Najdeni dokazi o imunski funkciji paradoksnega celičnega proteina

(10.09.2012) Tako imenovani termogenin (UCP1, razklopitveni protein 1), ki se nahaja v mitohondrijih in skrbi za to, da se pod določenimi pogoji v celici ne proizvaja telesno gorivo ATP, ampak toplota.

Lastnost je pomembna na primer med zimskim spanjem živali, ko mora telo proizvajati toploto brez mišične aktivnosti.


Univ.Prof. Dr. Elena Pohl

Toda enake proteine imajo v svojih telesih tudi osebki, ki ne prespijo zime. Obstaja več razklopitvenih proteinov, med katerimi za enega, tako imenovanega UCP2, zaenkrat še ni bilo dokazane funkcije.

Elena Pohl in njeni sodelavci na Vetmeduni Vienna so sedaj dokazali, da se UCP2 dejansko nahaja v celicah imunskega sistema ter očitno igra vlogo pri nastanku imunskega odgovora. Ti senzacionalni rezultati so bili pred kratkim objavljeni v spletni strokovni reviji PloS ONE.

Mitohondriji z razčlenjevanjem hranilnih snovi kot je sladkor proizvajajo ob sodelovanju protonov (pozitivno nabiti vodikovi ioni) ATP, ki služi kot gorivo za celične procese, ki potrebujejo energijo.

Odkritje proteina v mitohondriju, ki je skrbel izključno za proizvodnjo toplote, je bilo v času njegovega odkritja, leta 1973, popolnoma nepričakovano.

Ta protein, imenovan termogenin, je le eden izmed skupine razklopitvenih proteinov. Protein, ki so ga kasneje preimenovali v UCP1, skrbi pri hibernatorjih ali novorojenčkih za konstantno telesno temperaturo.

Protein kot uganka

Kakšna je vloga ostalih članov družine razklopitvenih proteinov je do sedaj bila neznanka. Predvsem veliko uganko je predstavljal UCP2.

Pomembne podatke o njihovi funkciji sedaj predstavljajo Anne Rupprecht in njeni kolegi z Oddelka za fiziologijo in biofiziko na Veterinarski univerzi na Dunaju (Vetmeduni Vienna).

Skupaj s sodelavci iz Nemčije in Švedske je dunajska ekipa raziskovala, kako je UCP2 porazdeljen v celicah miši. Njihove ugotovitve jasno kažejo, da se UCP2 nahajajo predvsem v imunskih celicah in ne, kot se je do sedaj predvidevalo, v živčnih celicah.

Jasno povišanje v imunskih celicah

Raziskovalci so preverili svoj sum, da je UCP2 vključen v imunske reakcije tako, da so raziskali, kako se spreminja pojavnost proteina, ko so T-celice stimulirane k aktivnosti. Ob tem se dejansko poviša koncentracija UCP2.

Vzporedno s tem se poviša tudi koncentracija drugih proteinov, ki so že dokazano povezane z aktivnostjo T-celic. Zanimiv je podatek, da se koncentracija UCP2 ponovno poviša ob dodatnih stimulacijah T-celic sedem ali celo štirinajst dni kasneje, medtem ko ostanejo v tem primeru koncentracije ostalih proteinov nespremenjene.

Pomemben za celično presnovo?

Kot naslednje bi bilo zanimivo ugibati, ali ima dvig UCP2 kakršno koli povezavo s funkcijo imunskega sistema.

Vendar fiziologinja Elena Pohl nemudoma relativizira: „Anne je s svojo študijo dokazala, da se količina UCP2 začne višati šele v urah po stimulaciji T-celic, do same aktivacije T-celic pa prihaja veliko hitreje. UCP2 je torej na mestu prepozno, da bi lahko imel neposredno vlogo pri aktivaciji T-celic. Zaradi tega moramo porast UCP2 povezati s celično presnovo delečih se T-celic.“

Ustavljanje galopske delitve celic

„Rezultati odgovarjajo tudi dejstvu, da UCP2 nismo našli v živčnih celicah. Te se namreč ve delijo več,“ se Pohlova veseli ugotovitev svoje ekipe.

Spoznanje, da se UCP2 pojavljajo pretežno v hitro deljivih celicah je pomemben dokaz za razvoj novih terapij za obolenja imunskega sistema, nevrodegenertivne bolezni in raka.

Članek “Quantification of Uncoupling protein 2 reveals its main expression in immune cells and selective up-regulation during T-cell proliferation” avtorjev Anne Rupprecht, Anja U. Bräuer, Alina Smorodchenko, Justus Goyn, Karolina E. Hilse, Irina Shabalina, Carmen Infante-Duarte in Elena E. Pohl je bil objavljen tudi v spletni reviji „PLoS ONE“.

Znanstveni članek v celoti se nahaja na spletni strani z odprtim dostopom:
http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0041406


Sorodni članki

Brezplačen spletni kongres ISFM se bo odvijal med 8. in 10. avgustom pod sponzorstvom Purina inštituta.

ISFM International Feline Congress: brezplačen spletni kongres

Brezplačen spletni kongres ISFM se bo odvijal med 8. in 10. avgustom pod sponzorstvom Purina inštituta.
preberi več

Mednarodni kongres ISFM 2020

Mednarodni kongres ISFM 2020

Združenje International Society of Feline Medicine vabi na prvi kongres namenjen medicini mačk
preberi več

Slika 1: Urinski sediment, maček, nativni preparat. Opazno je visoko število cilindrov brez dokaza za vnetje. ; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: Ko se nevarnost skriva doma!

Laboklin vam ponovno predstavlja skrivnostni klinični primer urinskega sedimenta pri mački
preberi več

Slika 1. Multiple povišane lezije na jeziku psa. Avtorske pravice fotografije: Fitzpatrick Referrals Ltd.

Multiple lezije na jeziku psa z limfadenopatijo

Kot skrivnostni primer meseca vam Laboklin predstavlja 12 letnega mešančka z multiplimi lezijami na jeziku in povečanimi submandibularnimi ter preskapularnimi bezgavkami
preberi več

Maša Primec, dr. vet. med

Črevesna mikrobiota pri psih in mačkah

Strokovni članek avtorice asist. mag. Maše Primec, dr. vet. med
preberi več

WSAVA

Informacije o COVID-19 za lastnike živali in veterinarje

Posredujemo vam povezavo do strani s pogostimi vprašanji in odgovori za lastnike hišnih ljubljenčkov ter do nedavnega webinarja za veterinarje
preberi več

ABCD issues guideline on SARS-coronavirus-2 in cats

ABCD issues guideline on SARS-coronavirus-2 in cats

The Advisory Board on Cat Diseases has just published a new guideline in relation to SARS coronavirus-2 (SARS-CoV-2), the causative agent of COVID-19
preberi več

WSAVA Webinar: COVID-19 and Companion Animals – What we know today

WSAVA Webinar: COVID-19 and Companion Animals – What we know today

Webinar se bo odvijal v petek, 17. aprila, s pričetkom ob 16. uri. Predavanja bodo v angleškem jeziku in bodo trajala približno 1 uro
preberi več