Poskrbimo za naše ljubljenčke, da bodo varnejši pred okužbami

(16.04.2020) Posredujemo vam nekaj priporočil veterinarjev, kako naj ravnamo, da bi  svojo žival zaščitili pred nalezljivimi boleznimi

Poskrbimo za naše ljubljenčke, da bodo varnejši pred okužbami Zaradi situacije z boleznijo COVID-19, v kateri se je znašel cel svet, so trenutna rutinska cepljenja začasno ustavljena v številnih veterinarskih ambulantah.

Kar nekaj živali bo kljub temu zaščitenih še nekaj tednov po poteku datuma rednega ponovitvenega cepljenja, saj so zaključili začetni protokol cepljenja in so bile redno cepljenje v skladu z navodili veterinarja.

Ker je trajanje zaščite po cepljenju odvisno tudi od posamezne živali in cepiva s katerim je bila žival cepljena, je v tem trenutku najbolj na mestu, da upoštevamo nekatere načine za zmanjšanje možnosti izpostavljanja ljubljenčkov okužbam. Sledeči nasveti naj bi lastnikom pomagali pri odločitvah kako varno poskrbeti za svoje živali.

NASVETI ZA LASTNIKE PSOV

Ker se veliko bolezni prenaša z živali na žival (na primer kužni kašelj), upoštevajte načela socialne distance tudi za pse.

 • Izogibajte se stiku med vašim in drugimi psi, ko ste zunaj.
 • Pse vodite na kratki vrvici, ko so v bližini drugi psi.
 • Pri sprehodih se izogibajte krajem, za katere veste, da jih pogosto obiskujejo drugi lastniki psov s svojimi živalmi.
 • Če se la da se izognite uporabi pasjega vrtca, hotela ali obiska pasjega frizerja (verjetno je trenutno večina teh storitev zaprta).
 • Psu preprečite, da pil vodo iz posod, ki jih uporabljajo tudi drugi psi, prav tako naj si z drugimi psi ne deli igrač.
 • Ne ljubkujte drugih živali, saj lahko z dotikanjem prenesete okužbo svojemu psu.


Nekatere bolezni (leptospiroza, parvoviroza) se lahko prenašajo preko okolja iz divjih živali na domače. Temu se lahko izognete tako, da se s psom ne gibljete v območjih za katera veste, da jih pogosto obiskujejo divje živali

 • Preprečite psu, da dostopa do luž, ribnikov, potokov in podobnih voda.
 • Preprečite stik z divjimi živalmi, predvsem z glodavci.
 • Pes naj ne hodi brez nadzora tja kjer se glodavci pogosto zadržujejo, na primer v okolici kmetij, hlevov …
 • Izogibajte se področjem kjer je veliko potepuških živali.
 • Preprečite psu vohljanje po iztrebkih drugih živali.


Nekatere bolezni prenašajo insekti (borelioza, leishmanioza, …) zato je potrebno zmanjšati možnosti izpostavljanja insektom

 • Če je možno se izogibajte krajem kjer se nahajajo klopi v sezoni.
 • Pes naj ne bo zunaj v mraku in zgodaj zjutraj, ko je v zraku več insektov.
 • Uporabite odganjalce mrčesa in redno uporabljajte sredstva proti zunanjim zajedavcem.


Povprašajte pri svojem veterinarju za nasvet po telefonu. Zagotovo vam bo z veseljem pomagal.

NASVETI ZA LASTNIKE MAČK

Na podlagi dejstva, da se mnoge bolezni prenašajo neposredno iz mačke na mačko (npr. mačja "gripa", mačja levkoza) je pomembno zmanjševanje kontakta vaše mačke z drugimi mačkami predvsem, ko je v vaši okolici veliko potepuških mačk:

 • Zadržite svojo mačko v stanovanju, ko je to mogoče (dokler nezmožnost izhodov ne bo povzročala prevelikega stresa vaši mački). V nasprotnem primeru ji omejite čas na prostem preko dneva ter jo poskušajte zapreti v nočnem času, ko so mačke običajno bolj aktivne, saj boste tako zmanjšali tveganje za pretepe z drugimi mačkami.
 • Izogibajte se neposrednega stika in ljubkovanja tujih mačk, da ne bi nenamerno prenesli okužbe na vašo mačko.
 • Hrane mačkam ne nastavljajte na mestih, ki jih lahko dosežejo druge mačke. Svojo mačko hranite v stanovanju.


Najpomembneje pa je, da se pogovorite z izbranim veterinarjem vedno, ko imate kakršna koli vprašanja glede zdravja in dobrega počutja vaše mačke v trenutni situaciji.

NASVETI ZA LASTNIKE KUNCEV

Nekaj bolezni, za katerimi lahko zbolijo tudi kunci, je prisotnih med populacijo divjih zajcev in kljub temu, da se prenašajo s tesnim kontaktom med kunci, so lahko njihovi prenašalci tudi krvosesni insekti, kot so bolhe in komarji:

 • Zadržujte svoje kunce v zaprtih prostorih, kot to ni mogoče pa jih nastanite tako, da preprečite možnost za neposredni kontakt z divjimi zajci in njihove kletke zaščitite pred insekti (npr. z mrežami proti insektom na odprtih predelih).
 • Razmislite o uporabi izdelkov za odstranjevanje in preprečevanje infestacije z bolhami pri kuncih, ki vam jih svetuje veterinar (imejte v mislih, da so nekateri izdelki, namenjeni psom in mačkam, lahko strupeni za kunce)
 • Razmislite o uporabi kemičnih ali ne kemičnih repelentov za insekte izven območja kuncev in njihovih kletk v primeru, ko imate kunce nastanjene izven stanovanja.
 • Ne shranjujte hrane in stelje za vašega kunca na mestih, kjer jih lahko dosežejo divji zajci.


Najpomembneje pa je, da se pogovorite z izbranim veterinarjem vedno, ko imate kakršna koli vprašanja glede zdravja in dobrega počutja vašega kunca v trenutni situaciji.
Sorodni članki

Število želve Astrochelys radiata drastično upada zaradi pretiranega ulova z namenom prodaje; Vir slike: Craig Stanford

Več kot polovico vrst želv ogroža izumrtje

51 mednarodnih strokovnjakov za želve je v lanskem letu naredilo obsežno študijo o globalni ogroženosti teh živali. Študija je bila objavljena v strokovni publikaciji „Current Biology“
preberi več

prhljajaste, eritemazozne lezije po boku

Skrivnostni primer meseca: kožne lezije in srbež na glavi psa

Laboklin vam predstavlja 10 letno, intaktno psičko pasme yorkshire terrier, ki se že 2 leti spopada s ponavljajočimi kožnimi spremembami in srbežem po obrazu in uhljih
preberi več

Pozitiven Rivalta test; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: mlad maček z velikimi težavami

Laboklinov skrivnostni primer meseca predstavlja mačka, kastrata pasme Devon Rex, starega eno leto s hiporeksijo, apatijo in oteklim trebuhom
preberi več

Slika 1: rezultat ultrazvočnega pregleda mačke z abdominalno maso; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: abdominalna masa neznanega porekla pri odrasli mački

Laboklin vam predstavlja klinični primer 12 let stare evropske kratkodlake mačke z 2 tedensko anoreksijo in občasno pojavljajočim bruhanjem v preteklih 3 mesecih
preberi več

Slika 1A-C: periaurikularne kraste in gnojne kožne lezije (A, B), konjuktivitis (C)

Skrivnostni primer meseca: kožne lezije in srbež na glavi psa

Laboklin vam predstavlja 10 letno, intaktno psičko pasme yorkshire terrier, ki se že 2 leti spopada s ponavljajočimi kožnimi spremembami in srbežem po obrazu in uhljih
preberi več

Mednarodni kongres ISFM 2020

Mednarodni kongres ISFM 2020

Združenje International Society of Feline Medicine vabi na prvi kongres namenjen medicini mačk
preberi več

Slika 1: Urinski sediment, maček, nativni preparat. Opazno je visoko število cilindrov brez dokaza za vnetje. ; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: Ko se nevarnost skriva doma!

Laboklin vam ponovno predstavlja skrivnostni klinični primer urinskega sedimenta pri mački
preberi več

Maša Primec, dr. vet. med

Črevesna mikrobiota pri psih in mačkah

Strokovni članek avtorice asist. mag. Maše Primec, dr. vet. med
preberi več