Klinični primer ugrizne rane, zdravljene z medicinskim medom

(22.05.2014) Veterinarji praktiki se pri svojem delu posebej pogosto srečajo s posledicami pretepov med živalmi ter izjemno zahtevnimi primeri ugriznih ran.

Navadno so te težavne za celjenje, saj njihov dejanski obseg pogosto ni prepoznaven na prvi pogled in so najhujše poškodbe tkiv predvsem v globljih kožnih plasteh. Ob tem je živalska slina, ki jo v rano vnese napadalec ob ugrizu, polna bakterij. Zaradi tega se rane, ki niso bile temeljito očiščene in oskrbljene, praviloma kmalu vnamejo.  


"klinični primer ugrizna rana" (buldogica)

Dvoletna buldoginja je v tepežu utrpela zijajočo rano tik pod pazduho na notranji strani leve prednje noge. Plasti kože so bile v celoti ločene, robovi rane so bili sicer nedotaknjeni, vendar je bila rana opazno razbrazdana, tako da je bil podkožni defekt rane bistveno večji, ca. 6–8 cm.

Rana je bila vlažna, vendar brez znakov okužbe. V prvih dneh je bila rana spirana s povidon jodom, poleg tega so bili preventivno dajani antibiotiki (amoksicilin/klavuanska kislina, 14 dni).

Po nekaj dneh je rana zazijala in izkazovala znake okužbe (Slika 1). Opaziti je bilo močno zaudarjanje rane in nevitalno tkivo. Zaradi antibakterijskega učinka in spodbujanja granulacije je bilo za zdravljenje izbrano zdravilo L-Mesitran.


12.9.2012

ZDRAVLJENJE: Spiranje rane 2x dnevno pod tekočo vodo in prekritje z L‐Mesitran TULLE. Zaradi globine rane je bilo v prvih dveh tednih dodatno uporabljeno mazilo L‐Mesitran za zapolnitev rane. Po dveh tednih je nadalje zdravljenje potekalo izključno z mazilom L-Mesitran.


28.9.2012
 

REZULTAT: Zaudarjanje rane je v celoti prenehalo v roku enega tedna, po 2–3 tednih je bilo že vidno granulacijsko tkivo. Rana je bila v celoti zaprta po 6 tednih.


6.10.2012


20.10.2012

RAZPRAVA: Ugrizne rane so pogosta težava v veterinarski praksi. Pogosto vodijo do velike izgube tkiva in so zaradi svoje globine dovzetne za okužbe. V tem primeru profilaktično uporabljeni antibiotiki niso mogli zagotoviti zadostne zaščite.

Z lokalnim zdravljenjem z medicinskim medom (L‐Mesitran®) ni bilo mogoče le odpraviti okužbe, temveč tudi hitro zapolniti rano z novim granulacijskim tkivom – z minimalnim brazgotinjenjem!

Zastopnik za L‐Mesitran® v Sloveniji je podjetje celsusMED. Vse dodatne informacije vam bo posredovala njihova zastopnica za Slovenijo, ga. Jelka Lenič, dr.vet.med., ki jo lahko kontaktirate na jelka.lenic@celsusmed.si ali telefonsko številko 040 127 544.

Sorodni članki

L-Mesitran

L-Mesitran učinkovit v boju proti rezistentnim bakterijam, ki povzročajo infekcije zunanjega ušesa pri psu

L-Mesitran učinkovito uničuje bakterije, ki povzročajo infekcije sluhovoda psov ter so odporne na antibiotično terapijo
preberi več

L-Mesitran

Izdelki za celjenje ran na osnovi medicinskega medu poleti še posebej pomagajo!

Proizvodi kot je L-Mesitran®, ki dokazano pospešujejo celjenje ran zaradi svoje vsebnosti medicinskega medu, vam bodo pomembno terapevtsko podporo nudili tudi v prihajajočih poletnih mesecih
preberi več

L-Mesitran Active Large

Novosti pri podjetju celsusMED!

Podjetje celsusMED ponovno preseneča z novostmi. Najaktualnejša ponudba predstavlja posebne obliže za rane pri živalih
preberi več

Zdravljenje ran z medicinskim medom

Zdravljenje ran z medicinskim medom

Klinične primere o zdravljenju z medicinskim medom, ki sta jih na poster strnili asist. dr. Vladimira Erjavec, dr.vet.med. in asist. dr. Barbara Lukanc, dr.vet.med. (Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani, KKMŽ), je podjetje CelsusMED predstavilo na letošnjem Simpoziju SZVMŽ v Ankaranu
preberi več

L-Mesitran

L-Mesitran - celovita rešitev za naravno celjenje ran

Izdelki L-Mesitran so nizozemski licenčni prozvodi, pri katerih lahko izbirate iz široke palete hidrogelnih obvez in mazil za rane. Osnovna učinkovina vseh proizvodov je medicinski med
preberi več