Neobičajne celice v krvnem razmazu mačka

(29.04.2019) Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!

Maciej Guzera, DVM PhD DipECVCP MRCVS

Klinična slika in anamneza

Na pregled so lastniki pripeljali 10 let starega, kastriranega evropskega kratkodlakega mačka, ki je imel težave zaradi kroničnega bruhanja in hujšanja (za 2,2 kg) kljub izraženi polifagiji.

Mačku lastniki pred pojavom kliničnih znakov niso menjavali hrane, maček prav tako ni postal bolj fizično aktiven. Sočasno s pojavom omenjenih simptomov so se na njegovi koži pojavljale tudi mnoge otekline.

Klinični pregled

Pri kliničnem pregledu je maček bil letargičen, s telesno kondicijo 2/9 in napihnjenim abdomnom. Potrjene so bile pogoste otekline po koži različnih velikosti, od nekaj mm do 0,5 cm, ki so se nahajale za desnim ušesom ter po obeh bokih. Nekatere od omenjenih sprememb so bile pordele (slika 1).


Slika 1. Mnoge rožnate kožne otekline velikosti prosenega zrna.

Dodatne preiskave

Hematologija

Krvna slika je pokazala hudo bazofilijo (2,4 x10 9/L, referenčne vrednosti: 0-0.04 x10 9/L) in blago limfopenijo (0,82 x10 9/L, R: 1-4 x10 9/L).

Ob tem so v krvnem razmazu bile večje, atipične celice (15% jedrnih celic, 1,1 x10 9/L; slika. 2).


Slika 2: Krvni razmaz vzorca, odvzetega mačku z multiplimi kožnimi vozliči (A, B) (Wright-Giemsa, 500x povečava).

Biokemija

Rezultati klinične biokemijske preiskave so pokazali blago hipokeliemijo (3,2 mmol/L, R: 3.0-4,8 mmol/L) in totalne proteine na spodnji meji z blago hipoalbuminemijo (23 g/L, R: 26-56 g/L).

Diagnostično slikanje

Ultrazvočni pregled abdomna je potrdil močno splenomegalijo. Tanko črevo je imelo zadebeljene stene in neobičajno razslojenost (slika 3A). Vidni so bili mesenterialni limfni vozli (slika 3B).

Rentgenska slika toraksa ni kazala posebnosti.


Slika 3. Na ultazvočnem pregledu se je videla popolna izguba razslojenosti jejunuma (A). Vidni in hipoehogeni so mesenterialni limfni vozli (B).

Citologija

Tankoigelna biopsija je bila izvedena na kožnih spremembah in vranici. Aspirati so bili poslani na citološki preled (slika 4).

Slika 4. Citologija tankoigelnega biopsata kožnega vozliča (A) in vranice (B) (Wright-Giemsa, 500x povečava). ; Vir slike: LABOKLIN
Slika 4. Citologija tankoigelnega biopsata kožnega vozliča (A) in vranice (B) (Wright-Giemsa, 500x povečava).

Kako bi interpretirali dobljene rezultate?

Kakšna je najbolj verjetna diagnoza?Rešitev: Neobičajne celice v krvnem razmazu mačka

Objavljamo rešitev skrivnostnega kliničnega primera o neobičajnih celicah v krvnem razmazu mačka. Ali je takšna bila tudi vaša diagnoza?

Interpretacija

V krvnem razmazu so bile opazne posamezne velike celice z obarvanimi granulami (mastociti), kar kaže na mastocitemijo zaradi mastocitoma.

Močna bazofilija je najverejtneje paraneoplastična, vzrok blage limfopenije pa je najverjetneje stres. 

Kronično bruhanje in posledično zmanjšan vnos kalija je najverjetneje posledica blage hipokaliemije. Hipoalbuminemijo lahko prav tako pripisujemo zmanjšanemu vnosu proteinov, kahektičnemu stanju ali gastrointestinalnim izgubam. Obenem zaradi normalne koncentracije globulinov ni mogoče izključiti nezadostne jetrne funkcije ter izgub preko ledvic.

Citološka preiskava kožne spremembe in vranice je pokazala prisotnost številnih matocitov z atipijami , kar lahko povežemo s prisotnostjo mastocitne novotvorbe. 

Diagnoza: diseminiran mastocitom z mastocitemijo

Terapija in kontrolni pregledi

Na podlagi slabe prognoze, slabega splošnega stanja pacienta kot tudi potencialnih stranskih učinkov kemoterapije se je lastnik mačka odločil za evtanazjo.

Ob postmortalnem pregledu so bili mastociti dokazani tako v posameznih skupkih kot tudi v obliki debelih infiltratov v koži (slika 5 A), jetrih, jejunumu in vranici (slika 5 B), najverjetneje tudi v mezenterialnih limfnih vozlih in srcu.


Slika 5: Histologija postmortalnega pregleda. A: Kožni mastocitom pri mački z neinkapsuliranim in infiltrativnim vraščanjem v okolno tkivo dermisa. (H&E, 40x povečava). B: Neoplastične celice mastocitoma vranice z metakromatičnimi granulami v citoplazmi (toluidin modro, 1000x povečava)

Povzetek

Mastocitom je izjemno redko neoplastično obolenje pri mačkah, ki se lahko manifestira v treh oblikah, kutani, visceralni in intestinalni. V našem kliničnem primeru zaradi sistemskega metastaziranja ni bilo mogoče določiti izvorne lokacije. Prognoza diseminiranega mastocitoma je v splošnem slaba.

Mastocitemija je definirana kot prisotnost mastocitov v periferni krvi. Pojav je zelo redek pri mačkah (prevalenca 0,05%) ter je običajno, v nasprotju s psi, skoraj izključno povezana z mačjim mastocitomom.

Ker je senzitivnost za mastocite v periferni krvi nizka se pri pacientih s sumom na mastocitemijo priporoča pregled levkocitne plasti ('buffy coat').
Sorodni članki

prhljajaste, eritemazozne lezije po boku

Skrivnostni primer meseca: kožne lezije in srbež na glavi psa

Laboklin vam predstavlja 10 letno, intaktno psičko pasme yorkshire terrier, ki se že 2 leti spopada s ponavljajočimi kožnimi spremembami in srbežem po obrazu in uhljih
preberi več

Pozitiven Rivalta test; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: mlad maček z velikimi težavami

Laboklinov skrivnostni primer meseca predstavlja mačka, kastrata pasme Devon Rex, starega eno leto s hiporeksijo, apatijo in oteklim trebuhom
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Slika 1: rezultat ultrazvočnega pregleda mačke z abdominalno maso; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: abdominalna masa neznanega porekla pri odrasli mački

Laboklin vam predstavlja klinični primer 12 let stare evropske kratkodlake mačke z 2 tedensko anoreksijo in občasno pojavljajočim bruhanjem v preteklih 3 mesecih
preberi več

Slika 1A-C: periaurikularne kraste in gnojne kožne lezije (A, B), konjuktivitis (C)

Skrivnostni primer meseca: kožne lezije in srbež na glavi psa

Laboklin vam predstavlja 10 letno, intaktno psičko pasme yorkshire terrier, ki se že 2 leti spopada s ponavljajočimi kožnimi spremembami in srbežem po obrazu in uhljih
preberi več

Slika 1: neobičanja drža; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 1: Urinski sediment, maček, nativni preparat. Opazno je visoko število cilindrov brez dokaza za vnetje. ; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: Ko se nevarnost skriva doma!

Laboklin vam ponovno predstavlja skrivnostni klinični primer urinskega sedimenta pri mački
preberi več

Slika 1. Multiple povišane lezije na jeziku psa. Avtorske pravice fotografije: Fitzpatrick Referrals Ltd.

Multiple lezije na jeziku psa z limfadenopatijo

Kot skrivnostni primer meseca vam Laboklin predstavlja 12 letnega mešančka z multiplimi lezijami na jeziku in povečanimi submandibularnimi ter preskapularnimi bezgavkami
preberi več