Nova dognanja o delovanju Schmallenberg virusa

(08.04.2013) Rezultati raziskav, ki so bile opravljene na hannovrski Visoki šoli za veterino (TiHo), bodo podlaga za razvoj novega cepiva proti Schmallenberg virusu.

Virus Schmallenberg lahko pri novorojenih teletih, jagnjetih in kozličkih povzroča hude malformacije gibalnega aparata in živčnega sistema.


Veliki možgani jagnjeta, okuženega s Schmallenberg virusom. V tkivu obeh hemisfer so jasno vidne votle spremembe

Znanstveniki Inštituta za patologijo visoke šole TiHo, Univerze v Glasgowu, italijanske Univerze Sassari in nemškega Inštituta Friedrich-Loeffler so v opravljeni študiji proučevali patogenezo in biološke značilnosti Schmallenberg virusa. Rezultati aktualne študije, ki so objavljeni v strokovni reviji PLOS Pathogens (www.plospathogens.org/article/browse/issue;jsessionid=E2AB77D12FB359880F4698B02F5111B8), bodo lahko služili kot osnova za izdelavo cepiva proti virusu.

Znanstveniki so odkrili metodo, s katero lahko sintetizirajo Schmallenberg virus. Tako jim je bilo omogočeno primerjanje naravnega virusa z različnimi variacijami, pri katerih so minimalno spreminjali izbrana mesta na genetskem zapisu.

Prav tako so med študijo dokazali visoke koncentracije virusnih antigenov v živčnih celicah sivine možgan in hrbtenjače inficiranih živali.


Tele, inficirano z virusom Schmallenberg
Prof. dr. Wolfgang Baumgärtner, vodja Inštituta za patologijo visoke šole TiHo je povedal: „Na podlagi rezultatov predvidevamo, da se virus razmnožuje v živčnih celicah ter bolezenski proces poteka pri poskusnih miškah enako, kot pri jagnjetih in teletih, ki se okužijo preko matere v času brejosti.“

Nova dognanja predstavljajo temelje, s pomočjo katerih se bodo rezultati laboratorijskih preiskav lahko prenesli na primere naravnih infekcij ter bodo pomagali pri boljšem razumevanju virusnega delovanja.

V prizadetih živčnih celicah se spremeni njihova struktura, celice so hudo oškodovane in odmrejo. Več kot je prizadetih živčnih celic, bolj je poškodovano celotno živčno tkivo. V možganih inficiranih živali nastajajo cistične votline, ki se imenujejo tudi pore. Delovanje možganskega tkiva je močno prizadeto.

Ob omenjenih tipičnih spremembah živčnega tkiva se pri inficiranih novorojenih živalih opaža tudi slabo razvita muskulatura okončin, ki pa najverjetneje nastane kot posledica lezij živčnega tkiva.

O sami virulenci, torej stopnji patogenosti, relativno novega virusa je zaenkrat le malo znanega. Znanstveniki so v aktualni raziskavi s pomočjo razvijanja bolj in manj virulentnih variacij ugotovili, kateri faktorji Schmallenberg virusa so odgovorni za njegovo virulenco.

Rezultati so pokazali, da na stopnjo virulentnosti vpliva virusni nestrukturni protein, ki preprečuje sintezo interferonov v prizadeti celici ter tako onemogoča njen obrambni mehanizem. Interferoni so proteini s protivirusnim delovanjem. Zaradi zaviranja njihove produkcije se lahko virus v celicah pospešeno razmnožuje.Sorodni članki

V. Herder; Vir slike: V. Herder

Schmallenberg virus – možganske regije različno občutljive

Nove raziskave o patogenezi  bodo pripomogle k razumevanju patologije bolezni
preberi več

Krave

Virus Schmallenberg tudi v Srbiji

Schmallenberg virus nadaljuje svoj pohod in je prejšnji teden bil dokazan tudi v Srbiji.
preberi več

EFSA  European Food Safety Authority

Poročilo agencije EFSA o virusu Schmallenberg (SBV)

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA – European Food Safety Authority) je objavila poročilo, ki vsebuje najaktualnejše epidemiološke podatke in ocene o pojavih Schmallenberg virusa (SBV) v Evropi.
preberi več