Klinični primer: mikobakterioza v skupini golobov

(09.11.2012) Rod mikobakterij sestavlja okoli 100 različnih vrst, od teh je le 7 obligatornih patogenov, ki se med gostitelji prenašajo z direktnim kontaktom ter se lahko razmnožujejo le intracelularno.

Izmed patogenih so najbolj poznani M. tuberculosis in M. leprae človeka ter M. bovis goveda. V teh primerih gre za antropozoonoze. 


Slika 1: Subpalpebralna oteklina s kazeozno vsebino

Večjo skupino sestavljajo tako imenovane netuberkulozne mikobakterije, kamor spadata tudi patogeni vrsti M. avium avium (tuberkuloza ptic) in M. avium paratuberkulosis (paratuberkuloza prežvekovalcev, Kronova bolezen ljudi). 


Slika 2: Pupila nepravilne oblike

Prav tako kot fakultativno patogene saprofitske mikobakterije pri človeku, so tudi med živalmi v nevarnosti predvsem pacienti z imunosupresijo, pri katerih ti mikrobi nastopajo predvsem kot povzročitelji pneumonij in limfangitisov.

Klinična slika

Pri 4 golobih iz domače reje smo več tednov opažali konjuktivitis s kazeoznimi oblogami, razbarvanje šarenice od oranžne do svetlo sive ter izgubljanje telesne teže kljub ohranjenemu apetitu.


Slika 3: Krepitirajoča oteklina kosistence mehkih tkiv na področju ulne levega krila

Pri eni živali se je postopoma razvila hrapava tvorba na distalnem radiusu, ki smo jo rentgensko dokazali kot razširitev kostnega tkiva. Vsi golobi so v začetku zdravljenja bili huje invadirani z endoparaziti (nematodi in flagelati).

Po začetnem izboljšanju zdravstvenega stanja zaradi odprave parazitov in amputacije spremenjenega krila prizadete živali, smo čez nekaj časa ugotovili ponoven upad zdravja in vse živali smo morali evtanazirati.


Slika 4: Lokalne zasenčenosti znotraj dolgih cevastih kosti zaradi tvorbe tuberklov

Pri golobu s spremembo na krilu smo opravili obdukcijo, kjer smo ob hepatosplenomegaliji ugotovili difuzno zlepljanje, pordelost in odebeljenost črevesja in grobo belkasto oteklino na amputiranem krilu. 


Slika 5: Skrivljena drža je pokazatelj močnih bolečin

Histološki pregled vzorcev jeter, vranice, tankega črevesja, ledvic in spremembe na amputiranem krilu  je pokazal sliko difuznega granulomatoznega vnetja s fokalnimi nekrozami, celicami velikankami in acidorezstentnimi paličastimi bakterijami.

Tudi v konjuktivalnem brisu smo dokazali izolirane intracelularne neobarvane paličaste bakterije (barvanje z Diff Quik®). V splošnem se je kazala klinična in patološka slika aviarne mikobakterioze.

Patologija

Makroskopsko smo z obdukcijo ob hepatosplenomegaliji ugotovili difuzno zlepljanje, pordelost in odebeljenost črevesja in grobo belkasto oteklino na amputiranem krilu. 


Slika 6 in 7: Izrazita artekijska krvavitev po kiretiranju spodnje veke, ki je bila debelo obložena s kazeoznim materialom

Histološko smo v jetrih, vranici, tankem črevesju, ledvicah in na amputiranem krilu dokazali difuzno granulomatozno vnetje s fokalnimi nekrozami, celicami velikankami in acidorezstentnimi paličastimi bakterijami. 


Slika 8: Jetra: mnoge acidorezistentne paličice v večjedrnih celicah velikankah

Citološko smo z barvanjem konjuktivalnega brisa po metodi Diff Quik® dokazali izolirane intracelularne neobarvane paličaste bakterije.

Zaključek

Mikobakterioza se je v skupino živali vnesla z nakupom novega goloba. Neugodni pogoji kot so prenaseljenost, stres, endoparazitoze in slaba higiena, omogočajo enostavno širjenje povzročitelja med živalmi.


Slika 9: Vranica: difuzne infiltracije makrofagov z acidorezistentnimi mikobakterijami (Ziel Neelsen 1000x)

Kombinacija različnih povzročiteljev je vsekakor pogojevala hiter potek bolezni. Bledenje šarenice, ki smo ga opažali, je nekoliko neobičajen simptom, na katerega pa mnogi avtorji posebej opozarjajo.

Tudi „kostni tumor“ na krilu predstavlja posebno obliko osteomielitisa zaradi okužbe z mikobakterijami. V našem kliničnem primeru je močna endoparazitoza nekoliko prekrila klinično sliko mikobakterioze ter upočasnila etiološko diagnozo bolezni.

Dr. Klemens Alton, Praxis für Tierpathologie, Korneuburg, Austria
Mag. Helene Widmann, Exotenambulanz, Tiergesundheitszentrum Aspern, Austria

Sorodni članki

Humboldt-Universität zu Berlin

Ptice selivke na svojih potovanjih obiščejo različne konce sveta

Vsako leto milijoni ptic letijo od svojih poletnih gnezdišč do toplejših krajev za prezimovanje in nazaj. Pogosto ob tem preletijo več tisoče kilometrov
preberi več

Goethe-Universität Frankfurt

Svetlobno odvisen magnetni kompas pri pticah

Ptice selivke pa tudi kokoši, imajo v očesu svetlobno odvisen kompas. Ta jim predaja informacije o smeri zemeljskega magnetnega polja
preberi več

Carla in Tiago sta dve mali modri ari, predstavnici ptic, ki so v naravi že izumrle. Izvalili sta se v Nemčiji in bosta ponovno v naravnem okolju naseljeni v Braziliji; Vir slike: BMUB/Harald Franzen

Male modre are, ki so v naravi že izumrle, bi naj bile v naravnem okolju ponovno naseljene od leta 2021

Izvalitev dveh malih modrih ar v aprilu 2014 je za organizacijo ACTP (Association for the Conservation of Threatened Parrots e. V.) pomenila izjemen vzrejni uspeh
preberi več

EFSA

EFSA ocenila poti vnosa virusa H5N8 v Evropo

Strokovno poročilo EFSA (European Food Safety Authority), ki je nastalo v sodelovanju držav članic in EU referenčnimi laboratoriji navaja, da natančna pot vnosa virusa H5N8 v evropski prostor še naprej ostaja neznanka
preberi več

Senckenberg

Razvozlan je genom race: so imune na ptičjo gripo?

Vodna perutnina velja za rezervoar nekaterih bolezenskih povzročiteljev, med drugimi tudi za viruse aviarne influence, tako imenovane viruse ptičje gripe.
preberi več

Salpingohisterektomija pri papigi skobčevki; Vir slike: doc.dr. Jožko Račnik, dr.vet.med. in asist.dr. Marko Zadravec, dr.vet.med.

Salpingohisterektomija pri papigi skobčevki (Melopsittacus undulatus)

V ambulanti za ptice, male sesalce in plazilce, Inštituta za zdravstveno varstvo perutnine, Veterinarske fakultete smo klinično pregledali papigo skobčevko (Melopsittacus undulatus) staro 2 leti.
preberi več

4000 papagajev potrebuje pregled krvi!

4000 papagajev potrebuje pregled krvi!

"Tukaj je 4.000 papagajev. Prosim za popoln pregled krvnih vzorcev!" Stavek ni ravno običajen, vendar pa je realnost v vzrejnem centru parka Loro Parque Fundación (LPF)
preberi več

Mehkojede ptice s kljuvanjem fermentiranega sadja zaužijejo tudi alkohol

Mehkojede ptice s kljuvanjem fermentiranega sadja zaužijejo tudi alkohol

Vse vrste ptic se ne prehranjujejo s semeni. Za mehkojede vrste je prehrana v zimskem času še posebej velik izziv. Obirajo preostanke jagodičja ter pojedo sadje, ki ga lahko najdejo – tudi „pokvarjene“ sadeže, ki so pričeli s fermentacijo in vsebujejo alkohol
preberi več