Krma bogata s holesterolom dramatično izboljša potek nevroloških dednih obolenj

(21.08.2012) Mielin v centralnem živčnem sistemu izolira živčna vlakna ter tako omogoča hiter prenos električnih signalov.

Nastanek in obstojnost mielinske ovojnice je močno prizadet pri pacientih s Pelizaeus-Merzbacherjevo leukodistrofijo, kar vodi do hudih motornih in senzornih defektov. Terapija za  Pelizaeus-Merzbacherjevo leukodistrofijo ne obstaja.

Pelizaeus-Merzbacher miške, ki so dobivale krmo, bogato s holesterolom, so kazale občutno blažji potek bolezni.
Pelizaeus-Merzbacher miške, ki so dobivale krmo, bogato s holesterolom, so kazale občutno blažji potek bolezni.

Gesine Saher, Klaus-Armin Nave in sodelavci z Inštituta Max Planck za eksperimentalno medicino ter Univerze Göttingen so izdelali model miši z omenjeno dedno boleznijo, pri katerih se lahko mielinizacija zaradi dodatka holesterola v prehrani dramatično izboljša.

Mielinske ovojnice v centralnem živčnem sistemu proizvajajo glia celice, tako imenovani oligodendrociti ter so v večjem delu sestavljene iz maščob in holesterola. V starejših raziskavah so znanstveniki že dokazali, da količino nastalega mielina diktirajo količine razpoložljivega holesterola.

Druga glavna gradbena komponenta mielina je proteolipid protein (PLP). Pri pacientih, ki trpijo zaradi Pelizaeus-Merzbacher leukodistrofije, se proteolipid protein zaradi genetske napake pospešeno proizvaja.

V aktualnih raziskavah znanstveniki potrjujejo, da nalaganje presežkov proteina skupaj s holesterolom v oligodendrocitih vodi v napačno porazdelitev holesterola v celici, kar posledično zaustavlja fiziološke transportne procese v celičnih membranah.

Posledica je zmanjšana produkcija mielina, poškodbe mileinizirajočih celic, vnetnih reakcij in nazadnje do izgube živčnih celic. Ti patološki procesi se lahko prekinejo z eksterno dodanim holesterolom.

"Naše ugotovitve kažejo, da eskterno dodan holesterol odpravi prekinitev transportnih procesov v oligodendrocitih. Najveretneje omogoča normalizacija količine holesterola v celični membrani pospešeno produkcijo mielina," pojasnjuje Gesine Saher.

Da enak mehanizem delovanja kot v posamezni celici deluje tudi v primeru celotnega organizma, so raziskovalci dokazali na modelu miši z dedno boleznijo. Genetsko spremenjene miši, ki pospešeno proizvajajo PLP-gen, so hranili s krmo, ki ji je bil primešan holesterol.

Prej kot so transgenetske miši dobile krmo, bogato s holesterolom, večji terapevtski uspehi so bili zabeleženi. Po prekinitvi vnosa holesterola je hitro prišlo do progresivne izgube mielinskih ovojnic. "Kljub temu, da holesterol v hrani ne ozdravi Pelizaeus-Merzbacherjeve bolezni, ima opazen potencial za ublažitev njenega poteka," pravi Klaus-Armin Nave.

V prihodnosti bo ekipa pod vodstvom Sacher in Nave testirala prenos izsledkov na paciente s Pelizaeus-Merzbacherjevo boleznijo ter ugotovila, ali je dodajanje holesterola v prehrano pacientov smiselno. Dolgoročno bi taka terapija lahko izboljšala življenjsko kvaliteto pacientov s Pelizaeus-Merzbacherjevo boleznijo.


Sorodni članki

EFSA

EFSA je revidirala mejne vrednosti bakra v živalski krmi

Predstavniki organizacije EFSA so predlagali spremembe za mejne vrednosti bakra v krmi za nekatere živalske vrste. Priporočajo zmanjšanje vsebnosti v krmi za prašičke, govedo in molznice, ob tem pa predlagajo povišanje v krmi za koze
preberi več

TiHo

Je krma iz genetsko spremenjene koruze zdravstveno neškodljiva?

Mednarodna ekipa evropskih strokovnjakov pod vodstvom prof. dr. Pabla Steinberga z Inštituta za toksikologijo hranil in kemijsko analizo visoke šole TiHo, izvaja študije o krmi iz dveh genetsko spremenjenih vrst koruze
preberi več

Doris and John Naisbitt

Avtorja prodajne uspešnice Megatrends sta razkrita kot gostujoča predavatelja na Svetovnem prehranskem forumu 2012

Avtor mednarodne prodajne uspešnice John Naisbitt in direktorica Naisbitt kitajskega inštituta v Tijanjinu, Doris Naisbitt, bosta imela govor na otvoritveni dan 5. Svetovnega prehranskega foruma v Singapurju
preberi več

Konji

Krma brez glutena pomaga pri zmanjševanju vnetnih črevesnih obolenj konj

Pri nekaterih ljudeh s kronično prebavno insuficienco (Celiakija) povzroča zaužitje glutena pri odgovarjajoči preobčutljivosti številne težave kot so vnetja, napenjanje, občutek napihnjenosti in drisko
preberi več

Svetovni prehranski forum 2012

Svetovni prehranski forum 2012

Vodilna konferenca o prehrani živali se v 2012 seli v Singapur. 5. Svetovni prehranski forum prekinja tradicijo z zapuščanjem Evrope in selitvijo v Azijo, kjer bo potekal od 10. do 13. oktobra v Singapurju
preberi več