Bolezen modrikastega jezika: EFSA ocenjuje ukrepe za zatiranje

(02.06.2017) Programi masovnega cepljenja v obdobju vsaj 5 let, skupaj z izboljšanjem sistemov za kontinuiran nadzor, so edini učinkoviti ukrepi za izkoreninjanje bolezni modrikastega jezika v Evropi, zaključuje EFSA.

Na zahtevo Evropske Komisije so odgovorni člani organizacije EFSA ocenili ukrepe za zatiranje bolezni modrikastega jezika („Bluetongue“), kot tudi možnosti za varno rokovanje z okuženimi živalmi na neokuženih območjih.

EFSA Ob tem so posodobili svoje strokovne smernice glede na epidemiološke aspekte bolezni, predvsem glede vzorcev prenosa.

Izkoreninjenje bolezni modrikastega jezika je izjemno zahtevno – v ta namen bi moralo 95% dovzetnega goveda in ovac biti cepljenih vsaj 5 zaporednih let, je povzela EFSA. Kot nadaljevanje tako masovnih cepilnih kampanj so obvezni natančni sistemi nadzora, ki bi lahko zajeli celo najmanjšo pojavnost virusa – pri manj kot 1% živali na preverjanem območju. V nasprotnem prmeru bi se namreč lahko bolezen ponovno pojavila šele nekaj let po zaključku masovnega cepljenja.

Sistemi nadzora bi morali biti prilagojeni posameznim primerom, kjer bi bilo potrebno upoštevati različne aspekte, kot so na primer geografska področja in epidemiološka faza bolezni.

Imunizacija in prenos

Strokovnjaki EFSA so nedvomno poudarili sledeče:

  • Novorojene živali prejmejo protitelesa od svojih mater, ki jih pred boleznijo ščitijo okoli 3 mesece. Ta protitelesa pa lahko prav tako vplivajo na učinkovitost cepljenja v omenjenem časovnem obdobju. Imunost se v večini primerov pojavi 21 dni po drugi dozi osnovnega cepiva.
  • Nekatere vrste komarjev, ki prenašajo bolezen, so aktivne čez vse leto – predvsem na območjih z blagimi zimami, kot je Sredozemsko. Na takih predelih lahko do prenosa virusa prihaja kadarkoli. V hladnejših regijah, kot je Severna Evropa, so komarji okoli tri mesece pozimi neaktivni, zaradi česar se prenos bolezni v tem obdobju upočasni.

V skladu s pristopom „ProMethEUs“ (Promoting Methods for Evidence Use) EFSA Odbor za Zdravje in zaščito živali od odgovornih institucij zahteva pripravo protokolov za izvajanje ocene rizika, ki bo vseboval in dokumentiral vse izvedene korake do zaključnih ugotovitev. Tak ukrep bi naj izboljšal trdnost in transparentnost znanstvenih procesov. Pri pripravi dokumentacije bodo izvajalcem strokovnjaki EFSA nudili podporo in nasvete.

Sledeči koraki

EFSA bo do konca junija 2017 izdelala klasifikacijo različnih tipov bolezni modrikastega jezika na podlagi njenih značilnosti. Ta bi naj pripomogla k zagotavljanju specifičnih ukrepov za zaščito in zatiranje.

Povezava: Scientific opinion on bluetongue: control measures and safe movements of animals

Sorodni članki

Jean-Loup Rault; Vir slike: Michael Bernkopf/Vetmeduni Vienna

Kako nega z osebnim odnosom vpliva na prašiče

Jean-Loup Rault želi ugotoviti, kako pozitivni odnosi z ljudmi vplivajo na prašiče. V ta namen raziskovalec dobrega počutja živali z magnetno resonanco pregleduje tudi njihove možgane
preberi več

Študija Univerze v Hohenheimu: vedenje o povezavi med mlekom in rojstvom telet je med prebivalci šibko; Vir slike: Universität Hohenheim/Angelika Emmerling

Študija Univerze v Hohenheimu: vedenje o povezavi med mlekom in rojstvom telet je med prebivalci šibko

Po ugotovitvah Univerze Hohenheim v Stuttgartu so prenos znanja, spodbujanje povpraševanja in politična podpora le nekateri pristopi k reševanju tako imenovanega “problema teleta”
preberi več

TiHo

Sezona žara: raziskava kaže na povezavo med otoplitvami in želodčno-črevesnimi obolenji

Ko se pomladni pričnejo višati temperature, se zveča tudi pojavnost želodčno-črevesnih težav. Povezava je bila tudi strokovno dokazana v raziskavi
preberi več

‚Bio‘ še zmeraj narašča

‚Bio‘ še zmeraj narašča

Nedavna študija glede bio površin in živilske industrije kaže kontinuirano pozitven razvoj na svetovni ravni
preberi več

EFSA

Izbruh okužbe s Salmonelo v evropskem prostoru

Sedem držav je med 1. majem in 12. oktobrom 2016 sporočilo primere okužbe s povzročiteljem Salmonella Enteritidis pri ljudeh. Od teh je 112 primerov bilo potrjenih in pri 148 postavljen sum.
preberi več

EFSA

Vozličasti dermatitis – cepljenje je najučinkovitejša metoda za nadzor bolezni

Cepljenje govedi je najučinkovitejša metoda za nadzor in zaustavitev širjenja bolezni vozličastega dermatitisa, trdijo strokovnjaki EFSA
preberi več

Universität Duisburg-Essen

Prašiči s prirojenim kompasom

Nedavna mednarodna raziskava, ki jo je vodil zoolog dr. E. Pascal Malkemper je pokazala, da imajo divji prašiči očitno smisel za magnetno polje
preberi več

EMA

EMA priporoča zmanjšanje uporabe kolistina pri živalih

Evropska agencija za zdravila (EMA - European Medicines Agency) je posodobila v letu 2013 izdana strokovna priporočila glede uporabe antibiotika kolistina pri živalih
preberi več