Levkocitoza pri  12 letnem mačku

(16.08.2019) Laboklin predstavlja nov klinični primer 12 letnega kastriranega mačka z rešitvami primera.

Maciej Guzera DVM PhD DipECVCP MRCVS

KLINIČNA SLIKA IN ANAMNEZA

Na pregled so lastniki pripeljali evropskega kratkodlakega mačka, starega 12 let, ker je že teden dni kazal znake utrujenosti. Lastniki so opazili tudi občasno bruhanje in zmanjšan apetit, ob tem pa je maček nedavno pričel iztrebljati izven posode s peskom. Količina popite vode in urina ni bila spremenjena, pacient je bil testirano negativen na infekcijski bolezni FeLV in FIV.

KLINIČNI PREGLED

Ob palpaciji abdomna je bilo mogoče zatipati majhno, okroglo maso na kranialnem predelu, ob tem je maček nakazal tudi blago prisotnost bolečine. Sluznice so bile bledo rožnate. Preostali klinični parametri so bili brez posebnosti.

DODATNE PREISKAVE

Hematologija

Na kompletni krvni sliki je bila izražena močna leukocitoza (75,36 x10^9/L, referenčne vrednosti (RV): 6,0-11,0x10^9/L) in blaga anemija (hematokrit: 28%, RV: 30-44%). Diferencialna krvna slika je bila narejena manualno zaradi neobičajnega skaterograma. Pomembni rezultati morfološke preiskave so prikazani na sliki 1.


Slika 1: Rezultati morfološke preiskave krvnega razmaza 12 letnega mačka (Hemacolor, 20x povečava (A), 50x povečava (B).

Klinična biokemija

Biokemijske preiskave so pokazale zmerno hiperglikemijo (15,67 mmol/L, RV: 3,1-6,9 mmol/L). Vsi preostali parametri in preiskava urina niso kazali posebnosti.

Parazitološka preiskava

Izvedena je bila koprološka preiskava, katere rezultati so bili negativni.

Diagnostično slikanje

Ultrazvočni pregled abdomna je pokazal majhno okroglo hiperehogeno maso v tankem črevesu.

Citologija

Na citološko preiskavo je bil poslan vzorec tanko igelnega biopsata (FNA) interstinalne mase. (Slika 2)


Slika 2: Citologija FNA intestinalne mase 12 letnega mačka (Hemacolor, 20x povečava (A), 50x povečava (B)).

INTERPRETACIJA REZULTATOV

Hematologija

V krvnem razmazu so bili številni eozinofilni granulociti. Prevladovali so zreli (segmentirani), vidnih je bilo tudi nekaj eozinofilnih celic s paličastim jedrom, metamielocitov in eozinofilnih mielocitov. Rezultati ročne diferenciacije: 12% neutrofilcev, 3% limfocitov in 85% eozinofilcev. Eritrociti so bili pretežno normocitarni in normokromni.

Interpretacija: močna leukocitoza, ki temelji na ekstremni eozinofiliji sovpada s kronično eozinofilno levkemijo. Paraneoplastična eozinofilija je malo verjetna, vendar je ni mogoče popolnoma izključiti.  

Blaga, normocitarna, normokromna anemija je najverjetneje posledica neoplazije kostnega mozga in/ali kaže na spremljevalno anemijo kroničnega obolenja.

Klinična biokemija

Zmerna hiperglikemija brez glukozurije je najverjetneje posledica stresa.

Citologija

Citološki pregled intestinalne mase je pokazala prisotnost številnih eozinofilcev. Ob tem so bili prisotni občasni limfociti, ki so bili pretežno majhni ter v manjšem deležu srednje veliki in veliki. Vidni so bili posamezni nedegenerirani neutrofilni granulociti. Ozadje preparata je bilo čisto s številnimi elementi periferne krvi (kontaminacija).

Interpretacija: rezultati citološke preiskave kažejo na eozinofilno infiltracijo, najverjetneje sekundarno mieloproliferativnemu obolenju ali hipereozinofilnemu sindromu (HES). Preiskava ni pokazala suma na intestinalni tumor, kljub temu pa ga ni mogoče z zanesljivostjo izključiti brez histopatološke preiskave.

PREHODNA DIOAGNOZA: kronična eozinofilna leukemija / hipereozinofilni sindrom (HES) s sekundarno infiltracijo tankega črevesja

POTEK IN ZDRAVLJENJE

Na željo lastnikov pacienta ni bilo izvedene nadaljnje diagnostike, niti onkološke terapije. Izbrana je bila paliativna oskrba. Maček je bil po 2 tednih evtanaziran zaradi poslabšanja splošnega stanja, anoreksije in kaheksije.

Postmortalno je bila izvedena histopatološka preiskava črevesne mase (Slika 3). Intestinalne neoplazije ni bilo mogoče potrditi


Slika 3: Histološki preparat tankega črevesa 12 letnega mačka z eozinofilnimi infiltracijami (H&E, 40x povečava)

POVZETEK

Kronična eozinofilna levkemija je neoplatična proliferacija kostnega mozga, ki se kaže s pogostimi, pretežno dobro diferenciranimi, eozinofilnimi granulociti v periferni krvi. V nasprotju HES predstavlja vztrajno eozinofilijo visoke stopnje brez znanega vzroka.  

Pri obeh obolenjih se lahko pojavlja infiltracija v intestinalna tkiva. Razlike med njima v veterinarski medicini nista dobro karakterizirani, zaradi česar je skoraj nemogoče postaviti definitivno diagnozo. V humani medicini je večina pacientov s HES preklasificirana v neoplastične bolnike na podlagi novih markerjev in testnih metod.

Pri pacientu našega kliničnega primera ni bila izvedena preiskava kostnega mozga in pretočna citometrija. Drugi pogosti vzroki eozinofilije (npr. parazitarne infekcije, alergija / preobčutljivost, paraneoplastični sindrom) so bili izključeni na podlagi visokih vrednosti eozinofilcev ter drugih kliničnih preiskav .

Terapevtske možnosti za eozinofilno levkemijo / HES vključujejo prednizolon, hidroksiureo, hidroksikarbamid in interferon α. Prognoza je v vsakem primeru slaba.

Sorodni članki

Brezplačen spletni kongres ISFM se bo odvijal med 8. in 10. avgustom pod sponzorstvom Purina inštituta.

ISFM International Feline Congress: brezplačen spletni kongres

Brezplačen spletni kongres ISFM se bo odvijal med 8. in 10. avgustom pod sponzorstvom Purina inštituta.
preberi več

Mednarodni kongres ISFM 2020

Mednarodni kongres ISFM 2020

Združenje International Society of Feline Medicine vabi na prvi kongres namenjen medicini mačk
preberi več

Slika 1: Urinski sediment, maček, nativni preparat. Opazno je visoko število cilindrov brez dokaza za vnetje. ; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: Ko se nevarnost skriva doma!

Laboklin vam ponovno predstavlja skrivnostni klinični primer urinskega sedimenta pri mački
preberi več

Slika 1. Multiple povišane lezije na jeziku psa. Avtorske pravice fotografije: Fitzpatrick Referrals Ltd.

Multiple lezije na jeziku psa z limfadenopatijo

Kot skrivnostni primer meseca vam Laboklin predstavlja 12 letnega mešančka z multiplimi lezijami na jeziku in povečanimi submandibularnimi ter preskapularnimi bezgavkami
preberi več

Maša Primec, dr. vet. med

Črevesna mikrobiota pri psih in mačkah

Strokovni članek avtorice asist. mag. Maše Primec, dr. vet. med
preberi več

WSAVA

Informacije o COVID-19 za lastnike živali in veterinarje

Posredujemo vam povezavo do strani s pogostimi vprašanji in odgovori za lastnike hišnih ljubljenčkov ter do nedavnega webinarja za veterinarje
preberi več

ABCD issues guideline on SARS-coronavirus-2 in cats

ABCD issues guideline on SARS-coronavirus-2 in cats

The Advisory Board on Cat Diseases has just published a new guideline in relation to SARS coronavirus-2 (SARS-CoV-2), the causative agent of COVID-19
preberi več

WSAVA Webinar: COVID-19 and Companion Animals – What we know today

WSAVA Webinar: COVID-19 and Companion Animals – What we know today

Webinar se bo odvijal v petek, 17. aprila, s pričetkom ob 16. uri. Predavanja bodo v angleškem jeziku in bodo trajala približno 1 uro
preberi več