Selkirk rex mačke: spontana mutacija je osnovala novo pasmo mačk

(06.12.2012) Domače živali s kodrasto dlako so priljubljene pri mnogih lastnikih.Ob mnogih pasmah psov, so dosedaj obstajale tudi tri tradicionalne pasme kodrastih mačk. Leta 1987 pa je v ZDA mačja samica povsem nepričakovano skotila samčka s kodri in tako se je pojavila nova pasma, ki so jo poimenovali selkirk rex.


Avtorica raziskave Serina Filler z mačko selkirk rex
Strokovnjaka Serina Filler in Gottfried Brem iz dunajske univerze Vetmeduni sta sedaj z genetskimi raziskavami dokazala, da se pasma selkirk rex tudi genetsko jasno loči od treh prej poznanih pasem mačk s kodrasto dlako.

Sočasno sta s svojimi rezultati preiskave tako potrdila, da kodri mačje pasme selkirk rex izvirajo iz ene posamezne spontane mutacije. Njuno delo v celoti je bilo objavljeno v aktualni izdaji strokovne publikacije „Journal of Heredity“.    

Leta 1987 je mačka iz zavetišča v Montani, ZDA, skotila samčka, ki je na veliko presenečenje zavetiških oskrbnikov imel opolnoma skodran kožušček.

Ko je muc odrasel, se je paril s perzijko, ki je imela nekaj mladičev z gladko in nekaj s kodrasto dlako, dedovano po svojem očetu. Vzrediteljem je bil to očiten znak, da je mutacija, ki nosi informacijo za kodre, dominanten gen: zadostovala je mutacija enega ali obeh genov za dlako v genomu živali (matere ali očeta), da se je dlaka potomca kodrala.

Prvič opisana mutacija

Kodraste mačke so bile pri mačjih lastnikih zelo priljubljene in spodbujane ter so hitro dobile status nove pasme in ime selkirk rex. Danes to pasmo mačk vzrejajo registrirani vzreditelji po vsem svetu in je povsod priljubljena.

Kljub temu pa genetska podlaga nove pasme zaenkrat še ni bila preiskana. V sodelovanju s kolegi iz University of California in Davis pod vodstvom Leslie A. Lyons ter laboratorijem za veterinarsko diagnostiko Agrobiogen v Nemčiji, sta Serina Filler in Gottfried Brem iz dunajske veterinarske univerze (Vetmeduni Vienna) preiskovala mačke in prvič opisala genetsko mutacijo, ki je odgovorna za kodravost dlake.

Enakost ima svoje slabosti

Ker je mutiran gen dominanten zadostuje, da kromosomska zasnova matere ali očeta nosi mutacijo kodravosti (heterozigot). Tudi če prenašata oba mačja starša mutacijo (homozigot), bo dlaka potomcev kodrasta. 


Selkirk rex mačka

Skozi daljše časovno obdobje pa se je izkazalo, da so heterozigoti, ki prenašajo tako nespremenjen kot spremenjen gen, bolj priljubljeni, saj imajo krajše uhlje, bolj okroglo glavo ter močneje skodrano dlako kot homozigotni predstavniki, ki imajo oba gena mutirana.  Ob tem homozigoti v mladosti izgubljajo večje količine dlake, vendar se jim ob tem ne pojavljajo brezdlačna mesta.

Mutacija izpred devetih generacij

Serina Filler je pri več kot 150 mačkah raziskovala, kako se dedujejo pasemske lastnosti, pri skoraj vseh živalih pa je preiskala tudi genetsko zasnovo (DNK). Ugotovila je, da se mutacija pri pasmi selkirk rex dejansko popolnoma razlikuje od ostalih priznanih pasem s kodrastim kožuhom.

Novo mutacijo je poimenovala SADRE (Selkirk autosomal dominant Rex). Iz njenih izsledkov glede genetike izvira tudi dejstvo, da je do mutacije prišlo pred približno osmimi ali devetimi generacijami, kar tudi sovpada s prvotno zgodbo o pojavu in razvoju pasme selkirk rex.

Zdrava kombinacija

Vzrejne smernice dovoljujejo križanje selkirk rex mačke ne le s predstavniki iste pasme, temveč tudi s perzijkami ter pasmami eksotične kratkodlake, britanske kratkodlake in britanske dolgodlake mačke.

Zaradi tega se ponašajo predstavnice selkirk rex z visoko genetsko variabilnostjo ter nizkim koeficientom parjenja v sorodstvu. Izgled kaže, da je pasma najverjetneje v sorodu s perzijsko in britansko kratkodlako mačko, kar nakazuje da je v preteklosti bila veliko križana s priljubljenima omenjenima pasmama mačk.

Serina Filler je sedaj lahko potrdila domnevo, temelječo na izgledu živali. Predvsem britanska kratkodlaka mačka, pa tudi ostale outcross pasme se genetsko zelo malo ali pa sploh ne razlikujejo od selkirk rex mačk.  

Relativno preprosta vzreja

Raziskava torej potrjuje, da je mačja pasma selkirk rex nastala z edino samostojno mutacijo, do katere je prišlo pred okoli 25 leti. Ker se mutacija deduje dominanno, jo je glede na posebnosti drugih pasem relativno enostavno vzrejati. Pasma ima tudi v splošnem prednost glede genetske raznolikosti, saj je v preteklosti bila veliko križana z drugimi pasmami.

Serina Filler komentira: „Predvidevamo, da nam visoka genetska raznolikost pasme selkirk rex omogoča, da je število dovoljenih pasem za nadaljno križanje tako nizko. To bi naj pri selkirk rex mačkah pomagalo vzrediti edinstveno obliko glave in telesa, po kateri bi se še očitneje ločila od ostalih pasem mačk.“  

Izvirna publikacija “Selkirk Rex: Morphological and Genetic Characterization of a New Cat Breed” avtorjev Serina Filler, Hasan Alhaddad, Barbara Gandolfi, Jennifer D. Kurushima, Alejandro Cortes, Christine Veit, Leslie A. Lyons in Gottfried Brem je objavljena v aktualni izdaji strokovne publikacije „Journal of Heredity“ (J Hered (2012) 103 (5): 727-733).

Povzetek strokovne publikacije je dostopen tudi na spletu: http://jhered.oxfordjournals.org/content/early/2012/07/26/jhered.ess039

Sorodni članki

Epilepsija mačk: očitne vzporednice med mačko in človekom; Vir slike: VET-MAGAZIN

Epilepsija mačk: očitne vzporednice med mačko in človekom

Epilepsija se pojavi, ko se signali možganskih celic prehodno nekoordinirano prekrivajo. Skupina raziskovalcev iz dunajske Univerze za veterinarsko medicino je v tem letu odkrila vzrok za pojav določene vrste epilepsije pri mačkah
preberi več

viyorecuperation

Moja mačka in pes slabo jesta

Zavrnitev hrane, ki jo običajno opisujejo lastniki živali,  je rezultat prehranskih navad, ki so jih živali pridobile od njihovih lastnikov
preberi več

Brahicefalični obstruktivni sindrom  BAOS

Brahicefalični obstruktivni sindrom – BAOS

Brahicefalični psi zaradi otroškega videza,  prijaznega in veselega značaja uživajo veliko popularnost v svetu. Značilni kratki gobci in velike oči spominjajo na mladiča, ki se mu je res težko upreti
preberi več

Toxascaris leonina; jajčece. Granulirana vsebina v sredini. (5)

Endoparaziti pri psih in mačkah

Ponovno objavljamo strokovni prispevek avtorja Siniše Faraguna, veterinarskega tehnika in trenutnega študenta veterinarske medicine, ki se intenzivno in z velikim veseljem ukvarja s parazitologijo pri živalih in temu posveča veliko svojega časa.
preberi več

Slika 1: blaga prognatija inferior; Vir slike: Dr. C. Reusch

Mačka z diabetes mellitus in akromegalijo

Klinični primer je predstavil Dr. C. Reusch na SEVC (Southern European Veterinary Conference), ki je potekal med 18. in 20. oktobrom v Španski Barceloni
preberi več