Ptice selivke na svojih potovanjih obiščejo različne konce sveta

(12.12.2018) Vsako leto milijoni ptic letijo od svojih poletnih gnezdišč do toplejših krajev za prezimovanje in nazaj. Pogosto ob tem preletijo več tisoče kilometrov.

Uspešnost razmnoževanja in razvoj populacij domačih selivk tako nista odvisna le od evropskih podnebnih razmer.

Humboldt-Universität zu Berlin Prav tako lahko na število mladičev vplivajo neprimerne razmere v prezimovalnih območjih ali med samo selitvijo. Kljub znanemu dejstvu o takšnih vplivih pa se ocene glede posledic zaradi klimatskih razmer pogosto omejujejo le na območje gnezdenja.

Mednarodna ekipa raziskovalcev iz Nemčije, Švice, Francije in Južne Afrike je zaradi tega raziskovala možne obsežnejše posledice klimatskih sprememb in sprememb v rabi kmetijskih zemljišč na ptice selivke. Skupno so opazovali več kot 700 vrst ptic selivk, ki poleti gnezdijo v Evropi, Severni Ameriki in Aziji.  

Ob tem so analizirali možne nevarnosti zaradi krčenja življenjskega prostora za gnezdenje na poletnih in zimskih lokacijah ter nevarnost, da se bodo zaradi podnebnih sprememb selitvene poti podaljševale in bodo s tem povezane povečane energetske potrebe ptic.

Rezultati kažejo, da sta obe postavki medsebojno neodvisni ter se močno razlikujejo med različnimi kontinenti. Posledično podajajo ocene potencialnih populacijskih izgub na območjih paritve le nepopolno sliko možnih nevarnosti.    

Raziskovalci so preračunali, da so lahko ocene posledic glede ogroženih vrst ptic, izdelane le na podlagi lokalnih razmer podcenjene za 18-49 odstotkov ter da so ocene stopnje možnih nevarnosti podcenjene za dodatnih 17-50 odstotkov. Ob tem mnoge vrste ptic selivk, ki so sočasno podvržene več različnim nevarnostim, trenutno še niso na rdečem seznamu organizacije International Union for Conservation of Nature kot potencialno ogrožene.

Raziskava v celoti je bila objavljena v publikaciji Nature Climate Change:

Zurell, D., Graham, C.H., Gallien, L., Thuiller, W., Zimmermann, N.E..
Long-distance migratory birds threatened by multiple independent risks from global change
Nature Climate Change. DOI: 10.1038/s41558-018-0312-9

Sorodni članki

Goethe-Universität Frankfurt

Svetlobno odvisen magnetni kompas pri pticah

Ptice selivke pa tudi kokoši, imajo v očesu svetlobno odvisen kompas. Ta jim predaja informacije o smeri zemeljskega magnetnega polja
preberi več

Carla in Tiago sta dve mali modri ari, predstavnici ptic, ki so v naravi že izumrle. Izvalili sta se v Nemčiji in bosta ponovno v naravnem okolju naseljeni v Braziliji; Vir slike: BMUB/Harald Franzen

Male modre are, ki so v naravi že izumrle, bi naj bile v naravnem okolju ponovno naseljene od leta 2021

Izvalitev dveh malih modrih ar v aprilu 2014 je za organizacijo ACTP (Association for the Conservation of Threatened Parrots e. V.) pomenila izjemen vzrejni uspeh
preberi več

EFSA

EFSA ocenila poti vnosa virusa H5N8 v Evropo

Strokovno poročilo EFSA (European Food Safety Authority), ki je nastalo v sodelovanju držav članic in EU referenčnimi laboratoriji navaja, da natančna pot vnosa virusa H5N8 v evropski prostor še naprej ostaja neznanka
preberi več

Senckenberg

Razvozlan je genom race: so imune na ptičjo gripo?

Vodna perutnina velja za rezervoar nekaterih bolezenskih povzročiteljev, med drugimi tudi za viruse aviarne influence, tako imenovane viruse ptičje gripe.
preberi več

Salpingohisterektomija pri papigi skobčevki; Vir slike: doc.dr. Jožko Račnik, dr.vet.med. in asist.dr. Marko Zadravec, dr.vet.med.

Salpingohisterektomija pri papigi skobčevki (Melopsittacus undulatus)

V ambulanti za ptice, male sesalce in plazilce, Inštituta za zdravstveno varstvo perutnine, Veterinarske fakultete smo klinično pregledali papigo skobčevko (Melopsittacus undulatus) staro 2 leti.
preberi več

4000 papagajev potrebuje pregled krvi!

4000 papagajev potrebuje pregled krvi!

"Tukaj je 4.000 papagajev. Prosim za popoln pregled krvnih vzorcev!" Stavek ni ravno običajen, vendar pa je realnost v vzrejnem centru parka Loro Parque Fundación (LPF)
preberi več

Mehkojede ptice s kljuvanjem fermentiranega sadja zaužijejo tudi alkohol

Mehkojede ptice s kljuvanjem fermentiranega sadja zaužijejo tudi alkohol

Vse vrste ptic se ne prehranjujejo s semeni. Za mehkojede vrste je prehrana v zimskem času še posebej velik izziv. Obirajo preostanke jagodičja ter pojedo sadje, ki ga lahko najdejo – tudi „pokvarjene“ sadeže, ki so pričeli s fermentacijo in vsebujejo alkohol
preberi več

Fotografija kolonije pingvinov, posneta iz helikopterja; Vir slike: CNRS

Na Antarktiki odkriti dve novi koloniji cesarskih pingvinov

André Ancel in  Yvon Le Maho z inštituta Hubert Curien v francoskem Strasbourgu (CNRS - Centre national de la recherche scientifique in Univerza v Strasbourgu) sta v bližini ledenika Mertz odkrila dve novi koloniji cesarskih pingvinov z več kot 6000 mladiči.
preberi več