Škodljive primesi v pasjih igračah  

(03.06.2014) V testu je sodelovalo 18 različnih igrač – vse so bile označene kot nepriporočljive ter prejele oznako, da niso varne za majhne otroke.

Nemško združenje za varstvo potrošnikov je testiralo 18 igrač za pse iz umetnih snovi ter ob tem v vseh proizvodih potrdilo delno visoke koncentracije policikličnih aromatskih ogljikovodikov (PAH). Te kemijske spojine se v industrijski proizvodnji uporabljajo za namen mehčanja in so kancerogene. Ob tem je pet preiskovanih igrač bilo tudi močno obremenjenih z bisfenolom A, ki se že nekaj šasa pojavlja kot tema v debatah glede povezave z diabetesom in težavami krvožilja.


Igrače za pse in otroke
 

Tudi dietil heksil ftalat (DEHP), snov, ki lahko povzroča motnje plodnosti ter je na poskusnih živalih izzvala nastanek rakavih tumorjev, je bil dokazan v nekaterih igračah.

Končno mnenje združenja o testiranih izdelkih: Vse pregledane igrače za pse so vsebovale škodljive snovi in se zaradi tega njihova uporaba odsvetuje. Zaradi nevarnosti zamenjave za otroško igračo priporočamo, da gospodinjstva z otroci ne kupujejo pregledanih proizvodov.

Nedoločene vrednosti za PAH

Policiklični aromatski ogljikovodiki se absorbirajo preko kože in sluznic. Medtem, ko so za avtomobilske gume določene dovoljene vrednosti do 1 mg/kg, pa je to količina, ki je za druge proizvode, kot so na primer pisala, ročaji torbic ali igrače za živali, davno previsoka. V najhujših primerih so bile mejne vrednosti za avtomobilske gume pri testiranih igračah za več kot tisočkrat presežene (žoga Karlie Moosgummi Ball).

„Posebej majhni otroci so posebej občutljivi na preiskovane nevarne materiale. Ob tem pa je nevarnost, da bo otrok prišel do pasje igrače ter jo celo grizel, zelo velika,“ pojasnjuje strokovnjak Konrad Brunnhofer.

Otroške igrače so podobne pasjim:

Bisfenol A se izjemno oralno zelo hitro absorbira ter se kopiči v telesu. V Franciji bodo s tega stališča snov kmalu celo prepovedali. Bisfenol A je vsebovalo 5 pregledovanih igrač.

Nonilfenoli, ki delujejo podobno hormonom ter lahko poškodujejo jetra in ledvice, so bili dokazani v šestih izdelkih. V Evropski uniji so prepovedani že od leta 2003, na Kitajskem in v Indiji pa se še naprej lahko uporabljajo pri proizvodnji. Visoke količine obeh omenjenih snovi so bile dokazane v rački „Karlie Dog Toy“, ki je zelo podobna drugim otroškim račkam za kopanje.

DEHP je prepovedan v igračah za otroke, mlajše od 3 let

V pregledani pasji igrači „Fuss-Dog“ črnem pujsku so preiskovalci dokazali izjemno škodljivo snov DEHP (dietil heksil ftalat). Pri igračah za otroke, mlajše od 3 let je snov prepovedana, saj lahko povzroča motnje plodnosti ter povzroča rakava obolenja.

Brunnhofer komentira: „Da se proizvajalci očitno zavedajo problematike škodljivih snovi kažejo navodila na 14 od 18 pregledanih proizvodov, ki navajajo, da je poškodovane pasje igrače potrebno takoj odstraniti.

To nam lahko da misliti. Proizvajalci bi morali – in bi lahko – tudi sami ukrepali. Vse omenjene snovi so namreč zamenljive z neškodljivimi alternativami.“

Sorodni članki

Brezplačen spletni kongres ISFM se bo odvijal med 8. in 10. avgustom pod sponzorstvom Purina inštituta.

ISFM International Feline Congress: brezplačen spletni kongres

Brezplačen spletni kongres ISFM se bo odvijal med 8. in 10. avgustom pod sponzorstvom Purina inštituta.
preberi več

Mednarodni kongres ISFM 2020

Mednarodni kongres ISFM 2020

Združenje International Society of Feline Medicine vabi na prvi kongres namenjen medicini mačk
preberi več

Slika 1: Urinski sediment, maček, nativni preparat. Opazno je visoko število cilindrov brez dokaza za vnetje. ; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: Ko se nevarnost skriva doma!

Laboklin vam ponovno predstavlja skrivnostni klinični primer urinskega sedimenta pri mački
preberi več

Slika 1. Multiple povišane lezije na jeziku psa. Avtorske pravice fotografije: Fitzpatrick Referrals Ltd.

Multiple lezije na jeziku psa z limfadenopatijo

Kot skrivnostni primer meseca vam Laboklin predstavlja 12 letnega mešančka z multiplimi lezijami na jeziku in povečanimi submandibularnimi ter preskapularnimi bezgavkami
preberi več

Maša Primec, dr. vet. med

Črevesna mikrobiota pri psih in mačkah

Strokovni članek avtorice asist. mag. Maše Primec, dr. vet. med
preberi več

WSAVA

Informacije o COVID-19 za lastnike živali in veterinarje

Posredujemo vam povezavo do strani s pogostimi vprašanji in odgovori za lastnike hišnih ljubljenčkov ter do nedavnega webinarja za veterinarje
preberi več

ABCD issues guideline on SARS-coronavirus-2 in cats

ABCD issues guideline on SARS-coronavirus-2 in cats

The Advisory Board on Cat Diseases has just published a new guideline in relation to SARS coronavirus-2 (SARS-CoV-2), the causative agent of COVID-19
preberi več

WSAVA Webinar: COVID-19 and Companion Animals – What we know today

WSAVA Webinar: COVID-19 and Companion Animals – What we know today

Webinar se bo odvijal v petek, 17. aprila, s pričetkom ob 16. uri. Predavanja bodo v angleškem jeziku in bodo trajala približno 1 uro
preberi več