Male modre are, ki so v naravi že izumrle, bi naj bile v naravnem okolju ponovno naseljene od leta 2021

(15.04.2015) Izvalitev dveh malih modrih ar v aprilu 2014 je za organizacijo ACTP (Association for the Conservation of Threatened Parrots e. V.) pomenila izjemen vzrejni uspeh.


Mali modri ari Carla in Tiago
Male modre are so v naravnem okolju namreč že pred desetletji izumrle. Lani izvaljena mladiča, ki so ju poimenovali Carla in Tiago na podlagi junakov iz obeh delov risanke Rio, so prejšnji mesec po skrbnem načrtovanju s letalom prepeljali iz Berlina v Sao Paulo ter jih 3. marca na srečanju World Wildlife Days predali brazilskim oblastem.

Cilj akcije je ponovna naselitev malih modrih ar v njihovem naravnem okolju na severovzhodu Brazilije do leta 2021.  Obe ptici sta takoj po prihodu v Brazilijo morali v karanteno, kjer sta ostali na opazovanju naslednjih 15 dni.

Sedaj sta predani v oskrbo brazilskim projektnim partnerjem organizacije „Nest“.

ACTP kurator Enrico Sydow pojasnjuje: „Zelo smo ponosni, da imamo ob rednih vzrejnih uspehih sedaj že tudi možnost, zmeraj večje število teh ptic predati brazilskim partnerjem. Izjemno nas veseli, da je ob priložnosti desete obletnice našega vzrejnega programa tokrat med predanimi mladiči tudi samček.“

V Braziliji namreč trenutno živi deset modrih ar, od teh sta le dva predstavnika moškega spola.


Carla in Tiago sta dve mali modri ari, predstavnici ptic, ki so v naravi že izumrle. Izvalili sta se v Nemčiji in bosta ponovno v naravnem okolju naseljeni v Braziliji

Globalni vzrejni programi v Katarju, Braziliji in Nemčiji skupno štejejo 93 malih modrih ar, od katerih je 53 samic in 40 samcev. ACTP pa pa si je nabral izkušnje tudi že s transportom ptic, že pred dvema letoma so namreč pričeli s predajanjem predstavnikom modrih ar Braziliji.  


Carla in Tiago

Prat tako kot tokrat je prva predaja pred dvema letoma potekala brez zapletov. „Obe ari sta tekom celotnega potovanja bili zelo sproščeni. Sedeli sta v svojih transportnih boksih, izdelanih prav zanje. V potniški kabini sta imeli s seboj tudi vsaka svojega oskrbnika. Kletki pa sta bili prekriti s lahko tkanino, saj so papige zelo inteligentne in zvedave, zato smo jih s prekrivanjem nekoliko umirili,“ pove Enrico Sydow.

Skupaj z drugimi zaščitnimi programi je organizacija ACTP pridobila že 400 hektarsko področje, kjer bodo v prihodnje lahko vzrejene are spuščali na prostost. Sočasno zbirajo tudi sredstva za financiranje „Blue Macaw“ šole, ki brezplačno izobražuje otroke in odrasle, ob tem pa se želi ljudem čim bolj približati trenutno stanje malih modrih ar in jih opozarjati nanje.


mladič male modre are

Carla sedaj pripada državi Braziliji, medtem ko je Tiago ostal v lasti ACTP. Sedaj je združenje predalo Tiaga s pogodbo „brazilskim oblastem in brazilskemu ljudstvu“ kot znak povezanosti in podpore njihovih programov za ponovno naseljevanje teh ptic.

V obeh delih risanke Rio sicer junaka prikazujeta usodo zadnjih malih modrih ar na podlagi izmišljene zgodbe, vendar pa je uspešna risanka nedvomno vzbudila pozornost in osveščanje ljudi glede te ogrožene vrste ptic. Sydows dodaja: „Naš obsežen vzrejni program in načrtovano naseljevanje v naravnem okolju bi lahko bil idealen scenarij za Rio 3.“

Sorodni članki

Humboldt-Universität zu Berlin

Ptice selivke na svojih potovanjih obiščejo različne konce sveta

Vsako leto milijoni ptic letijo od svojih poletnih gnezdišč do toplejših krajev za prezimovanje in nazaj. Pogosto ob tem preletijo več tisoče kilometrov
preberi več

Goethe-Universität Frankfurt

Svetlobno odvisen magnetni kompas pri pticah

Ptice selivke pa tudi kokoši, imajo v očesu svetlobno odvisen kompas. Ta jim predaja informacije o smeri zemeljskega magnetnega polja
preberi več

EFSA

EFSA ocenila poti vnosa virusa H5N8 v Evropo

Strokovno poročilo EFSA (European Food Safety Authority), ki je nastalo v sodelovanju držav članic in EU referenčnimi laboratoriji navaja, da natančna pot vnosa virusa H5N8 v evropski prostor še naprej ostaja neznanka
preberi več

Senckenberg

Razvozlan je genom race: so imune na ptičjo gripo?

Vodna perutnina velja za rezervoar nekaterih bolezenskih povzročiteljev, med drugimi tudi za viruse aviarne influence, tako imenovane viruse ptičje gripe.
preberi več

Salpingohisterektomija pri papigi skobčevki; Vir slike: doc.dr. Jožko Račnik, dr.vet.med. in asist.dr. Marko Zadravec, dr.vet.med.

Salpingohisterektomija pri papigi skobčevki (Melopsittacus undulatus)

V ambulanti za ptice, male sesalce in plazilce, Inštituta za zdravstveno varstvo perutnine, Veterinarske fakultete smo klinično pregledali papigo skobčevko (Melopsittacus undulatus) staro 2 leti.
preberi več

4000 papagajev potrebuje pregled krvi!

4000 papagajev potrebuje pregled krvi!

"Tukaj je 4.000 papagajev. Prosim za popoln pregled krvnih vzorcev!" Stavek ni ravno običajen, vendar pa je realnost v vzrejnem centru parka Loro Parque Fundación (LPF)
preberi več

Mehkojede ptice s kljuvanjem fermentiranega sadja zaužijejo tudi alkohol

Mehkojede ptice s kljuvanjem fermentiranega sadja zaužijejo tudi alkohol

Vse vrste ptic se ne prehranjujejo s semeni. Za mehkojede vrste je prehrana v zimskem času še posebej velik izziv. Obirajo preostanke jagodičja ter pojedo sadje, ki ga lahko najdejo – tudi „pokvarjene“ sadeže, ki so pričeli s fermentacijo in vsebujejo alkohol
preberi več

Fotografija kolonije pingvinov, posneta iz helikopterja; Vir slike: CNRS

Na Antarktiki odkriti dve novi koloniji cesarskih pingvinov

André Ancel in  Yvon Le Maho z inštituta Hubert Curien v francoskem Strasbourgu (CNRS - Centre national de la recherche scientifique in Univerza v Strasbourgu) sta v bližini ledenika Mertz odkrila dve novi koloniji cesarskih pingvinov z več kot 6000 mladiči.
preberi več