EFSA ocenila poti vnosa virusa H5N8 v Evropo

(06.01.2015) Strokovno poročilo EFSA (European Food Safety Authority), ki je nastalo v sodelovanju držav članic in EU referenčnimi laboratoriji navaja, da natančna pot vnosa virusa H5N8 v evropski prostor še naprej ostaja neznanka.

Možno je, da se je virus prenesel posredno, preko materiala, inficiranega s strani divjih ptic ter s pomočjo človeškega dejavnika, na primer z vozili ali napravami za perutninarstvo, ki so prišle v Nemčijo, Nizozemsko in Veliko Britanijo.

EFSA Ker se ptice vseh prizadetih obratov nahajajo v zaprtih prostorih strokovnjaki sklepajo, da najverjetneje ni bil vpleten neposreden prenos preko divjih ptic na domačo perutnino.   Na podlagi trditev strokovnjakov namreč prav tako ne obstajajo direktne selitvene poti ptic iz vzhodne Azije do Evrope.

Obstaja hipoteza, da okužene ptice ob svojih selitvah prenesejo virus na evrazijskih počivališčih in rejah na druge vrste živali. Za potrditev hipoteze pa bodo potrebni dodatni dokazi in raziskave.

Do sedaj se poročila o pojavu visoko nalezljive oblike virusa ptičje gripe pojavljajo v Južni Koreji, na Kitajskem, v Nemčiji, Veliki Britaniji in na Nizozemskem. O prvem izbruhu so poročali iz Južne Koreje v januarju 2014.

Prvo evropsko poročilo o prizadetem objektu za vzrejo puranov iz Nemčije je sledilo 4. novembra 2014. Za tem je bil virus dokazan še na posestvu za rejo rac v Veliki Britaniji in v petih perutninskih objektih (štirje kokošji in en račji) na Nizozemskem.  

EFSA svetuje, da se v evropskih perutninskih objektih preverijo preventivni ukrepi za biološko varnost ter se po potrebi izboljšajo in nadgradijo. Svetuje tudi povečan nadzor nad stanjem divjih ptic na področjih s povečanim tveganjem ter nadaljnje raziskave za določanje možnih poti vnosa H5N8 v Evropo.

Strokovnjaki poudarjajo, da morajo nacionalni in evropski laboratoriji ter organi za ocenitev tveganja še naprej dobro sodelovati, da bodo lahko omogočali hitre in učinkovite analize stanja v EU.

Scientific Report: Highly pathogenic avian influenza A subtype H5N8