiki priraščale okoli 12% bolje kot kontrolna skupina, ki ni prejemala posebnih dodatkov krmi.

Enak zaključek je bil opazen tudi v nečistih objektih. Po teh podatkih se lahko sklepa, da lizocim pospešuje rast prašičev enako uspešno kot uporaba antibiotikov. Ob tem pa iz centra poročajo, da natančni mehanizmi za pospešeno rast in boljši izkoristek krme še ni poznan.

Izsledki in prispevek v celoti je bil objavljen v strokovni publikaciji Agricultural Research

Sorodni članki

Jean-Loup Rault; Vir slike: Michael Bernkopf/Vetmeduni Vienna

Kako nega z osebnim odnosom vpliva na prašiče

Jean-Loup Rault želi ugotoviti, kako pozitivni odnosi z ljudmi vplivajo na prašiče. V ta namen raziskovalec dobrega počutja živali z magnetno resonanco pregleduje tudi njihove možgane
preberi več

Študija Univerze v Hohenheimu: vedenje o povezavi med mlekom in rojstvom telet je med prebivalci šibko; Vir slike: Universität Hohenheim/Angelika Emmerling

Študija Univerze v Hohenheimu: vedenje o povezavi med mlekom in rojstvom telet je med prebivalci šibko

Po ugotovitvah Univerze Hohenheim v Stuttgartu so prenos znanja, spodbujanje povpraševanja in politična podpora le nekateri pristopi k reševanju tako imenovanega “problema teleta”
preberi več

EFSA

Bolezen modrikastega jezika: EFSA ocenjuje ukrepe za zatiranje

Programi masovnega cepljenja v obdobju vsaj 5 let, skupaj z izboljšanjem sistemov za kontinuiran nadzor, so edini učinkoviti ukrepi za izkoreninjanje bolezni modrikastega jezika v Evropi, zaključuje EFSA
preberi več

TiHo

Sezona žara: raziskava kaže na povezavo med otoplitvami in želodčno-črevesnimi obolenji

Ko se pomladni pričnejo višati temperature, se zveča tudi pojavnost želodčno-črevesnih težav. Povezava je bila tudi strokovno dokazana v raziskavi
preberi več

‚Bio‘ še zmeraj narašča

‚Bio‘ še zmeraj narašča

Nedavna študija glede bio površin in živilske industrije kaže kontinuirano pozitven razvoj na svetovni ravni
preberi več

EFSA

Izbruh okužbe s Salmonelo v evropskem prostoru

Sedem držav je med 1. majem in 12. oktobrom 2016 sporočilo primere okužbe s povzročiteljem Salmonella Enteritidis pri ljudeh. Od teh je 112 primerov bilo potrjenih in pri 148 postavljen sum.
preberi več

EFSA

Vozličasti dermatitis – cepljenje je najučinkovitejša metoda za nadzor bolezni

Cepljenje govedi je najučinkovitejša metoda za nadzor in zaustavitev širjenja bolezni vozličastega dermatitisa, trdijo strokovnjaki EFSA
preberi več

Universität Duisburg-Essen

Prašiči s prirojenim kompasom

Nedavna mednarodna raziskava, ki jo je vodil zoolog dr. E. Pascal Malkemper je pokazala, da imajo divji prašiči očitno smisel za magnetno polje
preberi več