Nove smernice WSAVA bodo začrtale standarde veterinarski stomatologiji po vsem svetu

(24.10.2016) Nove smernice, ki jih pripravlja organizacija WSAVA (World Small Animal Veterinary Association), bodo zvišale standard veterinarske stomatologije na svetovni ravni, saj bodo odpravile ključne pomanjkljivosti pri izobraževanju in zvišale nivo veterinarske nege hišnih živali.

Združenje WSAVA predstavlja več kot 199.050 veterinarjev po vsem svetu, ki se združujejo v 101 partnersko organizacijo. Njen namen je izboljšanje klinične nege hišnih živali.

Ena od poglavitnih dejavnosti WSAVA je razvijanje globalnih smernic na ključnih področjih veterinarske stroke. Smernice so namenjene podpori veterinarjem s postavljanjem standardov za nego in dobro prakso po vseh področjih veterine.   


Brook A. Niemiec DVM, DAVDC, DEVDC, FAVD

Cepljenje, prehrana in protibolečinska terapija so že pokrite tematike, trenutni načrt pa vključuje izdelavo prvih globalnih stomatoloških smernic. Naloga je bila dodeljena novo nastalemu odboru WSAVA, odboru Dental Guidelines Committee (DGC). Odbor namerava izdati prve smernice na prihodnjem kongresu WSAVA World Congress 2017.

Dr. Brook Niemiec, specialist veterinarske stomatologije certificiran s strani ameriškega in evropskega kolegija za veterinarsko stomatologijo ter član akademije Academy of Veterinary Dentistry je predsednik WSAVA DCG in poudarja, da so obolenja ust in zob zdaleč najpogostejše zdravstvene težave na področju veterine malih živali.

Stanja teh obolenj predstavljajo bolečino in infekcije v ustni votlini, kot tudi po vsem telesu, vendar so pri hišnih živalih le redko očitno vidne in tako se zdravljenje pogosto prelaga na kasneje ali se nikoli ne opravi. Dodatno k težavi zaradi skrivanja bolečine pripomore tudi omejena izobraženost veterinarjev glede stomatologije, ki je kot veda še zmeraj zavita v meglice in se o njej širijo napačne informacije.

„Naš cilj je ozaveščanje o pogostosti dentalnih bolezni med malimi živalmi ter poudarjanje lokalnih in sistemskih posledic v primeru opuščanja terapije. Upamo tudi na mednarodno izboljšanje stomatološke izobrazbe in promocijo pomembnosti veterinarske stomatologije,“ pojasnjuje dr. Brook Niemiec in dodaja: „WSAVA DGC smernice bodo zastavile 'zlat standard', ki bi moral navdihniti vse veterinarje – prav tako pa bomo priporočili minimalne standarde glede opreme in nege za veterinarje iz predelov, kjer je veterinarska stroka še v fazah razvoja.

Kot del projekta planiramo razviti enostaven in objektiven način za ponovljivo oceno oralnih bolezni ter ustvariti izobraževalne vire, orodja in organizirati permanentno izobraževanje za člane WSAVA.

Naš namen ob izdaji smernic WSAVA Global Dental Guidelines je narediti prvi korak v smeri sprememb glede dojemanja zobnih obolenj v veterinarski medicini in izboljšati terapijo teh pri malih živalih po vsem svetu.

Zahvaljujemo se našim sponzorjem Addisons Biologics, Hill’s Pet Nutrition, KRUUSE, Merial in Virbac za podporo pomembnega dela.”

Sorodni članki

Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani

Brezplačni specialistični pregledi ustne votline in zob pri delovnih psih - desetič!

Veterinarska fakulteta UL, Klinika za male živali, ponovno vabi lastnike delovnih psov na brezplačen specialistični pregled ustne votline njihovega psa
preberi več

Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani

Brezplačni specialistični pregledi ustne votline in zob pri delovnih psih – devetič!

Kot bi mignil je leto naokrog in čas je za preventivni pregled ustne votline in zob! Za tiste, ki ste z nami od začetka, tokrat devetič
preberi več

Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani

Preventivni pregled zob in ustne votline pri delovnih psih

Zelo drugačno, a je tudi to leto naokrog in čas je za preventivni pregled ustne votline in zob! Za tiste, ki ste z nami od začetka, tokrat osmič
preberi več

Veterinarska-fakulteta-Univerze-v-Ljubljani

Preventivni pregled zob in ustne votline pri delovnih psih

Spet je leto naokrog in s tem ponovno čas za brezplačni preventivni pregled zob in ustne votline pri delovnih psih
preberi več

Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani

Brezplačni specialistični pregledi ustne votline in zob pri delovnih psih

Kot bi mignil je leto naokrog in čas je za preventivni pregled ustne votline in zob na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete!
preberi več

Tumorji v ustih 1; Vir slike: Ana Nemec

Tri ključna vprašanja pri živalih s tumorji v ustih

Tumorji ustne votline predstavljajo 5,4% vseh tumorjev pri psih in 7,4% vseh tumorjev pri mačkah
preberi več

Ana Nemec - veterinarska stomatologinja; Vir slike: Ana Nemec

Ana Nemec - veterinarska stomatologinja

Bolezni ustne votline in zob so pri živalih izjemno pogoste, a velikokrat neopažene, živalim pa povzročajo bolečino in jim slabšajo kakovost življenja
preberi več

Posegi v ustni votlini na zavestnih mačkah in psih

Posegi v ustni votlini na zavestnih mačkah in psih

Bolezni ustne votline (vključno z boleznimi zob in parodontalno boleznijo) predstavljajo pogost in pomemben zdravstveni problem pri živalih v Evropi
preberi več