Odkrit nov goveji virus, soroden humanemu virusu hepatitisa C

(30.09.2015) Znanstveniki virološkega inštituta hannovrske Veterinarske visoke šole TiHo so s kolegi Liebniz inštituta za eksperimentalno virologijo (HPI) in Inštituta Univerzitetne klinike v Hamburgu za medicinsko mikrobiologijo, virologijo in higieno (UKE) izolirali do sedaj še nepoznan virus pri govedu.

Virus je soroden humanemu virusu hepatitisa C (HCV). Rezultati študije so objavljeni v strokovni reviji „Journal of Virology“.

Enako kot HCV spada tudi novo odkrit virus v skupino hepacivirusov, ki se pogosto razmnožujejo v jetrih svojega gostitelja in na tem mestu pod določenimi pogoji povzročajo težka kronična obolenja. Hepacivirusi so bili v preteklih letih odkriti tudi pri netopirjih, divjih glodavcih in konjih.

Virus očitno kaže na veliko razširjenost in je bil dokazan v več živinorejskih objektih v Nemčiji, zaradi česar so virus podrobneje raziskovali virologi iz Bonna skupaj s strokovnjaki iz Hamburga in Hannoverja ter dokazali podobne hepaciviruse tudi pri govedu iz Gane.  

Vprašanja kakšne posledice ima okužba z virusom na zdravje prizadetih živali ter, ali se lahko virus prenaša tudi na človeka, so trenutno na seznamu naslednjih preiskav. „Do sedaj še nimamo nikakršnih podatkov, da bi virus lahko bil nevaren za ljudi,“ pojasnjuje profesor dr. Paul Becher z virološkega inštituta na Visoki šoli v Hannovru.  

Za identifikacijo virusov so znanstveniki uporabili novo tehniko sekvenciranja, s katero je mogoče poiskati do sedaj nepoznane povzročitelje infekcij na podlagi njihovega „genetskega prstnega odtisa“.

Združenje strokovnjakov različnih viroloških inštitutov pomeni povezovanje kompetenc in rezultatov raziskav z namenom razvijanja novih diagnostičnih orodij ter preventivnih in terapevtskih ukrepov za obvladovanje infekcijskih bolezni. Medicinsko je izjemnega pomena tudi povezovanje z namenom vzpostavitve pomembnega mostu med humano in veterinarsko medicino.

Publikacije v celoti:

Identification of a Novel Hepacivirus in Domestic Cattle from Germany Baechlein C, Fischer N, Grundhoff A, Alawi M, Indenbirken D, Postel A, Baron AL, Offinger J, Becker K, Beineke A, Rehage J, Becher P.
Journal of Virology, DOI: 10.1128/JVI.00534-15

Highly divergent hepaciviruses from African cattle Corman VM, Grundhoff A, Baechlein C, Fischer N, Gmyl A, Wollny R, Dei D, Ritz D, Binger T, Adankwah E, Marfo KS, Annison L, Annan A, Adu-Sarkodie Y, Oppong S, Becher P, Drosten C, Drexler JF.
Journal of Virology, DOI:10.1128/JVI.00393-15

Sorodni članki

Jean-Loup Rault; Vir slike: Michael Bernkopf/Vetmeduni Vienna

Kako nega z osebnim odnosom vpliva na prašiče

Jean-Loup Rault želi ugotoviti, kako pozitivni odnosi z ljudmi vplivajo na prašiče. V ta namen raziskovalec dobrega počutja živali z magnetno resonanco pregleduje tudi njihove možgane
preberi več

Študija Univerze v Hohenheimu: vedenje o povezavi med mlekom in rojstvom telet je med prebivalci šibko; Vir slike: Universität Hohenheim/Angelika Emmerling

Študija Univerze v Hohenheimu: vedenje o povezavi med mlekom in rojstvom telet je med prebivalci šibko

Po ugotovitvah Univerze Hohenheim v Stuttgartu so prenos znanja, spodbujanje povpraševanja in politična podpora le nekateri pristopi k reševanju tako imenovanega “problema teleta”
preberi več

EFSA

Bolezen modrikastega jezika: EFSA ocenjuje ukrepe za zatiranje

Programi masovnega cepljenja v obdobju vsaj 5 let, skupaj z izboljšanjem sistemov za kontinuiran nadzor, so edini učinkoviti ukrepi za izkoreninjanje bolezni modrikastega jezika v Evropi, zaključuje EFSA
preberi več

TiHo

Sezona žara: raziskava kaže na povezavo med otoplitvami in želodčno-črevesnimi obolenji

Ko se pomladni pričnejo višati temperature, se zveča tudi pojavnost želodčno-črevesnih težav. Povezava je bila tudi strokovno dokazana v raziskavi
preberi več

‚Bio‘ še zmeraj narašča

‚Bio‘ še zmeraj narašča

Nedavna študija glede bio površin in živilske industrije kaže kontinuirano pozitven razvoj na svetovni ravni
preberi več

EFSA

Izbruh okužbe s Salmonelo v evropskem prostoru

Sedem držav je med 1. majem in 12. oktobrom 2016 sporočilo primere okužbe s povzročiteljem Salmonella Enteritidis pri ljudeh. Od teh je 112 primerov bilo potrjenih in pri 148 postavljen sum.
preberi več

EFSA

Vozličasti dermatitis – cepljenje je najučinkovitejša metoda za nadzor bolezni

Cepljenje govedi je najučinkovitejša metoda za nadzor in zaustavitev širjenja bolezni vozličastega dermatitisa, trdijo strokovnjaki EFSA
preberi več

Universität Duisburg-Essen

Prašiči s prirojenim kompasom

Nedavna mednarodna raziskava, ki jo je vodil zoolog dr. E. Pascal Malkemper je pokazala, da imajo divji prašiči očitno smisel za magnetno polje
preberi več