Raziskave kažejo na aktivnost klopov tudi na zelnicah, oddaljenih od gozdov

(05.05.2015) Strokovnjaki opozarjajo, da tudi po obisku vrtov in zelenic preverjate prisotnost klopov!

Lastniki vrtičkov ste prav tako v nevarnosti pred klopnimi ugrizi. Do novih ugotovitev so prišli strokovnjaki nemške Univerze v Hohenheimu. Pomembna novice je predvsem, da se klopi ne nahajajo le na vrtovih v bližini gozdov in travnikov, temveč tudi oddaljeni vrtovi, ne glede na njihovo urejenost.

Zaradi tega razloga bi se morali lastniki vrtičkov po vsakem obisku svojega vrta temeljito pregledati, svetuje vodja projekta, parazitologinja prof. dr. Ute Mackenstedt.

Ekipa znanstvenikov z univerze je od avgusta 2014 dvakrat mesečno prekrila okoli 60 vrtov ter okolnega travja in grmičevja z belimi tkaninami, s katerimi so zbirali klope in določali vrste.

V laboratoriju so kasneje določali tudi, ali so klopi prenašali infekcijske bolezni. Veliko lastnikov vrtov je tudi samih bilo pripravljeno pomagati z zbiranjem in pošiljanjem najdenih klopov. Za vsak vrt so raziskovalci zabeležili stanje klopov, oddaljenost od gozda ter število domačih živali in opažene divjadi na območju.  

Popolnoma očiščeni ali bolj naravni – klopi so na vseh vrtovih

Ob pričetku sezone 2015 je prof. dr. Mackenstedtova predstavila dosedanje ugotovitve: „Presenečeni smo bili, da smo klope odkrili na vseh vrtovih. Včasih se lahko nahajajo tudi na enem samcatem grmičku.

Vendar pa smo jih lahko dokazali tudi na izjemno urejenih vrtovih, ki so več 100 metrov oddaljeni od gozdov.“ Vzrok za njihovo razširjenost so verjetno domače in divje živali. Za skupne rezultate se je priključila tudi organizacija za raziskovanje klopov, okolja in patogenov, ki so posebej raziskovali, kakšen vpliv imajo na prenos in razširjenost klopov glodavci. Ti so zbirali klope in določili bolezni pri klopu in gostitelju.

V sočasni raziskavi so ugotovili, da so glodavci običajno imuni na klopni meningitis in boreliozo. Povzročitelje pa vektorsko prenašajo in na ta način se okužijo tudi neokuženi klopi, ki se hranijo na glodavcu in kasneje prenesejo infekt na človeka.  

Povzetek rezultatov študije

Raziskava sicer še ni zaključena, kljub vsemu pa vodja prof. dr. Mackenstedt objavlja povzetke dosedanjih ugotovitev:

  • Klope je mogoče dokazati na vsakem vrtu.
  • Bližje so vrtovi gozdu, več je tudi klopov. Kljub temu pa so na območjih, 500 metrov stran od goznega roba, dokazali kar 20% števila klopov, ki so bili našteti ob gozdovih.
  • Klopom ne odgovarja vročina. Zaradi tega jih je najmanj bilo najdenih na predelih brez podrasti in z redno košeno kratko travo, kljub vsemu pa so posamezni klopi bili prisotni tudi na takšnih vrtovih.
  • Klopi se ne razporejajo po celotni površini enakomerno, temveč so včasil le na izjemno majhnem predel vrta. Občasno so bili naseljeni le na posameznem grmičku.
  • Ob odraslih klopih so se redno pojavljale tudi larve, kar kaže na dejstvo, da gre za dalj časa naseljene populacije.
  • Ptice, domače in divje živali očitno prenašajo klope preko večjih razdalij. Posebej veliko klopov so znanstveniki našli na vrtovih, ki jih obiskuje jelenjad.
  • Predvsem glodavci so prenšalci povzročiteljev meningitisa in borelioze ter na ta način delujejo kot rezervoar, kjer se okužijo tudi predhodno nenevarni klopi.

Klopi so nepredvidljivi tudi raziskovalcem

V grobem je raziskava dokazala, da so klopi izjemno nepredvidljivi paraziti. Vodja prof. dr. Mackenstedt razloži: „Stare modrosti, na primer tista, da so klopi aktivni le v poletnem času, sedaj ne držijo več. Dandanes so klopi aktivni čez vse leto.“


Sorodni članki

Brezplačen spletni kongres ISFM se bo odvijal med 8. in 10. avgustom pod sponzorstvom Purina inštituta.

ISFM International Feline Congress: brezplačen spletni kongres

Brezplačen spletni kongres ISFM se bo odvijal med 8. in 10. avgustom pod sponzorstvom Purina inštituta.
preberi več

Mednarodni kongres ISFM 2020

Mednarodni kongres ISFM 2020

Združenje International Society of Feline Medicine vabi na prvi kongres namenjen medicini mačk
preberi več

Slika 1: Urinski sediment, maček, nativni preparat. Opazno je visoko število cilindrov brez dokaza za vnetje. ; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: Ko se nevarnost skriva doma!

Laboklin vam ponovno predstavlja skrivnostni klinični primer urinskega sedimenta pri mački
preberi več

Slika 1. Multiple povišane lezije na jeziku psa. Avtorske pravice fotografije: Fitzpatrick Referrals Ltd.

Multiple lezije na jeziku psa z limfadenopatijo

Kot skrivnostni primer meseca vam Laboklin predstavlja 12 letnega mešančka z multiplimi lezijami na jeziku in povečanimi submandibularnimi ter preskapularnimi bezgavkami
preberi več

Maša Primec, dr. vet. med

Črevesna mikrobiota pri psih in mačkah

Strokovni članek avtorice asist. mag. Maše Primec, dr. vet. med
preberi več

WSAVA

Informacije o COVID-19 za lastnike živali in veterinarje

Posredujemo vam povezavo do strani s pogostimi vprašanji in odgovori za lastnike hišnih ljubljenčkov ter do nedavnega webinarja za veterinarje
preberi več

ABCD issues guideline on SARS-coronavirus-2 in cats

ABCD issues guideline on SARS-coronavirus-2 in cats

The Advisory Board on Cat Diseases has just published a new guideline in relation to SARS coronavirus-2 (SARS-CoV-2), the causative agent of COVID-19
preberi več

WSAVA Webinar: COVID-19 and Companion Animals – What we know today

WSAVA Webinar: COVID-19 and Companion Animals – What we know today

Webinar se bo odvijal v petek, 17. aprila, s pričetkom ob 16. uri. Predavanja bodo v angleškem jeziku in bodo trajala približno 1 uro
preberi več