Posegi v ustni votlini na zavestnih mačkah in psih

(26.10.2016) Bolezni ustne votline (vključno z boleznimi zob in parodontalno boleznijo) predstavljajo pogost in pomemben zdravstveni problem pri živalih v Evropi. Učinkovito zdravljenje teh bolezni je pomemben del veterinarske oskrbe.

Profesionalen pregled ustne votline in ustna higiena (luščenje in poliranje zob) predstavljata osnovo za učinkovito zdravljenje bolezni ustne votline in zob. Pri tem je najpomembnejše, da ustrezno pregledamo obzobni žleb ali žep in ga primerno zdravimo.

Posegi v ustni votlini na zavestnih mačkah in psih

Obzobni žleb je anatomska struktura pod mejo dlesne, ki obdaja zob, in se pri bolezni spremeni v obzobni žep. Obzobna tkiva, ki sidrajo zob v čeljustno kost, so delikatna in se jih lahko poškoduje, kar povzroči živali bolečino in lahko vodi v bolezen in izgubo zob(a).

Luščenje zob zahteva uporabo ostrih ročnih inštrumentov in/ali ultrazvočnih ali zvočnih luščilcev, ki se jih uporablja z vodnim sprejem.

Že majhni in nenadni gibi glave med luščenjem zob lahko zato privedejo do poškodbe obzobnih tkiv. Pravilno luščenje zob (pod dlesno) je neprijetno, vendar se pri ljudeh, ker zavestno sodelujemo, lahko opravlja brez anestezije. Živali pa med tovrstnim posegom večinoma ne bodo mirovale.

Enostavno odstranjevanje vidnih oblog nad dlesno ni učinkovito pri zdravljenju parodontalne bolezni (bolezni obzobnih tkiv).

Po posegu sicer zob izgleda čist in bolje, kar vzbuja lažen občutek uspešnosti posega in varnosti predvsem pri lastniku, ki tako po nepotrebnem odlaša z učinkovitim zdravljenjem parodontalne bolezni pri veterinarju.

Večino bolezni ustne votline in zob se lahko diagnosticira le s popolnim pregledom ustne votline in zob v splošni anesteziji. Nekatere dele ustne votline in zob je namreč nemogoče pregledati na zavestni živali.

Tako je za na primer zgodnje odkrivanje rakavih obolenj ustne votline potreben pregled živali v anesteziji. Odlašanje z diagnostiko lahko tako v nekaterih primerih privede do stanja, ko je zdravljenje veliko bolj zahtevno ali celo nemogoče.

Prav tako številne bolezni ustne votline in zob zahtevajo rentgensko slikanje zob, kar je mogoče opraviti zgolj na anestezirani živali.

Moderne anestezijske tehnike, ki vključujejo izbrane anestezijske protokole in ustrezno spremljanje življenjskih funkcij živali med anestezijo, predstavljajo za žival minimalno tveganje. Učinkovit pregled ustne votline in zob ter primerno zdravljenje odtehtajo to anestezijsko tveganje.

Poleg tega intubacija živali (kjer skozi v sapnik vstavljeno cev dovajamo anestezijske pline) dodatno zaščiti žival pred vdihovanjem umazanije iz ustne votline ter z bakterijami bogatega aerosol, ki nastajajo med posegi v ustni votlini.

Da povzamemo - posegi v ustni votlini na zavestnih psih in mačkah:

  • ne omogočajo popolnega pregleda ustne votline, kar lahko odloži postavitev pravilne diagnoze,
  • ne omogočajo popolne in učinkovite higiene ustne votline, ker je nemogoče doseči področja pod dlesno,
  • lahko povzročijo poškodbo obzobnih tkiv,
  • lahko povzročijo pri živali nelagodje, bolečino in/ali stres,
  • v večini primerov zakasnijo učinkovito in pravilno oskrbo ustne votline,
  • dajejo lastniku živali lažen občutek varnosti, razen če je lastnik o pomanjkljivostih in potencialnih nevarnostih takšne oskrbe obveščen.


Te smernice so pripravljene v dogovoru z:

  • Evropskim kolegijem za veterinarsko stomatologijo (EVDC - European Veterinary Dental College)
  • Evropskim društvom za veterinarsko stomatologijo (EVDS - European Veterinary Dental Society)
  • Priznanimi specialisti za veterinarsko stomatologijo, ki delajo v Združenem Kraljestvu (The current recognised Specialists in Veterinary Dentistry practising in the UK)
  • Britanskim združenjem za veterinarsko stomatologijo (BVDA - British Veterinary Dental Association) FECAVA - Federation of European Companion Animal Veterinary Associations  

Besedilo priredila: doc. dr. Ana Nemec, dr. vet.med., Dipl. AVDC, EVDC

Fotografija: doc. dr. Tanja Plavec, dr. vet. med.

Vir: http://www.kkmz.si/sl/blog/12-clanki/53-posegi-v-ustni-votlini-na-zavestnih-mackah-in-psih  


www.evds.org/policystatements/dentvetwithoutanaesthesia 

Sorodni članki

Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani

Brezplačni specialistični pregledi ustne votline in zob pri delovnih psih - desetič!

Veterinarska fakulteta UL, Klinika za male živali, ponovno vabi lastnike delovnih psov na brezplačen specialistični pregled ustne votline njihovega psa
preberi več

Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani

Brezplačni specialistični pregledi ustne votline in zob pri delovnih psih – devetič!

Kot bi mignil je leto naokrog in čas je za preventivni pregled ustne votline in zob! Za tiste, ki ste z nami od začetka, tokrat devetič
preberi več

Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani

Preventivni pregled zob in ustne votline pri delovnih psih

Zelo drugačno, a je tudi to leto naokrog in čas je za preventivni pregled ustne votline in zob! Za tiste, ki ste z nami od začetka, tokrat osmič
preberi več

Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani

Brezplačni specialistični pregledi ustne votline in zob pri delovnih psih

Kot bi mignil je leto naokrog in čas je za preventivni pregled ustne votline in zob na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete!
preberi več

Zdravje zob in ustne votline mačk

Zdravje zob in ustne votline mačk

Zveza felinoloških društev Slovenije vabi na stomatološko predavanje v Trojanah!
preberi več

Brezplačni specialistični pregledi ustne votline in zob pri delovnih psih

Brezplačni specialistični pregledi ustne votline in zob pri delovnih psih

Zdrava ustna votlina za odlične delovne rezultate! Leto je naokrog in na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete bodo v juliju ponovno izvajali program brezplačnih specialističnih pregledov ustne votline in zob pri delovnih psih
preberi več

Bolnica za živali Postojna

Seminar Stomatologija kuncev v Bolnici za živali Postojna

Bolnica za živali Postojna v sodelovanju z Veterinarsko zbornico vas v torek, 18.2.2014 vabi na kratek seminar z naslovom Stomatologija kuncev
preberi več

Pasji zobje

Zobni posegi brez uporabe anestezije pri psu in mački

Obolenja ustne votline (vključno z zobnimi in parodontalnimi obolenji) predstavljajo eno najpogostejših in najpomembnejših zdravstvenih težav pri domačih živalih. Efektivno zdravljenje je tako izjemnega pomena tudi za zdravstveno preventivo
preberi več