Mrzlica doline Rift: EFSA proučuje tveganje za vnos in širitev po državah Sredozemskega morja v bližini Evropske unije

(07.05.2013) Prenos mrzlice doline Rift do obmorskih mest severne Afrike in Bližnjega vzhoda je najverjetneje posledica nenadzorovanih premikov okuženih živali iz vzhodne Afrike in Arabskega polotoka. Tako kažejo rezultati strokovnega poročila Svet za zdravje in zaščito živali (AHAW) EFSA.

Mrzlica doline Rift je visoko nalezljiva virusna bolezen, za katero obolevajo živali in ljudje in lahko potencialno povzroči tudi smrt.

Virus se na gostitelja prenaša posredno s komarji komarji ali z neposrednim prenosom zaradi kontakta s krvjo in tkivom inficirane živali. Mrzlica doline Rift nima pomembnega vpliva le na zdravje človeka in živali, temveč tudi na preživljanje ljudi, trgovanje z živalmi in varnost živil.

Na podlagi razpoložljivih dokazov iz strokovne literature ter poročanj o izbruhih bolezni je AHAW prišel do zaključkov, da se v zadnjih 10 letih mrzlica doline Rift ni širila na dosedaj neprizadete države. Sočasno je senat ugotovil, da se je bolezen v Mavretaniji širila proti severu v smeri puščavskega območja.

EFSA je organizirala delavnice, kjer so sodelovali strokovnjaki Sredozemskih držav, ki so v nevarnosti in strokovnimi predstavniki prizadetih območij z namenom, da zberejo podatke o nevarnosti za prenos virusa mrzlice doline Rift.

Po pregledu geografske razširjenosti komarjev, ki so virusni prenašalci, so izvedenci AHAW ugotovili, da predvsem poleti in jeseni južna sredozemska regija nudi ugodne klimatske (vlaga in temperatura), kot tudi okoljske pogoje za preživetje vektorjev.

V primeru izbruha bi lahko inficirane živali, ki migrirajo proti severu iz južne Afrike ali naseljujejo Arabski polotok, prenesle bolezen do severnoafriških držav in Bližnjega vzhoda.

Manjša verjetnost obstaja za prenos bolezni iz centralnih in zahodnih afriških držav. Svet za zdravje in zaščito živali je izdelal model, po katerem bi se lahko v primeru izbruha bolezni ocenila in ovrednotila nevarnost za vnos na območje severne Afrike in Bližnjega vzhoda.

Po ocenah strokovnjakov je večja verjetnost, da se mrzlica doline Rift v neprizadeta območja prenese preko okuženih živali, kot verjetnost, da bi jo razširila migracija komarjev.

V njihovem poročilu so dodatno poudarili, da bi se v primeru izbruha bolezni lahko virus širil predvsem po obmorskih regijah in območju delte Nila zaradi tamkajšnje goste živinoreje in pojavljanja komarjev, ki lahko virus prenašajo.

Za zaščito Evrope in sosednjih sredozemskih držav pred morebitnim vnosom in širjenjem mrzlice doline Rift je AHAW izdal seznam priporočil. Za spremljanje, nadzor in poročanje se morajo razviti učinkoviti sistemi, da se bo lahko bolje določalo pojavnost bolezni pri živalih.

Potrebne so nadaljnje preiskave za natančnejše ugotavljanje in beleženje sezonskih nihanj pojavnosti komarjev ter za doseganje boljšega razumevanja efektivnosti vektorjev pri prenašanju bolezni.

Potrebna so tudi prizadevanja za uspešen nadzor morebitnih premikov živali proti severu Afrike in Bližnjemu vzhodu.


Sorodni članki

EFSA

Bolezen modrikastega jezika: EFSA ocenjuje ukrepe za zatiranje

Programi masovnega cepljenja v obdobju vsaj 5 let, skupaj z izboljšanjem sistemov za kontinuiran nadzor, so edini učinkoviti ukrepi za izkoreninjanje bolezni modrikastega jezika v Evropi, zaključuje EFSA
preberi več

EFSA

Bolezen kroničnega hiranja jelenjadi: spopadanje s tveganji v EU

Vnos bolezni kroničnega hiranja jelenjadi (CWD - Chronic Wasting Disease) v Evropsko unijo je najverjetneje posledica premikov jelenjadi, kot so severni jeleni in losi, ki so bili transportirani iz Norveške v Švedsko in Finsko, ali so sami v naravi prestopili meje
preberi več

EFSA

Izbruh okužbe s Salmonelo v evropskem prostoru

Sedem držav je med 1. majem in 12. oktobrom 2016 sporočilo primere okužbe s povzročiteljem Salmonella Enteritidis pri ljudeh. Od teh je 112 primerov bilo potrjenih in pri 148 postavljen sum.
preberi več

EFSA

EFSA je revidirala mejne vrednosti bakra v živalski krmi

Predstavniki organizacije EFSA so predlagali spremembe za mejne vrednosti bakra v krmi za nekatere živalske vrste. Priporočajo zmanjšanje vsebnosti v krmi za prašičke, govedo in molznice, ob tem pa predlagajo povišanje v krmi za koze
preberi več

EFSA

Vozličasti dermatitis – cepljenje je najučinkovitejša metoda za nadzor bolezni

Cepljenje govedi je najučinkovitejša metoda za nadzor in zaustavitev širjenja bolezni vozličastega dermatitisa, trdijo strokovnjaki EFSA
preberi več

EMA

EMA priporoča zmanjšanje uporabe kolistina pri živalih

Evropska agencija za zdravila (EMA - European Medicines Agency) je posodobila v letu 2013 izdana strokovna priporočila glede uporabe antibiotika kolistina pri živalih
preberi več

EFSA

Prosto delovno mesto: vodstvo EFSA oddelka za zdravje živali in rastlin

EFSA išče izkušenega vodjo za koordinacijo strokovnega dela svojega Oddelka za zdravje živali in rastlin, kot tudi znanstvenih organov za zdravje živali in rastlin ter zaščito živali
preberi več

EFSA

Infekcija z Echinococcus multilocularis pri živalih

EFSA (European Food Safety Authority) je objavila strokovno mnenje o okužbi z Echinococcus  multilocularis, trakulji, ki povzroča bolezen imenovano ehinokokoza pri divjih in domačih mesojedih, kot so lisice in psi
preberi več