Svetlobno odvisen magnetni kompas pri pticah

(30.06.2016) Ptice selivke pa tudi kokoši, imajo v očesu svetlobno odvisen kompas. Ta jim predaja informacije o smeri zemeljskega magnetnega polja. Kako ta kompas funkcionira na molekularni ravni je raziskovala mednarodna skupina znanstvenikov.

Odločilen korak se zgodi v temi.

Ptice imajo za orientacijo po magnetnem polju dva senzorna organa: moč magnetnega polja ugotavljajo s kljunom, smernice dojemajo z očesom. Očesni čepki, ki reagirajo na UV svetlobne žarke, vsebujejo obliko proteina, imenovanega kriptokrom. Že pred petimi leti so nemški strokovnjaki iz Univerze v Frankfurtu ugotovili, da so prav ti najverjetneje odgovorni za orientacijo v magnetnem polju.

V kriptokromih poteka ciklična reakcija, ki jo sestavljata od svetlobe odvisen in neodvisen del. Zlasti pomembna v tej reakciji sta dva para  radikalov, ki s svojimi prostimi zunanjimi elektroni reagirata na magnetno polje.

Enaka skupina strokovnjakov se je sedaj povezala z znanstveniki francoske univerze Université Pierre et Marie Curie in skupaj so ugotovili, kateri pari radikalov so odgovorni za orientacijo.

V študiji, kjer so uporabili taščice, so ptice izpostavili različnim pogojem: v sekundnih ritmih so ugašali svetlobo in magnetno polje. Izkazalo se je, da so se ptice tudi pod takšnimi pogoji bile sposobne orientirati po zemeljskem magnetnem polju. Iz tega sledi zaključek, da so „svetlobno neodvisni“ pari radikalov odgovorni za dojemanje linij magnetnega polja. Svetloba je pomembna le za pričetek ciklusa.

„To je prvi dokaz, da so radikali, ki se proizvedejo v temni fazi, odgovorni za uporabo magnetnega kompasa,“ pojasni sodelujoča prof. Roswitha Wiltschko. Ker so kriptokromi pri drugih živalskih vrstah odgovorni izključno za sprejemanje svetlobe, kažejo rezultati študije na posebno evolucijsko prilagoditev pri pticah.  

Publikacija

Wiltschko R, Ahmad M, Nießner C, Gehring D, Wiltschko W. 2016
Light-dependent magnetoreception in birds: the crucial step occurs in the dark.
J. R. Soc. Interface 20151010.


Sorodni članki

Humboldt-Universität zu Berlin

Ptice selivke na svojih potovanjih obiščejo različne konce sveta

Vsako leto milijoni ptic letijo od svojih poletnih gnezdišč do toplejših krajev za prezimovanje in nazaj. Pogosto ob tem preletijo več tisoče kilometrov
preberi več

Carla in Tiago sta dve mali modri ari, predstavnici ptic, ki so v naravi že izumrle. Izvalili sta se v Nemčiji in bosta ponovno v naravnem okolju naseljeni v Braziliji; Vir slike: BMUB/Harald Franzen

Male modre are, ki so v naravi že izumrle, bi naj bile v naravnem okolju ponovno naseljene od leta 2021

Izvalitev dveh malih modrih ar v aprilu 2014 je za organizacijo ACTP (Association for the Conservation of Threatened Parrots e. V.) pomenila izjemen vzrejni uspeh
preberi več

EFSA

EFSA ocenila poti vnosa virusa H5N8 v Evropo

Strokovno poročilo EFSA (European Food Safety Authority), ki je nastalo v sodelovanju držav članic in EU referenčnimi laboratoriji navaja, da natančna pot vnosa virusa H5N8 v evropski prostor še naprej ostaja neznanka
preberi več

Senckenberg

Razvozlan je genom race: so imune na ptičjo gripo?

Vodna perutnina velja za rezervoar nekaterih bolezenskih povzročiteljev, med drugimi tudi za viruse aviarne influence, tako imenovane viruse ptičje gripe.
preberi več

Salpingohisterektomija pri papigi skobčevki; Vir slike: doc.dr. Jožko Račnik, dr.vet.med. in asist.dr. Marko Zadravec, dr.vet.med.

Salpingohisterektomija pri papigi skobčevki (Melopsittacus undulatus)

V ambulanti za ptice, male sesalce in plazilce, Inštituta za zdravstveno varstvo perutnine, Veterinarske fakultete smo klinično pregledali papigo skobčevko (Melopsittacus undulatus) staro 2 leti.
preberi več

4000 papagajev potrebuje pregled krvi!

4000 papagajev potrebuje pregled krvi!

"Tukaj je 4.000 papagajev. Prosim za popoln pregled krvnih vzorcev!" Stavek ni ravno običajen, vendar pa je realnost v vzrejnem centru parka Loro Parque Fundación (LPF)
preberi več

Mehkojede ptice s kljuvanjem fermentiranega sadja zaužijejo tudi alkohol

Mehkojede ptice s kljuvanjem fermentiranega sadja zaužijejo tudi alkohol

Vse vrste ptic se ne prehranjujejo s semeni. Za mehkojede vrste je prehrana v zimskem času še posebej velik izziv. Obirajo preostanke jagodičja ter pojedo sadje, ki ga lahko najdejo – tudi „pokvarjene“ sadeže, ki so pričeli s fermentacijo in vsebujejo alkohol
preberi več

Fotografija kolonije pingvinov, posneta iz helikopterja; Vir slike: CNRS

Na Antarktiki odkriti dve novi koloniji cesarskih pingvinov

André Ancel in  Yvon Le Maho z inštituta Hubert Curien v francoskem Strasbourgu (CNRS - Centre national de la recherche scientifique in Univerza v Strasbourgu) sta v bližini ledenika Mertz odkrila dve novi koloniji cesarskih pingvinov z več kot 6000 mladiči.
preberi več