Klinični primer:  Mačka s poškodovano glavo

(21.03.2014) 8.3.2011 so na avstrijsko Kliniko za male živali dr. Petra Schöna lastniki pripeljali ponesrečeno evropsko kratkodlako mačko, kastriranega samčka z imenom Gismo, starega pet let.  

Maček je utrpel hujšo poškodbo glave, ki je za posledico imela eksoftalmus desnega očesa, pretres možgan, zlom simfize mandibule ter popolnoma posneto kožo spondnje ustnice in mandibularne regije vse do vipine grla. Ob tem so seveda bili očitni simptomi šoka.

Pacienta smo hospitalizirali in najprej poskrbeli za posledice šoka ter nato fiksirali zlom simfize mandibule s cerklažo, desno oko reponirali in ga prekrili s 'predpasnikom' tretje veke in na koncu raztegnili in učvrstili odtrgano in odmaknjeno kožo na spodnji čeljusti s trdnimi šivi ter jo delno raztegnili s pomočjo zank okoli zob spodnje čeljusti.

Maček ni mogel sam zauživati hrane, zato smo ga prisilno hranili s Hill's a/d ter kot terapijo 7 dni aplicirali antibiotik Baytril in Metacam za mačke enkrat dnevno. V prvem tednu je pacient neprestano prejemal tudi infuzijo Ringerjeve raztopine kot podporno terapijo. Desno oko smo mazali z mazilom Tobrex ter vanj kapljali 1% Atropin kapljice.

Po tednu dni je koža spodnje čeljusti pričela temneti in postajati usnjata. Nekrotično kožo smo kirurško odstranili, zaradi česar sta oba kraka mandibule bila razgaljena do kostne beline.


4.4.2011 smo z majhnim vrtalnikov v spodnjo čeljustnico izvrtali mikrofrakture ter preostalo zdravo kožo podminirali v kavdalni smeri, kolikor je to bilo mogoče ter jo do skrajnosti raztegnili oralno in učvrstili na kost s šivi ter ob tem za tesno prileganje in pritisk na večjo površino prišili običajne gumbe.


Žal se je tudi drug poskus izkazal za neuspešnega, po naslednjem tednu so kožni zavihki ponovno nekrotizirali in smo jih morali kirurško odstraniti. Enako smo naredili s cerklažo, saj simfiza mandibule ni kazala nikakršne tendence celjenja. Zamenjali smo jo z novo cerklažo, ki je tokrat bila napeljana okoli spodnjih kaninusov v obliki osmice. Sedaj smo se za preraščanje kože po spodnji čeljusti odločili za uporabo tehnike, ki jo uporabljajo v humani zobozdravstveni ortopediji in sicer vlek z gumijastimi trakovi iz dentalnega področja. Osnovna ideja tega postopka je bila, da bi preostalo kožo raztegnili preko odkrite kosti s pomočjo neprestanega raztegovanja. V kožo smo čvrsto vstavili sidrne šive ter nanje privezali gumijaste trakove, ki smo jih napeljali preko spodnjih podočnikov.

Na mikrofrakturah v mandibuli je bilo opazno brstenje regenerativnega tkiva s katerim smo želeli ustvariti povezavo med kostjo in kožo. Najprej smo površinski vlek sidrnih šivov želeli povečati z uporabo manjših koščkov infuzijske cevke, vendar takšni niso bili prav vzdržljivi in so se kmalu iztrgali.


Bolje so se nato izkazali navadni srajčni gumbi, okoli katerih smo zaradi njihove površine lahko delali široke zanke in na ta način uspešno okrepili povezavo s kožo.Po 2.5.2011 smo rano konstantno negovali z regeneracijskim gelom Vulnuregel ter enkrat dnevno 5 minut (100 mW, 660 nm) obsevali z laserjem LABpen MED 100.

Na tej točki smo tudi že lahko opazovali očiten napredek pri celjenj, površine mandibule so bile zmeraj bolj prekrite, koža pa je zaradi stalnega vleka postajala zmeraj daljša.Hospitalizacija pacienta je trajala vse do 10.6.2011, uspeh in napredek zdravljenja pa je takrat bil že očiten. Prvih 6 tednov je mačka bilo še potrebno prisilno hraniti, saj sam tega ni bil sposoben. Po 6 tednih pa se je že naučil kako zajame majhne koščke in jih pogoltne.

Stanje po 10 tednih:


Stanje po 16 tednih:


Stanje po 28 tednih:


Maček se je 4.1.2012 poslednjič vrnil v ambulanto na kontrolni pregled. Zlom se je popolnoma zacelil, brez težav se je že lahko samostojno prehranjeval, spodnja čeljust pa je bila popolnoma prekrita z zdravo kožo.

Klinični primer je odličen dokaz, da je ob pripravljenosti lastnikov za sodelovanje z veterinarji, možno ogromno težav rešiti in ozdraviti tudi na prvi pogled nemogoče primere.

Po odstranitvi predpasnika iz tretje veke je bilo desno oko najprej približno 4 tedne slepo, sposobnost vida pa je maček postopoma ponovno pridobival. Trenutne posledice hudih poškodb se kažejo le še s kroničnim pigmentoznim keratitisom desnega očesa.

Dr. Peter Schön

veterinar za male živali in konje

uradni sodni izvedenec

Sorodni članki

prhljajaste, eritemazozne lezije po boku

Skrivnostni primer meseca: kožne lezije in srbež na glavi psa

Laboklin vam predstavlja 10 letno, intaktno psičko pasme yorkshire terrier, ki se že 2 leti spopada s ponavljajočimi kožnimi spremembami in srbežem po obrazu in uhljih
preberi več

Pozitiven Rivalta test; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: mlad maček z velikimi težavami

Laboklinov skrivnostni primer meseca predstavlja mačka, kastrata pasme Devon Rex, starega eno leto s hiporeksijo, apatijo in oteklim trebuhom
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Slika 1: rezultat ultrazvočnega pregleda mačke z abdominalno maso; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: abdominalna masa neznanega porekla pri odrasli mački

Laboklin vam predstavlja klinični primer 12 let stare evropske kratkodlake mačke z 2 tedensko anoreksijo in občasno pojavljajočim bruhanjem v preteklih 3 mesecih
preberi več

Slika 1A-C: periaurikularne kraste in gnojne kožne lezije (A, B), konjuktivitis (C)

Skrivnostni primer meseca: kožne lezije in srbež na glavi psa

Laboklin vam predstavlja 10 letno, intaktno psičko pasme yorkshire terrier, ki se že 2 leti spopada s ponavljajočimi kožnimi spremembami in srbežem po obrazu in uhljih
preberi več

Slika 1: neobičanja drža; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 1: Urinski sediment, maček, nativni preparat. Opazno je visoko število cilindrov brez dokaza za vnetje. ; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: Ko se nevarnost skriva doma!

Laboklin vam ponovno predstavlja skrivnostni klinični primer urinskega sedimenta pri mački
preberi več

Slika 1. Multiple povišane lezije na jeziku psa. Avtorske pravice fotografije: Fitzpatrick Referrals Ltd.

Multiple lezije na jeziku psa z limfadenopatijo

Kot skrivnostni primer meseca vam Laboklin predstavlja 12 letnega mešančka z multiplimi lezijami na jeziku in povečanimi submandibularnimi ter preskapularnimi bezgavkami
preberi več