Lokalne stročnice v prehrani prašičev: termična obdelava ne pomeni posebne prednosti

(28.08.2015) Hidrotermična obdelava zrnatih stročnic, kot so grah ali bob v sklopu ekološke prašičereje ne prinaša posebnih prednosti v smislu prirasta in zdravja.

Sicer se količina neželenih antinutritivnih snovi v legunimozah s segrevanjem nekoliko zmanjša in se sočasno malenkost poveča tudi količina lahko izkoristljive energije, kljub temu pa se je pri praktičnih preizkusih s krmljenjem izkazalo, da segrevanje ni posebej učinkovito. Tako nakazujejo rezultati študije prehranskih strokovnjakov nemške Kmetijske zbornice.

Za namen raziskave so odstavljene pujske strokovnjaki razdelili v tri skupine. Dve skupini so štiri tedne krmili s termično obdelano oziroma neobdelano krmno mešanico, ki je bila sestavljena iz boba, graha in fižola v tretjinskih deležih. Delež mešanice je v celotni krmi zavzemal 30 odstotkov.

BÖLN Tretja skupina je kot vir proteinov namesto lokalnih stročnic prejemala visok delež sojinih tropin. Ob splošno nižjem prirastu za manj od 400 gramov se med tremi poskusnimi skupinami niso pojavila znatna odstopanja, sojina skupina je ob tem pokazala manjše prednosti.

Strokovnjaki zbornice so iz tega zaključili, da lahko rejci brez pomisleka opustijo korak drage termične obdelave domačih stročnic.

Do enakega rezultata je prišla tudi skupina raziskovalcev iz Centra za ekološko kmetovanje v Visselhoevedu, ki je podoben poskus izvajala za primer učinkovanja hidrotermično obdelanega zimskega graha v krmi rejnih prašičev. Tudi tukaj predpriprava ni pokazala posebnih prednosti.

Ob tem ste je v obeh projektih izkazalo, da delež stročnic v krmi ne sme presegati 30 odstotkov. Višji deleži so namreč zmanjšali uživanje krme in poslabšali zdravstveno stanje prašičkov ter povzročili občuten padec v mesnatosti pri rejnih prašičih.

Kljub vsemu pa so si strokovnjaki za prehrano enotni glede primernosti uporabe domačih stročnic, če so le te primešane krmi v primernem deležu. Delno jih je mogoče tudi nadomeščati s sojinimi proteini.

Jürgen Beckhoff, aid.de

Sorodni članki

EFSA

Bolezen modrikastega jezika: EFSA ocenjuje ukrepe za zatiranje

Programi masovnega cepljenja v obdobju vsaj 5 let, skupaj z izboljšanjem sistemov za kontinuiran nadzor, so edini učinkoviti ukrepi za izkoreninjanje bolezni modrikastega jezika v Evropi, zaključuje EFSA
preberi več

TiHo

Sezona žara: raziskava kaže na povezavo med otoplitvami in želodčno-črevesnimi obolenji

Ko se pomladni pričnejo višati temperature, se zveča tudi pojavnost želodčno-črevesnih težav. Povezava je bila tudi strokovno dokazana v raziskavi
preberi več

‚Bio‘ še zmeraj narašča

‚Bio‘ še zmeraj narašča

Nedavna študija glede bio površin in živilske industrije kaže kontinuirano pozitven razvoj na svetovni ravni
preberi več

EFSA

Izbruh okužbe s Salmonelo v evropskem prostoru

Sedem držav je med 1. majem in 12. oktobrom 2016 sporočilo primere okužbe s povzročiteljem Salmonella Enteritidis pri ljudeh. Od teh je 112 primerov bilo potrjenih in pri 148 postavljen sum.
preberi več

EFSA

Vozličasti dermatitis – cepljenje je najučinkovitejša metoda za nadzor bolezni

Cepljenje govedi je najučinkovitejša metoda za nadzor in zaustavitev širjenja bolezni vozličastega dermatitisa, trdijo strokovnjaki EFSA
preberi več

Universität Duisburg-Essen

Prašiči s prirojenim kompasom

Nedavna mednarodna raziskava, ki jo je vodil zoolog dr. E. Pascal Malkemper je pokazala, da imajo divji prašiči očitno smisel za magnetno polje
preberi več

EMA

EMA priporoča zmanjšanje uporabe kolistina pri živalih

Evropska agencija za zdravila (EMA - European Medicines Agency) je posodobila v letu 2013 izdana strokovna priporočila glede uporabe antibiotika kolistina pri živalih
preberi več

Bernhard-Nocht-Institut für Tropenmedizin in Hamburg

Antibiotiki proti salmonelam so v Afriki zmeraj manj učinkoviti

Sepse, ki jih povzročajo bakterije Salmonella enterica, že od nekdaj zahtevajo smrtne žrtve v južnih delih Afrike ter jugovzhodu Azije
preberi več