4000 papagajev potrebuje pregled krvi!

(18.06.2013) "Tukaj je 4.000 papagajev. Prosim za popoln pregled krvnih vzorcev!" Stavek ni ravno običajen, vendar pa je realnost v vzrejnem centru parka Loro Parque Fundación (LPF).

Skrit na severni obali subtropskega Tenerifa, enega izmed Kanarskih otokov v Španiji, je vzrejni center ptic domovanje največje in najpestrejše zbirke papig na svetu. Tukaj je 4.000 ptic 350 različnih vrst in podvrst.


Zbirka predstavlja genetski rezervoar za družino Psittacidae, zaradi česar je vzrejni program še posebej pomemben. Povprečno število letno izvaljenih piščancev se giba okoli 1.300, mnogo izmed njih pa je tudi predstavnikov vrst, ki jim v naravi grozi izumrtje.

Za te je LPF koordinator za njihovo ohranitev z regionalnimi in mednarodnimi programi. Seveda zbirka papig predstavlja tudi ogromen vir za neinvazivne raziskave na teh pticah, manjši del pa je tudi predstavljen in služi namenu okoljskega izobraževanja v Loro parku, ki je matična organizacija LPF.

Loro park je eden izmed večjih zooloških in botaničnih vrtov, kjer več kot milijon samostojnih obiskovalcev in šolskih skupin letno uživa v pogledu na papagaje in druge predstavnike prostoživečih živali. Po ustanovitvi neprofitne LPF v letu 1994, ji je Loro park daroval celotno zbirko vseh vrst papagajev ter od tedaj tudi krije vse operativne in administrativne stroške fundacije.

To pomeni, da vsak presežek dobička preide neposredno v sklad za raziskovanje in programe za ohranitev vrst, od tega je do danes nad 10 milijonov ameriških dolarjev bilo razdeljeno projektom po vsem svetu.

Nekateri projekti za zaščito vrst se izvajajo tudi na živalih v samem LPF centru, predvsem tisti, ki se ukvarjajo z vidikom zdravstvenega varstva in bolezni. Največji neposredni pomen ima monitoriranje papig skozi vse leto, saj se tako zagotovi hitro odkrivanje začetnih znakov morebitnih bolezni, s katerimi se nato takoj prične ukvarjati ekipa veterinarjev, biologov in tehnikov. 


Poudarek je namenjen predvsem preventivni medicini. Ptice so naseljene v čim bolj optimalnem okolju, kjer ni posebnih možnosti za poškodbe, obolenja in parazitarne okužbe. Med temeljne preventivne ukrepe so vključeni striktni pregledi v času karantene, primerna krma, zatiranje škodljivcev, ki prenašajo aviarne bolezni, ugodne pozicije valilnic in gredi v ogradah ter ostale obogatitve življenjskega prostora živali.

Kljub vsem preventivnim ukrepom pa lahko nekatere težave ostanejo prikrite, zaradi česar je vsak papagaj enkrat v letu popolno pregledan. Letne kontrole zdravstvenega stanja ptic se začnejo po koncu paritvene sezone (konec avgusta) in trajajo do decembra. V tem času veterinarji temeljito pregledajo vsako papigo in ji odvzamejo vzorce za nadaljnje analize.

Zdravstvena kontrola ene ali nekaj posameznih ptic je seveda dokaj enostavna, povsem druga zgodba pa je na primeru 4.000 živalih, predvsem, ko rutinski pregled vključuje tudi kompletne krvne preiskave. Pravzaprav smo s to zahtevo, ob letnih pregledih v primeru kliničnih bolezni, skoraj presegli svoje meje zmogljivosti. Potrebovali smo učinkovito pomoč. Brez razmišljanja nam je Abaxis takoj priskočil na pomoč ter nam že več let pomaga z brezhibnim sodelovanjem.

V pomoč je vključena donacija analizatorjev VetScan VS2, i-Stat1 in HM5, kot tudi reagentnih rotorjev, s katerimi so nam omogočili vpogled in boljše razumevanje zdravstvenega dogajanja v naši ptičji zbirki. Posledično lahko nenehno izboljšujemo ukrepe za dobrobit in ohranjanje vrst.

Pomembna prednost sodelovanja z Abaxis Europe je bila tehnična pomoč in praktični nasveti, ki sta jih med obiski našega parka nudila generalni direktor Achim Henkel in vodja poslovnega razvoja Bärbel Köhler.

Ti nam niso zagotovili le enostavne integracije naprav za analize v rutinsko delo naše klinike, temveč smo ogromno pridobili s prisotnostjo Bärbel Köhler, ki nam je pomagala pri uporabi analizatorjev tudi na organiziranih delavnicah in naših mednarodnih konvencijah, na katerih se zmeraj zbere do 850 specialistov za papige z raziskovalnega področja, veterine in avikulture.

Pomoč Abaxisa se je razširila celo do Brazilije, kjer je Bärbel asistirala pri diagnostičnem delu projektov, ki jih podpira LPF, za ohranitev vrst Anodorhynchus leari in Cyanopsitta spixii.

LPF namreč pri misiji ohranitve obeh izjemno redkih endemskih brazilskih vrst sodeluje z vlado v Braziliji. Z našo pomočjo se populacija makoja Anodorhynchus leari zavidljivo veča, vrsta Cyanopsitta spixii pa ima pred seboj še dolgo in težavno pot, saj so leta 2000 že bili razglašeni za izumrle po izginotju zadnjega prostoživečega samca.

Na srečo obstaja še 79 njihovih predstavnikov v ujetništvu, njihovo število pa se  vzrejo počasi veča. V imenu brazilske vlade tudi LPF vzreja 9 predstavnikov. Zanje je kritičnega pomena pridobivanje koristnih informacij s področja kliničnih preiskav, zato smo jih s ponosom predstavili kot paradnega konja generalnemu direktorju podjetja Abaxis, Clintu Seversonu, med njegovim obiskom Tenerifa in ogledom našega dela.

Papagaj te vrste je tudi glavni junak risanega filma z naslovom 'Rio' (20th Century Fox) kar je zanj nedvomno odlična predstavitev za pridobitev dodatne podpore za svoj obstoj.

Omenjena projekta sta dva izmed 30 aktivnih projektov fundacije LPF, ki se pretežno borijo za ohranitev vrst papagajev, ki so na seznamu najbolj ogroženih vrst  ter za ohranjanje njihovega življenjskega prostora. Omenimo lahko tudi vrsto Ognorhynchus icterotis, ki je leta 1998 bila razglašena za izumrlo, naslednje leto pa so nekaj predstavnikov ponovno odkrili v Centralnih Andih Kolumbije.

Z našim programom se je populacija od tedaj povečala iz 82 na več kot 1100 predstavnikov. Naš uspeh je celo tolikšen, da ga je leta 2010 Svetovna zveza za varstvo narave (IUCN - The World Conservation Union) na Rdečem seznamu ogroženih vrst prestavila iz seznama 'kritično ogroženih' med 'ogrožene'.

Za tem ko smo jo rešili pred prepadom se trend večanja števila predstavnikov nadaljuje. Podoben primer predstavlja filipinski kakadu Cacatua haematuropygia, ki šteje okoli 1000 prostoživečih primerkov. Na otoku Palawan se je s pomočjo našega projekta v obdobju 10 let lokalna populacija povečala iz le 22 na okoli 280 ptic. Z vsakim projektom smo tudi ščitili gozdove in zagotovili čiste vodne vire ob tesnem sodelovanju z lokalnim prebivalstvom.

Zares lokalno usmerjen projekt na Kanarskih otokih za LPF pa je delo z divjo populacijo delfina Tursiops truncatus, v sklopu katerega se ukvarjamo predvsem z efekti onesnaževalcev morja. Ujetniška skupina predstavnikov vrste v Loro parku, ki seveda živi v neonesnaženem okolju, je v projekt vključena kot kontrolna populacija. Ker se lahko popolnoma zanesemo na zmogljivosti tehnologije Abaxis analizatorjev, je tudi diagnostično delo z delfini na najvišjem nivoju.

Učinkovita zaščita temelji na znanju, zaupanju in čvrstem partnerstvu, ki ga Abaxis brezpogojno nudi fundaciji LPF na njihovi misiji zaščite papig in drugih vrst pred izumrtjem. Kadar LPF reče "hvala", papige ponovijo.

Loro Parque Fundación Za dodatne informacije o delovanju LPF obiščite spletno stran www.loroparque-fundacion.org, za specifična vprašanja pa lahko pošljete elektronsko pošto na naslov [email protected].


Avtor: David Waugh PhD, direktor Loro Parque Fundación

Sorodni članki

Humboldt-Universität zu Berlin

Ptice selivke na svojih potovanjih obiščejo različne konce sveta

Vsako leto milijoni ptic letijo od svojih poletnih gnezdišč do toplejših krajev za prezimovanje in nazaj. Pogosto ob tem preletijo več tisoče kilometrov
preberi več

Goethe-Universität Frankfurt

Svetlobno odvisen magnetni kompas pri pticah

Ptice selivke pa tudi kokoši, imajo v očesu svetlobno odvisen kompas. Ta jim predaja informacije o smeri zemeljskega magnetnega polja
preberi več

Carla in Tiago sta dve mali modri ari, predstavnici ptic, ki so v naravi že izumrle. Izvalili sta se v Nemčiji in bosta ponovno v naravnem okolju naseljeni v Braziliji; Vir slike: BMUB/Harald Franzen

Male modre are, ki so v naravi že izumrle, bi naj bile v naravnem okolju ponovno naseljene od leta 2021

Izvalitev dveh malih modrih ar v aprilu 2014 je za organizacijo ACTP (Association for the Conservation of Threatened Parrots e. V.) pomenila izjemen vzrejni uspeh
preberi več

EFSA

EFSA ocenila poti vnosa virusa H5N8 v Evropo

Strokovno poročilo EFSA (European Food Safety Authority), ki je nastalo v sodelovanju držav članic in EU referenčnimi laboratoriji navaja, da natančna pot vnosa virusa H5N8 v evropski prostor še naprej ostaja neznanka
preberi več

Senckenberg

Razvozlan je genom race: so imune na ptičjo gripo?

Vodna perutnina velja za rezervoar nekaterih bolezenskih povzročiteljev, med drugimi tudi za viruse aviarne influence, tako imenovane viruse ptičje gripe.
preberi več

Salpingohisterektomija pri papigi skobčevki; Vir slike: doc.dr. Jožko Račnik, dr.vet.med. in asist.dr. Marko Zadravec, dr.vet.med.

Salpingohisterektomija pri papigi skobčevki (Melopsittacus undulatus)

V ambulanti za ptice, male sesalce in plazilce, Inštituta za zdravstveno varstvo perutnine, Veterinarske fakultete smo klinično pregledali papigo skobčevko (Melopsittacus undulatus) staro 2 leti.
preberi več

Mehkojede ptice s kljuvanjem fermentiranega sadja zaužijejo tudi alkohol

Mehkojede ptice s kljuvanjem fermentiranega sadja zaužijejo tudi alkohol

Vse vrste ptic se ne prehranjujejo s semeni. Za mehkojede vrste je prehrana v zimskem času še posebej velik izziv. Obirajo preostanke jagodičja ter pojedo sadje, ki ga lahko najdejo – tudi „pokvarjene“ sadeže, ki so pričeli s fermentacijo in vsebujejo alkohol
preberi več

Fotografija kolonije pingvinov, posneta iz helikopterja; Vir slike: CNRS

Na Antarktiki odkriti dve novi koloniji cesarskih pingvinov

André Ancel in  Yvon Le Maho z inštituta Hubert Curien v francoskem Strasbourgu (CNRS - Centre national de la recherche scientifique in Univerza v Strasbourgu) sta v bližini ledenika Mertz odkrila dve novi koloniji cesarskih pingvinov z več kot 6000 mladiči.
preberi več