Perianalne fistule pri nemških ovčarjih

(13.03.2013) Perianalne fistule (PAF) niso fistule v pravem pomenu besede, temveč gre za progresivne, gnojne, globoke ulcerirane trakte perianalnih tkiv, ki jih najdemo najpogosteje pri nemških ovčarjih, občasno pa tudi pri drugih pasmah.

Konformacija repa in perianalne regije, zamašitev analnih kript s fekoliti ter infekcija paranalnih vrečk  so možni, a nedokazani etiološki dejavniki (2); v zadnjem času se pa najbolj uveljavlja hipoteza, da je vzrok imunološki. Bolezen se namreč pogosto pojavlja skupaj z vnetno boleznijo črevesja (VBČ) (3) in dobro odgovori na imunosupresivno zdravljenje (1,4).  


Slika 1: Perianalne fistule pred zdravljenjem
Živali s fistulami se ližejo, grizejo ali drsajo po perianalnem področju, blatenje je boleče, ob njem se napenjajo, so zaprte ali imajo drisko. Potek bolezni je progresiven, lezije so sprva minimalne v obliki manjših odprtinic, večinoma pa so ob pregledu že precej napredovale – v obliki več secernirajočih globokih ulceracij, iz katerih se izceja gnoj (Slika 1), področje pa je tudi zelo boleče. V rezultatih laboratorijskih preiskav krvi ni odstopanj oziroma so ta nespecifična.

Zdravljenje perianalnih fistul je zaradi pogostih recidivov lahko zapleteno. Vključuje dieto, mehčanje blata, redno čiščenje področja ter rabo analgetikov in antibiotikov, kar precej olajša blatenje in ublaži sekundarno vnetje, fistul pa ne odpravi (1).

Bolj ciljano je kirurško zdravljenje z izrezovanjem nekrotičnega tkiva in stimulacijo sekundarnega celjenja, kar lahko vodi v inkontinenco ter nastanek stenoze anusa, recidive pa so kljub temu pogoste.

Zato se zanj v zadnjem času ne odločamo, razen ko so fistule odporne na medikamentozno zdravljenje ter ko komunicirajo s paranalnimi vrečkami in je le-te indicirano odstraniti skupaj z lezijami. Priporočamo tudi visoko amputacijo repa (1-4) in kastracijo moških živali.

Medikamentozno zdravljenje, ki je trenutna metoda izbora, vključuje imunosupresivna zdravila: prednizon (3), ciklosporin (4,5) ter azatioprin in metronidazol sistemsko (6) ali takrolimus topikalno (7).

Najuspešnejše je zdravljenje s ciklosporinom v odmerku 5 mg/kg (peroralno (PO) na 12 ur) (5), ki pa ga zaradi cene zdravila pogosto kombinirajo s ketokonazolom (2,8). Ta kot inhibitor citokroma P450 upočasni presnovo ciklosporina in s tem zniža uporabljen odmerek ter stroške zdravljenja.


Slika 2: Perianalne fistule med zdravljenjem
Odmerek ketokonazola je v tem primeru 10 mg/kg PO na 24 ur, ciklosporina pa 1 mg/kg na 12 ur. Ker pa v Sloveniji in sosednjih državah ketokonazol nima več veljavnega dovoljenja za promet in je zaradi tega nedostopen, ga zaradi podobnega metabolizma lahko nadomestimo z itrakonazolom.

Tekom zdravljenja, ki praviloma traja 16 tednov, je zaradi možnega pojava neželenih učinkov potreben stalen nadzor kliničnega stanja pacienta ter koncentracije ciklosporina v krvi. Klinični znaki se izboljšajo že po enem tednu zdravljenja, po 8 tednih je klinično stanje 80 – 90 % boljše (Slika 2).

Na kliniki za kirurgijo in male živali Veterinarske fakultete trenutno poteka klinična študija zdravljenja perianalnih fistul pri nemških ovčarjih z omenjeno kombinacijo zdravil. Ta se je zaenkrat izkazala kot uspešna ter s stališča stranskih učinkov in stroškov sprejemljiva, zato vabimo lastnike morebitnih pacientov k aktivni vključitvi v študijo, veterinarjem pa smo na voljo za dodatna pojasnila.

Tanja Plavec

asist. dr. Tanja Plavec, dr. vet. med., Klinika za kirurgijo in male živali, Veterinarska fakulteta, Gerbičeva 60, Ljubljana

tanja.plavec@vf.uni-lj.si

Reference:

  1. Hedlund CS, Fossum TW. Surgery of the digestive system. In: Fossum TW, ed. Small animal surgery, 3rd ed. St.Louis : Mosby Elsevier, 2007: 520-4.
  2. Mouatt JG. Cyclosporin and ketoconazole interaction for treatment of perianal fistulas in the dog. Aust Vet J 2002; 80: 207-11.
  3. Harkin KR, Walshaw R, Mullaney TP. Association of perianal fistula and colitis in the German shepherd dog: Response to high-dose prednisone and dietary therapy. J Am Anim Hosp Assoc 1996; 32: 515-20.
  4. Griffiths LG, Sullivan M, Borland WW. Cyclosporin as the sole treatment for anal furunculosis: preliminary results. J Small Anim Pract 1999; 40; 569-72.
  5. Mathews KA, Sukhiani HR. Randomized controlled trial of cyclosporine for treatment of perianal fistulas in dogs. J Am Vet Med Assoc 1997; 211: 1249-53.
  6. Tisdall PLC, Hunt GB, Beck JA, Malik R. Management of perianal fistulae in five dogs using azathioprine and metronidazole prior to surgery. Aust Vet J 1999; 77: 374-8.
  7. Misseghers BS, Binnington AG, Mathews KA. Clinical observation of the treatment of canine perianal fistulas with topical tacrolimus in 10 dogs. Can Vet J 2000; 41: 623-7.  
  8. O'Neill T, Edwards GA, Holloway S. Efficacy of combined cyclosporine A and ketoconazole treatment of anal furunculosis. J Small Anim Pract 2004; 45: 238-43.


Sorodni članki

Brezplačen spletni kongres ISFM se bo odvijal med 8. in 10. avgustom pod sponzorstvom Purina inštituta.

ISFM International Feline Congress: brezplačen spletni kongres

Brezplačen spletni kongres ISFM se bo odvijal med 8. in 10. avgustom pod sponzorstvom Purina inštituta.
preberi več

Mednarodni kongres ISFM 2020

Mednarodni kongres ISFM 2020

Združenje International Society of Feline Medicine vabi na prvi kongres namenjen medicini mačk
preberi več

Slika 1: Urinski sediment, maček, nativni preparat. Opazno je visoko število cilindrov brez dokaza za vnetje. ; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: Ko se nevarnost skriva doma!

Laboklin vam ponovno predstavlja skrivnostni klinični primer urinskega sedimenta pri mački
preberi več

Slika 1. Multiple povišane lezije na jeziku psa. Avtorske pravice fotografije: Fitzpatrick Referrals Ltd.

Multiple lezije na jeziku psa z limfadenopatijo

Kot skrivnostni primer meseca vam Laboklin predstavlja 12 letnega mešančka z multiplimi lezijami na jeziku in povečanimi submandibularnimi ter preskapularnimi bezgavkami
preberi več

Maša Primec, dr. vet. med

Črevesna mikrobiota pri psih in mačkah

Strokovni članek avtorice asist. mag. Maše Primec, dr. vet. med
preberi več

WSAVA

Informacije o COVID-19 za lastnike živali in veterinarje

Posredujemo vam povezavo do strani s pogostimi vprašanji in odgovori za lastnike hišnih ljubljenčkov ter do nedavnega webinarja za veterinarje
preberi več

ABCD issues guideline on SARS-coronavirus-2 in cats

ABCD issues guideline on SARS-coronavirus-2 in cats

The Advisory Board on Cat Diseases has just published a new guideline in relation to SARS coronavirus-2 (SARS-CoV-2), the causative agent of COVID-19
preberi več

WSAVA Webinar: COVID-19 and Companion Animals – What we know today

WSAVA Webinar: COVID-19 and Companion Animals – What we know today

Webinar se bo odvijal v petek, 17. aprila, s pričetkom ob 16. uri. Predavanja bodo v angleškem jeziku in bodo trajala približno 1 uro
preberi več