Škodljive primesi v pasjih igračah  

(03.06.2014) V testu je sodelovalo 18 različnih igrač – vse so bile označene kot nepriporočljive ter prejele oznako, da niso varne za majhne otroke.

Nemško združenje za varstvo potrošnikov je testiralo 18 igrač za pse iz umetnih snovi ter ob tem v vseh proizvodih potrdilo delno visoke koncentracije policikličnih aromatskih ogljikovodikov (PAH). Te kemijske spojine se v industrijski proizvodnji uporabljajo za namen mehčanja in so kancerogene. Ob tem je pet preiskovanih igrač bilo tudi močno obremenjenih z bisfenolom A, ki se že nekaj šasa pojavlja kot tema v debatah glede povezave z diabetesom in težavami krvožilja.


Igrače za pse in otroke
 

Tudi dietil heksil ftalat (DEHP), snov, ki lahko povzroča motnje plodnosti ter je na poskusnih živalih izzvala nastanek rakavih tumorjev, je bil dokazan v nekaterih igračah.

Končno mnenje združenja o testiranih izdelkih: Vse pregledane igrače za pse so vsebovale škodljive snovi in se zaradi tega njihova uporaba odsvetuje. Zaradi nevarnosti zamenjave za otroško igračo priporočamo, da gospodinjstva z otroci ne kupujejo pregledanih proizvodov.

Nedoločene vrednosti za PAH

Policiklični aromatski ogljikovodiki se absorbirajo preko kože in sluznic. Medtem, ko so za avtomobilske gume določene dovoljene vrednosti do 1 mg/kg, pa je to količina, ki je za druge proizvode, kot so na primer pisala, ročaji torbic ali igrače za živali, davno previsoka. V najhujših primerih so bile mejne vrednosti za avtomobilske gume pri testiranih igračah za več kot tisočkrat presežene (žoga Karlie Moosgummi Ball).

„Posebej majhni otroci so posebej občutljivi na preiskovane nevarne materiale. Ob tem pa je nevarnost, da bo otrok prišel do pasje igrače ter jo celo grizel, zelo velika,“ pojasnjuje strokovnjak Konrad Brunnhofer.

Otroške igrače so podobne pasjim:

Bisfenol A se izjemno oralno zelo hitro absorbira ter se kopiči v telesu. V Franciji bodo s tega stališča snov kmalu celo prepovedali. Bisfenol A je vsebovalo 5 pregledovanih igrač.

Nonilfenoli, ki delujejo podobno hormonom ter lahko poškodujejo jetra in ledvice, so bili dokazani v šestih izdelkih. V Evropski uniji so prepovedani že od leta 2003, na Kitajskem in v Indiji pa se še naprej lahko uporabljajo pri proizvodnji. Visoke količine obeh omenjenih snovi so bile dokazane v rački „Karlie Dog Toy“, ki je zelo podobna drugim otroškim račkam za kopanje.

DEHP je prepovedan v igračah za otroke, mlajše od 3 let

V pregledani pasji igrači „Fuss-Dog“ črnem pujsku so preiskovalci dokazali izjemno škodljivo snov DEHP (dietil heksil ftalat). Pri igračah za otroke, mlajše od 3 let je snov prepovedana, saj lahko povzroča motnje plodnosti ter povzroča rakava obolenja.

Brunnhofer komentira: „Da se proizvajalci očitno zavedajo problematike škodljivih snovi kažejo navodila na 14 od 18 pregledanih proizvodov, ki navajajo, da je poškodovane pasje igrače potrebno takoj odstraniti.

To nam lahko da misliti. Proizvajalci bi morali – in bi lahko – tudi sami ukrepali. Vse omenjene snovi so namreč zamenljive z neškodljivimi alternativami.“

Sorodni članki

Levkocitoza pri  12 letnem mačku; Vir slike: LABOKLIN

Levkocitoza pri  12 letnem mačku

Laboklin predstavlja nov klinični primer 12 letnega kastriranega mačka z rešitvami primera
preberi več

Slika 1: Krvni razmaz psice (Wright-Giemsa, 500 x povečava).; Vir slike: LABOKLIN

Generalizirana limfadenopatija pri psu

V tem mesecu vam Laboklin predstavlja klinični primer francoskega buldoga z zmerno limfadenomegalijo
preberi več

Slika 1: Kožne spremembe pri dihurju; Vir slike: LABOKLIN

Kožni vozliči pri dihurju (Mustela putorius furo)

Laboklin vam tokrat predstavlja primer domačega dihurja s pordelimi kožnimi bulicami na območju vratu
preberi več

Neobičajne celice v krvnem razmazu mačka; Vir slike: LABOKLIN

Neobičajne celice v krvnem razmazu mačka

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Tumorji v ustih 1; Vir slike: Ana Nemec

Tri ključna vprašanja pri živalih s tumorji v ustih

Tumorji ustne votline predstavljajo 5,4% vseh tumorjev pri psih in 7,4% vseh tumorjev pri mačkah
preberi več

Ana Nemec - veterinarska stomatologinja; Vir slike: Ana Nemec

Ana Nemec - veterinarska stomatologinja

Bolezni ustne votline in zob so pri živalih izjemno pogoste, a velikokrat neopažene, živalim pa povzročajo bolečino in jim slabšajo kakovost življenja
preberi več

Citološka slika (FNA) mediastinalne mase (Wright-Giemsa, 500x povečava)

Rešitev skrivnostnega kliničnega primera

Dober teden dni časa smo vam pustili za razmišljanje in postavitev diagnoze skrivnostnega kliničnega primera meseca – mediastinalna masa pri psu, ki vam ga je predstavilo podjetje Laboklin. Sedaj vam sporočamo pravilno rešitev
preberi več

CT z vidno veliko, mišičnini izodenzno maso na levem delu toraksa

Skrivnostni klinični primer meseca – mediastinalna masa pri psu

Laboklin vam želi mesečno predstaviti zanimiv klinični primer iz različnih področij veterinarske medicine, ob katerem lahko sodelujete z diagnosticiranjem. Objavljamo primer meseca za januar 2019
preberi več