Podeljena Humboldtova nagrada za raziskovalno delo

(14.12.2012) Sklad Alexander von Humboldt je nemška fundacija, ki spodbuja mednarodno znanstveno sodelovanje med izjemnimi tujimi in lokalnimi znanstveniki.

Ob njihovi podpori v obliki raziskovalnih štipendij in nagrad lahko tuji znanstveniki s sodelovanjem in podporo nemških kolegov pri svojih gostiteljih opravljajo raziskovalne projekte na poljubnih strokovnih področjih.

Neodvisna Univerza v Berlinu je gostiteljica letošnjega nagrajenca in dobitnika nagrade fundacije Alexander von Humboldt. Priznani parazitolog Robin Beat Gasser iz Univerze v Melbournu je dobil odlikovanje in nagrado za raziskovalno delo v višini 60.000 evrov. Bistvo njegove raziskave je nadaljni razvoj in praktična uporaba najnovejših genomskih, genetskih, molekularnih in bioinformacijskih tehnologij. Kot cilj si je zastavil razvoj inovativnih diagnostičnih metod in postopkov za terapijo in zatiranje povzročiteljev parazitarnih obolenj.

Robin Beat Gasser je prejel odlikovanje za svoj izjemni prispevek k zmanjševanju pojavnosti parazitarnih obolenj pri ljudeh in živalih. Gostitelj za nastanitev znanstvenika ter njegov partner in sodelavec pri raziskovanju na Univerzi v Berlinu je prof. dr. Georg von Samson-Himmelstjerna, poslovodni direktor na Inštitutu za parazitologijo in tropsko veterinarsko medicino.

Delo Robina Beata Gasserja je omogočilo občutno napredovanje in pustilo pečat na molekularno-genomskih in bioinformacijskih raziskovanjih s področja veterinarske in humane parazitologije. Direktor Programa za genomiko in genetiko patogenov Univerze v Melbournu je po navedbah strokovnjaka Georga von Samson-Himmelstjernasa veliko doprinesel k boljšemu razumevanju biologije parazitov. Razvil je namreč inovativne parazitološke metode odkrivanja ter intervencijske strategije tako proti parazitom, kot tudi proti povzročiteljem bolezni, ki se prenašajo preko pitne vode. Na podlagi njegovih ugotovitev se bomo lahko posluževali številnih novih praktičnih pristopov za diagnostiko ter novih antiparazitikov in cepiv.

Robin Gasser je ustanovil največji in najbolj razširjen parazitološko genomski projekt v obliki svetovne znanstvene mreže z imenom "The 1K Parasite Genome Project". Pod okriljem projekta je bilo opisanih tisoč genomov sociološko in ekonomsko pomembnih parazitov ter na ta način pridobljenih veliko dosedaj neznanih informacij za znanstveno združenje. Gasserjeve pionirske in sveže znanstvene publikacije že več kot dve desetletji dosegajo najvišja mednarodna priznanja. Po svoji promociji na Univerzi v Zürichu leta 1985, se je  švicar preselil v Avstralijo, kjer je sedaj tudi državljan ter je pričel z delom na University of Melbourne kot doktorski sodelavec. Tam še danes živi in dela kot profesor veterinarske psihologije. Po mnogih obiskih Univerze v Kopenhagnu, številnih raziskovalnih projektih na vseh kontinentih ter sodelovanju z več stotimi znanstveniki z vsega sveta se je Gasserju porodila ideja, da bi svojo raziskavo zasnoval na principu nekoliko nenavadne mednarodne kooperacije.   

Z raziskovalnimi nagradami fundacije Alexander von Humboldt so odlikovani mednarodno spoštovani znanstveniki za svoje dosedanje dosežke, s katerimi so pomagali pri nadaljnem razvoju novih odkritij, ugotovitev in teorij na svojem področju dela ter od katerih se lahko tudi v prihodnje pričakuje  odličnost in angažirano delo. Prejemniki nagrad so vabljeni, da organizirajo znanstvena raziskovanja po lastni izbiri v Nemčiji v sodelovanju s kolegi svojega strokovnega področja za časovno obdobje do enega leta. Nominirani so lahko znanstveniki iz tujine z vseh delovnih področij ter iz poljubnih držav, pobudnik nominacije pa mora biti strokovnjak iz Nemčije.

Več informacij o fundaciji Alexander von Humboldt za spodbujanje mednarodnega strokovnega sodelovanja si lahko preberete na povezavi www.humboldt-foundation.de/web/about-us.html


Sorodni članki

Jean-Loup Rault; Vir slike: Michael Bernkopf/Vetmeduni Vienna

Kako nega z osebnim odnosom vpliva na prašiče

Jean-Loup Rault želi ugotoviti, kako pozitivni odnosi z ljudmi vplivajo na prašiče. V ta namen raziskovalec dobrega počutja živali z magnetno resonanco pregleduje tudi njihove možgane
preberi več

Strupene žabe Dendrobates tinctorius; Vir slike: Bibiana Rojas

Živo srebro ogroža potomce strupenih žab v Amazoniji

Živo srebro je okoljski onesnaževalec, ki povzroča svetovno zaskrbljenost zaradi svoje strupenosti in nevarnosti za divje živali in zdravje ljudi, kar je poudarila tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO)
preberi več

Študija Univerze v Hohenheimu: vedenje o povezavi med mlekom in rojstvom telet je med prebivalci šibko; Vir slike: Universität Hohenheim/Angelika Emmerling

Študija Univerze v Hohenheimu: vedenje o povezavi med mlekom in rojstvom telet je med prebivalci šibko

Po ugotovitvah Univerze Hohenheim v Stuttgartu so prenos znanja, spodbujanje povpraševanja in politična podpora le nekateri pristopi k reševanju tako imenovanega “problema teleta”
preberi več

žirafe; Vir slike: Jeffrey T. Kerby

Veliki rastlinojedci: sloni, žirafe in drugi, spodbujajo raznolikost ekosistemov.

Raziskovalna skupina je z metaanalizo dokazala izjemen ekološki pomen velikih rastlinojedcev
preberi več

Francesca Angiolan; Vir slike: Francesca Angiolani

Gekoni poznajo svoj vonj

Raziskovalci z Univerze v Bernu so v novi eksperimentalni študiji dokazali, da lahko gekoni z jezikom razlikujejo svoj telesni vonj od vonja drugih vrst živali
preberi več

University Oxford; Vir slike: F.

Nova študija opredeljuje ključne dejavnike uspeha pri prizadevanjih za ponovni vzpon velikih zveri

Nova raziskava je opredelila najpomembnejše dejavnike, ki odločajo o uspešnosti prizadevanj za premestitev velikih zveri na različna območja
preberi več

EFSAEvropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Evropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Alveolarna ehinokokoza (AE) je huda parazitska bolezen, ki jo povzroča lisičja glista in je smrtna, če se ne zdravi
preberi več

oči - ZooSofia

Vabilo k anketi o neinvazivnem označevanju eksotičnih ljubljenčkov in mačk

Biometrični čitalec je namenjen identifikaciji živali na podlagi očesne šarenice. Podobno kot uporabljamo pri ljudeh prstne odtise, lahko uporabimo pri živalih očesno šarenico
preberi več