Endoparaziti pri govedu

(26.03.2013) Objavljamo strokovni prispevek avtorja Siniše Faraguna, veterinarskega tehnika in trenutnega študenta veterinarske medicine. Že v času srednje šole in sedaj med študijem se intenzivno ukvarja s parazitologijo pri živalih in temu posveča veliko svojega časa.

Vse parazitološke preiskave, opravljene za potrebe naslednjega prispevka, so bile opravljene na Prvi-K Kliniki za male živali v Ljubljani, članek pa napisan pod mentorstvom dr. Aleksandre Vergles Rataj z Inštituta za mikrobiologijo in parazitologijo, Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani.

Uvod

Kot strasten bodoči parazitolog sem se odločil napisati članek o notranjih (endo)parazitih pri govedu. Pregledal sem več kot 20 vzorcev blata telet. Vzorce blata je najbolje pregledati takoj po odvzemu. Če nimamo te možnosti, je najbolje hraniti blato v hladilniku, ne v zamrzovalniku, ker se lahko pri odmrzovanju vzorca uničijo nekatera jajčeca. Pri samem določanju (determinaciji) endoparazitov sem uporabljal več metod in barvanj.

Od parazitoloških metod sem uporabil splošno parazitološko metodo oz. flotacijsko in sedimentacijsko metodo s centrifugiranjem, nativni preparat ter SAF (Sodium Acetate Formaldehyde) metodo. Od barvanj pa je bilo uporabljeno barvanje po Ziehl-Neelsenu (za dokaz Cryptosporidium spp.), barvanje po Giemsa ter pri nativnih preparatih Lugolov iodin oz. Lugolova solucija.

Pri vsakem pregledanem preparatu sem odkril jajčeca nekaterih parazitov, jih poslikal in vesel sem, da jih danes lahko delim prav z vami.

1. Toxocara vitulorum, sin. Ascaris vitulorum (Razred: Nematoda)

Slika 1. Toxocara vitulorum
Slika 1. Toxocara vitulorum
Lokacija: Tanko črevo

 • T. vitulorum zajeda v tankem črevesu govedi, še posebej telet. Dolge bele gliste, ki so na konicah tope, so velikosti do 25 cm in premera približno 5 mm . Samica je skoraj vedno večja kot samec.
 • Oblika jajčeca je okrogla. Z zunanje strani ima albuminsko robato ovojnico. Kako pa pride do invazije? Skoraj vedno se to zgodi intrauterino.
 • Govedo se invadira, ko iz okolice p/o vnese jajčeca. Larve migrirajo v tkivo in v njemu formirajo rezervoar, ki je aktiven med brejostjo. Jajčeca se prenesejo transmamarno na teleta.
 • Okužba z odraslimi glistami se pojavi pri teletih pred šestim mesecem starosti. Rahla okužba je lahko asimptomatska (brez
 • manifestacije kliničnih znakov bolezni). Pri težjih oz. močnejših infekcijah pa so znaki okužbe diareja, inapetenca, izguba na telesni masi ter posledično tudi pogin živali.
 • Profilaksa pred okužbo je tretiranje živali pri treh in šestih tednih starosti z askaricidi. (1)

2. Cryptosporidium spp. (Razred: Protozoa)

Slika 2. Cryptosporidium parvum (ZN barvanje)
Slika 2. Cryptosporidium parvum (ZN barvanje)
Razred: Protozoa

 • Povzročitelja je mogoče najti povsod v naravi. Teleta so lahko rezervoar bolezni. Nekateri parazitologi so mnenja, da ni patogen.
 • Sporulirane oociste demonstriramo z uporabo modificiranega barvanja po ZN kot svetle, rožnato rdeče, okrogle, temnejše granule, v katerih so sporozoiti.
 • Bolezen se najpogosteje pojavlja pri teletih do dveh tednov starosti.
 • Okužba je največkrat asimptomatska, PD (prepatentna doba) pa je okrog 5 dni.
 • Profilaksa: dobra higiena, razkuževanje. Posode z vodo in hrano morajo biti dovolj visoko od tal, da bi se preprečila okužba z iztrebki. Oociste so zelo odporne na razkužila, razen na amonijak.

3. Trichuris spp., sin.Trichocephalus ovis


Slika 3. Trichuris spp. (velikost: 77x40 µm)
Razred: Nematoda

 • Ta vrsta parazita se naseljuje na sluznici slepega črevesa govedi, drobnice in drugih prežvekovalcev. (2) Jajčeca parazita imajo zelo karakteristično obliko in sicer so limonaste oblike, rumene barve, pola pa sta izbočena.
 • Ciklus: odrasle samice proizvajajo jajčeca v debelem črevesju in ta se izločajo s fecesom. Po minimalno treh tednih v okolju, jajčeca postanejo sposobna invazije in gostitelj se invadira p/o z embrioniranimi jajčeci.
 • Rahla invazija (do 50 odraslih Trichuris spp.) je asimptomatska. Močnejše invazije (>500 odraslih Trichuris spp.) lahko povzroči kolitis, diarejo ter izgubo telesne mase.
 • Profilaksa: ni potrebna.

4. Moniezia expansa (Moniezia benedeni)


Slika 4. Moniezia expansa
Razred: Cestoda

 • M. expansa je trakulja, ki je razširjena po celem svetu. Pri govedu zajeda v tankem črevesu. Parazit lahko doseže velikost šest metrov, njegove proglotide pa so široke do 1,5 cm.
 • Jajčeca imajo razvit hruškast aparat, po obliki so poligonalna. (3)
 • Ciklus: Jajčeca trakulje se izločajo v proglotidah. Prežvekovalci se invadirajo na način, da pojedo vmesnega gostitelja (pršice), ki že v sebi vsebuje larve, cisticerkoide.
 • Močnejše invazije lahko povzročijo počasnejšo rast živali, zamašitev črevesa in intoksikacijo.

5. Giardia duodenalis, sin. G.lamblia, Lamblia lamblia, G.intestinalis, G.bovis

Razred: Mastigophora (bičkarji)

 • Giardia (Lamblia) ima hruškasto telo. Leva in desna polovica telesa sta simetrični. V sebi vsebuje dve jedri in dve jedrci ter osem bičkov. Nahaja se v tankem črevesu človeka in živali.
 • Največkrat se ugotovijo ciste, redkeje trofozoiti, ki so relativno večji od samih cist.
 • Razvojni ciklus je direkten in enostaven.
 • Okužba pri govedu je najbolj pogosto asimptomatska, pri teletih lahko povzroči kašasto diarejo, izgubo telesne mase, letargijo in blato je specifičnega vonja. Če je prišlo do p/o vnosa odpornih cist, se prva klinična znamenja pojavijo po štirinajstih dneh.
 • Ciste v vzorcu dokazujemo s SAF metodo.
 • Profilaksa: Ker se Giardia prenaša z vnosom cist iz iztrebkov p/o, je potrebna higiena ter preventiva, da se hrana in voda ne okužijo z blatom.


Slika 5. Giardia duodenalis trofozoit (zelo redko); Velikost: 15x11 µm

Slika 6. Giardia – elektronska mikroskopija

6. Strongyloides spp., sin. S.papillosus

Razred: Nematoda

 • Ta vrsta živi v tankem črevesu telet. Najdejo se tudi pri divjih prežvekovalcih.
 • Pri parazitološki preiskavi strongiloidna jajčeca z lahkoto prepoznamo, ker je razvit embrij v jajčecih.
 • Lahko se pojavijo (pri večjem številu) kolike in motnje prebavnega sistema.
 • Parazitirajo samo samice.
 • Mlade in neimune živali imajo večjo možnost, da se invadirajo s tem parazitom, kot starejše in zdrave živali. Simptomi so lahko diareja, anemija, hipoproteinemija, slabši prirast in možen je tudi pogin živali.


Slika 7. Strongiloidni tip jajčeca in in dva strongilidna jajčeca

7. Eimeria bovis oz. kokcidioza pri govedu

Lokacija: ileum, caecum, colon


Slika 8. Eimeria bovis – nesporulirane oociste

 • Raziskave so pokazale, da od 21 vrst Eimeria, ki invadirajo govedo, sta najbolj patogeni E. bovis in E. zürni. Prizadete so najmlajše živali.
 • Bolezen se lahko pojavi že po 10. dnevu v pitališču.
 • Slika 9. Eimeria bovis – nesporulirana oocista
  Slika 9. Eimeria bovis – nesporulirana oocista
  Krvava driska in posledično dehidracija, progresivna izguba na telesni teži in pogini so lahko rezultat močne okužbe. Pogin nastopi zelo hitro, še posebej pri teletih. Obstaja še druga oblika bolezni, pri kateri žival nima krvave driske, ampak žival konstantno izgublja telesno težo, kar vodi v kaheksijo. Slednje lahko traja do nekaj tednov. Žival, ki preživi takšno stanje močne invazije, potrebuje nekaj tednov, da spet pridobi na telesni teži.
 • Profilaksa: mlade živali je potrebno držati v čistih in suhih prostorih. Naprave za vodo morajo biti čiste, ker se s tem prepreči kontaminacija z blatom. Stres tudi lahko povzroči okužbo.
 • Oociste eimerij imajo tanko ovojnico in so najpogosteje ovalne ali okrogle. Če pregledamo sveže blato, oociste še niso sporulirane. Ko v zunanjem okolju sporulirajo pod vplivom temperature, vlage in kisika, se v notranjosti vidijo 4 spore ali trosi in v vsakem po 2 sporozoita. Takrat je oocista invazivna.

Zaključek

Ta članek je napisan z ljubeznijo in predanostjo parazitologiji. Upam, da bo branje tega članka v vas prebudilo zanimanje za parazite ter za parazitologijo kot vedo. Kot avtor tega članka sem se zares potrudil, da vam na čimbolj ‘’simple’’ način opišem najpomembnejše parazite, ki zajedajo pri govedu. Resnično upam, da ste ta članek prebrali čimbolj sproščeno,udobno in z največjim veseljem.


Sorodni članki

EFSA

Bolezen modrikastega jezika: EFSA ocenjuje ukrepe za zatiranje

Programi masovnega cepljenja v obdobju vsaj 5 let, skupaj z izboljšanjem sistemov za kontinuiran nadzor, so edini učinkoviti ukrepi za izkoreninjanje bolezni modrikastega jezika v Evropi, zaključuje EFSA
preberi več

TiHo

Sezona žara: raziskava kaže na povezavo med otoplitvami in želodčno-črevesnimi obolenji

Ko se pomladni pričnejo višati temperature, se zveča tudi pojavnost želodčno-črevesnih težav. Povezava je bila tudi strokovno dokazana v raziskavi
preberi več

‚Bio‘ še zmeraj narašča

‚Bio‘ še zmeraj narašča

Nedavna študija glede bio površin in živilske industrije kaže kontinuirano pozitven razvoj na svetovni ravni
preberi več

EFSA

Izbruh okužbe s Salmonelo v evropskem prostoru

Sedem držav je med 1. majem in 12. oktobrom 2016 sporočilo primere okužbe s povzročiteljem Salmonella Enteritidis pri ljudeh. Od teh je 112 primerov bilo potrjenih in pri 148 postavljen sum.
preberi več

EFSA

Vozličasti dermatitis – cepljenje je najučinkovitejša metoda za nadzor bolezni

Cepljenje govedi je najučinkovitejša metoda za nadzor in zaustavitev širjenja bolezni vozličastega dermatitisa, trdijo strokovnjaki EFSA
preberi več

Universität Duisburg-Essen

Prašiči s prirojenim kompasom

Nedavna mednarodna raziskava, ki jo je vodil zoolog dr. E. Pascal Malkemper je pokazala, da imajo divji prašiči očitno smisel za magnetno polje
preberi več

EMA

EMA priporoča zmanjšanje uporabe kolistina pri živalih

Evropska agencija za zdravila (EMA - European Medicines Agency) je posodobila v letu 2013 izdana strokovna priporočila glede uporabe antibiotika kolistina pri živalih
preberi več

Bernhard-Nocht-Institut für Tropenmedizin in Hamburg

Antibiotiki proti salmonelam so v Afriki zmeraj manj učinkoviti

Sepse, ki jih povzročajo bakterije Salmonella enterica, že od nekdaj zahtevajo smrtne žrtve v južnih delih Afrike ter jugovzhodu Azije
preberi več