Poročilo o dioksinih in PCB kae padanje vsebnosti v hrani v zadnjem desetletju.
(18.08.2012) Evropska agencija za varno hrano (European Food Safety Authority EFSA) je objavila novo poročilo o količini dioksinov in polikloriranih bifenilov (PCB) v hrani in krmi. Dioksini in PCB so perzistentni okoljski onesnaevalci, ki se lahko akumulirajo v prehranski verigi
Te toksične substance lahko imajo v daljem časovnem obdobju kodljive učinke na človeko zdravje in lahko povzročajo rakava obolenja.
Poročilo odkriva splono zmanjanje izpostavljenosti dioksinom in dioksinom podobnih PBC preko zauivanja hrane, saj so s primerjanjem rezultatov obdobja 2008 2010 in 2002 2004 ugotovili najmanj 16% pa vse do 79% zmanjanje za splono populacijo ter podoben padec vsebnosti v hrani za dojenčke in otroke.
Vsebnost PCB, ki niso podobni dioksinom ter so podskupina z drugačnimi toksikolokimi lastnostmi, so je tudi zmanjala.
EFSA zbira in analizira podatke o kontaminaciji z dioksinom in PCB v odnosu na najvije mejne dovoljene vrednosti, ki so postavljene za te snovi v različnih vrstah hrane in krme v EU za začito potronikov. Poročilo, ki so ga pripravili člani Enote za prehranski in kemijski nadzor, temelji na nekaj 33.000 vzorcih, ki so jih zbrali v 26 evropskih dravah med leti 1995 in 2010.
Vsebnosti dioksina in dioksinom podobnih PBC ter dioksinom nepodobnih PCB so presegale dovoljeno mejo v 10% in 3% vzorcev. Le nekaj čez 2% vzorcev je presegalo mejo za obe skupini, tako dioksine in dioksinom podobne PBC, kot za dioksinom nepodobne PCB.
Hrana in krma ivalskega izvora je kozala največjo kontaminacijo. Meso jegulj in Ribja jetra in njihovi proizvodi so vsebovali najvije povprečne vrednosti za vse toksine.
Ovčetina je v povprečju vsebovala manj dioksinov in PCB kot goveje meso. Jajca kokoi iz baterijske reje so vsebovala občutno manj dioksinov in PCB kot jajca kokoi v prosti, organski reji in reji na prostem. Gojeni lososi in postrvi so vsebovale nije količine dioksinov in PCB kot lososi in postrvi vlovljeni v divjini. Sled, losos in postrv z baltskega območja so bile bolj onesnaene kot z ostalih področij.
Na splono so ribe, meso in mlečni proizvodi najpomembneji vir teh toksinov v hrani.
Kakorkoli, njihova relativna pomembnost glede izpostavljenosti preko hrane je predvsem odvisna od starosti porabnika kot od drave prebivaliča. Vir toksina za skoraj vse skupine dojenčkov in otrok je bilo mleko in mlečni proizvodi, medtem ko je bila vir za ostale skupine v populaciji predvsem hrana iz rib in morskih sadeev.
V opozorilu poročila je pripomnjeno, da so rezultati lahko nekoliko pretirani glede onesnaenosti hrane in izpostavljenosti določenih skupin populacije zaradi uporabe ciljanega vzorčenja. Ker v preiskavo niso bile vključene popolnoma vse vrste hrane lahko pride tudi do prenizke ocene kontaminacije za nekatere skupine. Dodatno niso bile upotevane regionalne variacije, saj so vsi podatki preiskav bili zdrueni za ugotovitev povprečnega stanja v Evropi.
V poročilo je priporočeno, da se v prihodnje povečan nadzor opravlja na hrani, ki je bila ugotovljena za glavnega povzročtelja izpostavljenosti populacije ter za katerega ni bilo računanih večjih priblikov. Dodatno bi popolna skladnost z zahtevami zakonodaje glede analiziranja in poročanja olajala prihodnje
Povezava: Scientific Report of EFSA: Update of the monitoring of levels of dioxins and PCBs in food and feed