Klinični primer: kitajski pasji prigrizki iz posušenega perutninskega mesa povzročajo motnje v delovanju ledvic

(26.03.2014) Prvi opisan primer v sosednji Avstriji, o katerem poročajo iz referenčnega laboratorija INVITRO Labor in Klinike za živali v Strebersdorfu.

Že več let lahko iz severa Amerike, Kanade in Avstralije spremljamo novice o skrivnostnem pojavljanju odpovedi ledvic pri psih, ki so navadno povezane z uporabo suhomesnatih perutninskih prigrizkov iz Kitajske.

V prvi vrsti so prizadeti majhni psi, ki ambulante obiskujejo zaradi slabosti in bruhanja, neješčnosti in/ali poliurije/polidipsije. Do današnjega dne je bilo dokumentiranih že okoli 3.600 podobnih primerov obolelih psov ter kar 600 primerov, ki se je končalo s smrtnim izidom.  

Vse obolele živali so dobivale omenjene prigrizke, katerih izvor je na Kitajskem, navadno so bili perutninskega porekla, tako imenovani „chicken-jerky“.

Kljub mnogim raziskavam pa zaenkrat ni bilo mogoče v prigrizkih dokazati posebnih sestavin, ki bi lahko bile identificirane kot kontaminanti in bi posledično bile odgovorne za pojav kliničnih znakov.


Kitajski prigrizki iz sušenega perutninskega mesa

Prizadete živali so razvile pridobljeno obliko Fanconijevega sindroma. Ta progresivno potekajoča motnja v delovanju ledvic je povzročitelj kompleksne disfunkcije proksimalnih ledvičnih tubulov (motnje reabsorpcije) ter je karakterizirana z glukozurijo ob normalni ravni glukoze v krvi, hipofosfatemijo in generalizirano aminoacidurijo.

Ob tem se pri mnogih pacientih pojavlja znižana serumska koncentracija K, Na, Ca in bikarbonata ter blaga proteinurija. Izgubljanje bikarbonatov kmalu vodi v metabolne acidoze.

V primerih, ko so težave bile ugotovljene v začetnih stadijih ter so psi nemudoma prenehali prejemati prigrizke iz sušene perutnine, so se ledvične poškodbe izkazale kot minimalne, v nekaterih primerih celo reverzibilne.

Sledeči klinični primer je namenjen vsem kolegicam in kolegom veterinarjem z namenom opozorila, da je predvidoma težava s suhomesnatimi prigrizki sedaj dosegla tudi evropski prostor:

Lucy, 3 letno, sterilizirano psičko pasne čivava so lastniki na kliniko pripeljali zaradi približno 2 tedna trajajoče poliurije/polidipsije. Klinični pregled pacientke je bil pravzaprav na splošno brez posebnosti.

Sledeče laboratorijske preiskave so pokazale perzistirajočo glukozurijo sočasno s fiziološkimi vrednostni glukoze v krvi (normoglikemično glukozurijo), hipokaliemijo in hipofosfatemijo.

Ob tem je bila dokazana tudi proteinurija. Rezultati so kazali na Fanconijev sindrom, ki je bil potrjen z dokazom generalizirane hiperaminoacidurije.

Po pogovoru z lastniki se je izkazalo, da so lastniki psičko pretežno hranili prav s sušenimi perutninskimi prigrizki kitajskega porekla. Primere takih prigrizkov si lahko ogledate na fotografiji.

Na podlagi laboratorijskih rezultatov in anamnestičnih podatkov so veterinarji Klinike v Strebersdorfu postavili sum na vzročno povezavo s perutninskimi prehranskimi dodatki.

Sedaj želijo z deljenjem svojih izkušenj in ugotovitev senzibilizirati tudi svoje kolege, da bodo v primeru pojava določenih znakov pozorni tudi na način prehranjevanja svojega pacienta ter o tem povprašali njihove lastnike.

Obsežnejši članek o primeru je še v fazi priprave.

Sorodni članki

prhljajaste, eritemazozne lezije po boku

Skrivnostni primer meseca: kožne lezije in srbež na glavi psa

Laboklin vam predstavlja 10 letno, intaktno psičko pasme yorkshire terrier, ki se že 2 leti spopada s ponavljajočimi kožnimi spremembami in srbežem po obrazu in uhljih
preberi več

Pozitiven Rivalta test; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: mlad maček z velikimi težavami

Laboklinov skrivnostni primer meseca predstavlja mačka, kastrata pasme Devon Rex, starega eno leto s hiporeksijo, apatijo in oteklim trebuhom
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Slika 1: rezultat ultrazvočnega pregleda mačke z abdominalno maso; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: abdominalna masa neznanega porekla pri odrasli mački

Laboklin vam predstavlja klinični primer 12 let stare evropske kratkodlake mačke z 2 tedensko anoreksijo in občasno pojavljajočim bruhanjem v preteklih 3 mesecih
preberi več

Slika 1A-C: periaurikularne kraste in gnojne kožne lezije (A, B), konjuktivitis (C)

Skrivnostni primer meseca: kožne lezije in srbež na glavi psa

Laboklin vam predstavlja 10 letno, intaktno psičko pasme yorkshire terrier, ki se že 2 leti spopada s ponavljajočimi kožnimi spremembami in srbežem po obrazu in uhljih
preberi več

Slika 1: neobičanja drža; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 1: Urinski sediment, maček, nativni preparat. Opazno je visoko število cilindrov brez dokaza za vnetje. ; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: Ko se nevarnost skriva doma!

Laboklin vam ponovno predstavlja skrivnostni klinični primer urinskega sedimenta pri mački
preberi več

Slika 1. Multiple povišane lezije na jeziku psa. Avtorske pravice fotografije: Fitzpatrick Referrals Ltd.

Multiple lezije na jeziku psa z limfadenopatijo

Kot skrivnostni primer meseca vam Laboklin predstavlja 12 letnega mešančka z multiplimi lezijami na jeziku in povečanimi submandibularnimi ter preskapularnimi bezgavkami
preberi več