Risanka Iskanje pozabljive Dory: modri kirurgi so lepi, vendar neprimerni za otroke

(21.10.2016) Nemško združenje Zentralverband Zoologischer Fachbetriebe (ZZF) svari pred nepremišljenimi nakupi morskih akvarijskih rib, saj potrebujejo dovolj prostora in strokovno nego.

Že v prvem delu risanke Reševanje malega Nema je bila riba modri kirurg Dory ljubljenka gledalcev. Nedavno je prevzela glavno vlogo v nadaljevanju ter v kinodvorane privabila obiskovalce na ogled risanega filma Iskanje pozabljive Dory.

Reševanje malega Nema je dvignilo popularnost klovnske ribice, prav tako pa lahko ogled Iskanje pozabljive Dory pri otrocih vzbudi željo po akvarijski ribici vrste modri kirurg.


Za otroka so najprimernejše akvarijske sladkovodne ribice, kot je na primer Nebeško biserna cebrica (Danio margaritatus)

Dory spada med morske ribe in zaradi tega je njena oskrba izjemno zahtevna. Združenje ZZF zaradi tega svari pred nepremišljenim nakupom teh živali. Otroci imajo namreč tudi večje veselje ob skrbi za sladkovodne ribe, si so primernejše za začetke akvaristične dejavnosti,.

Dory potrebuje prostor in strokovno nego

Strokovnjaki priporočajo nakup modrega kirurga le izkušenim akvaristom. Kdor si želi te strokovnjake za prehrano potrebuje ob znanju tudi ogromno prostora. Modri kirurgi lahko zrastejo nad 30cm in se dobro počutijo šele v akvarijih z več kot 1.000 litrov vode.

Za dobrobit te vrste se prav tako priporoča nakup vsaj dveh predstavnic. Lahko sobivajo tudi v večjih skupinah, vendar to pomeni znatno povečanje potrebe po volumnu akvarija. Postavitev dodatkov v akvarijih bi morala posnemati pogoje v naraven življenjskem okolju modrega kirurga.

Te ribe živijo v tropskem morju in se zadržujejo predvsem v vodnih tokovih med grebeni, kjer je veliko alg, saj morajo nenehno jesti. Za izdelavo akvarijev in posnemanje koralnih grebenov potrebujejo tako lastniki rib tudi črpalke za vodni pretok, velik čistilec organskih odpadkov in primerno osvetlitev.

Izjemno pomembno je tudi redno preverjanje vodne sestave in izhlapelo tekočino po možnosti nadomestiti z osmotsko primerno morsko vodo ali jo razsoljevati.  

Sladkovodne ribe so barvitejše

Kdor bi si želel ukvarjati s sladkovodnim akvarijem , si lahko prav tako za gojenje izbere lepe vrste rib. Ostrižniki ali ciklide so prav tako barviti kot Dory. Sicer za gojenje tudi potrebujejo nekoliko izkušenj, vendar zanje tehnično ni toliko ovir, kot pri izbiri morskih rib.

Za druge predstavnike sladkovodnih akvarijskih rib, kot so gupiji ali platiji, je enostavneje skrbeti. Mnogo otrok poimenuje svoje nove ribice Dory ali Nemo in ima pri skrbi zanje prav tako veliko veselje, kot če bi imel prave modre kirurge, ki bi plavali po akvariju.

Priporočeno je, da se vsekakor pred nakupom akvarijske živali individualno posvetujete z izkušenimi prodajalci rib, ki vam bodo znali najbolje svetovati in predlagati glede primernega nakupa.

Sorodni članki

Prof. David Hassel (desno) in dr. Florian Leuschner Univerzitetne klinike v Heidelbergu; Vir slike: Hendrik Schröder, Universitätsklinikum Heidelberg

Riba navadna cebrica nas lahko nauči, kako se regenerira poškodovano srce

Raziskovalci namškega Centra za raziskave srca in krvožilja so želeli celovito in sistematično biološko raziskati, od kod izvira fascinantna lastnost rib vrste navadna cebrica, da lahko obnavljajo odmrle srčne celice
preberi več

Samica dolgonosega morskega konjička; Vir slike: Friedrich Ladich

Preiskovano akustično komuniciranje med morskimi konjički

Številne ribje vrste za medsebojno komunikacijo uporabljajo vokalizacijo. Morski konjički, ki so predvsem znani po 'obrnjenih vlogah', saj samček donosi svoj naraščaj v posebni vreči, pa postavljajo vprašanje, ali se takšna obrnjena vloga odraža tudi pri njihovem obnašanju in komunikaciji
preberi več

Nov biogeografski atlas morskih živali Južnega oceana

Nov biogeografski atlas morskih živali Južnega oceana

Nov atlas o živalih, ki naseljujejo Južni ocean, je bil konec avgusta predstavljen na strokovnem srečanju SCAR (Scientific Committee on Antarctic Research) v novozelandskem mestu Auckland
preberi več

Šarenka se je z zgornjo čeljustjo ujela na trnek ribiča. Ali riba ob tem občuti bolečino še ni dokončno poznano; Vir slike: Alexander Schwab

Ali ribe čutijo bolečino?

Ribe nimajo sposobnosti enakega občutenja bolečine kot ljudje. Do takšnega zaključka je prišla mednarodna skupina raziskovalcev, ki so jo sestavljali nevrobiologi, etologi in strokovnjaki ribištva
preberi več

EFSA

Pesticidi in vodni organizmi: objavljene nove smernice EFSA

Evropska agencija za varnost hrane je izdala revidirane smernice za oceno tveganja uporabe pesticidov na vodne organizme, kamor spadajo ribe, dvoživke, nevretenčarji in rastline, ki živijo v ribnikih, jarkih in potokih ob poljih, kjer se uporabljajo omenjene substance.
preberi več

Zob morskega psa; Vir slike: Ra'ike/Wikipedia

Znanstveniki preiskujejo zobe morskega psa

Znanstveniki z Univerze Duisburg-Essen (UDE) in Inštituta Max-Planck za preiskovanje kovin (MPIE) v Düsseldorfu so analizirali strukturo zob morskega psa in človeka ter ob tem prišli do osupljivega odkritja: Kljub temu, da zobje plenilca vsebujejo sto odstotkov fluorida, niso trdnejši od naših
preberi več

Etroplus-maculatus; Vir slike: Universität Wien

Akustične funkcije plavalnega mehurja pri ciklidah

Plavalni mehur pri ribah kostnicah – ribah z okostenelim skeletom – v prvi vrsti služi plovnosti in vzgonu
preberi več