Klinični primer: Globoka piodermija pri psu

(24.06.2013) Klinični primer opisuje globoko piodermijo pri psu ter potek zdravljenja z izdelkom L-Mesitran, mazilom z medicinskim medom. Prispevek je sestavil mag. Daniel Rieder, dr.vet.med. iz veterinarske ambulante v Avstriji.

Uvod

V ambulanto v bližini Nežiderskega jezera v Avstriji so lastniki 27.5.2011 pripeljali nekastriranega samca Pica, pasme rottweiler, z obsežno in srbečo rano neprijetnega vonja. Psu smo med popolno anestezijo prizadeta kožna območja obrili ter dobro očistili s 3% raztopino vodikovega peroksida.


Medtem ko bi v primeru površinske piodermije (hot spot) lokalna topikalna terapija mora zadostovati (Jakobsson, 2011), smo v našem primeru zaradi globokih lezij pacientu predpisali oralno antibiotično terapijo.

Metode in rezultati

Po britju prizadete kože in čiščenju ran z raztopino vodikovega peroksida smo 1x dnevno na prizadeta mesta v tankem sloju nanesli še mazilo L-Mesitran. Ob tem smo psa sistemsko zdravili s cefalosporini (15mg/kg, 2 x dnevno). Ob kontrolnem pregledu, ki je sledil po 4 dneh, na koži ni več bilo vidne rdečine ali vlažnih mest.

Razprava

Povzročitelj površinskih piodermij je v večini primerov Staph. Pseudointermedius (Tse, 2011). Omenjene bakterije lahko pogosto postanejo odporne na antibiotike (Huerta, 2011), kar lahko veterinarje prisili v iskanje alternativnih terapij za zdravljenje površinskih piodermij brez uporabe antibiotikov.

V našem primeru smo sočasno predpisali oralne antibiotike, da bi zmanjšali nevarnost sistemske infekcije, ki je pretila zaradi globine lezij. Velike, močno srbeče, eksudirajoče in zaudarjajoče rane se v veterinarski medicini že od nekdaj lokalno zdravijo z mazili ki bazirajo na medu (Overgaauw, 2006).

Pred kratkim so v švedski študiji primerjali razlike zdravljenja 40 kožnih lezij s šamponom s 3% vodikovega peroksida (Pyoderm) ter mazilom na osnovi medu (L-Mesitran) (Jakobsson, 2011). V omenjeni raziskavi se je mazilo z medom izkazalo za učinkovitejšega.

V našem kliničnem primeru je uporaba mazila z medom v le 4 dneh pripomogla k občutnemu izboljšanju kožnih sprememb. Očitno je, da je za hitro izboljšanje obsežne piodermije bila odgovorna kombinacija protibakterijskih in protivnetnih lastnosti ter dodatne sposobnosti za pospeševanje celjenja ran, ki jo imajo mazila z medicinskim medom.  

Reference

  • Huerta B et al (2011) Risk factors associated with the antimicrobial resistance of staphylococci in canine pyoderma. Veterinary Microbiology 150(3-4): 302-308
  • Jakobsson Z (2011) Single blinded, randomized, prospective pilot study to evaluate the effect of L-hiney-based ointment Mesitran in the treatment of surface pyoderma in dogs. February 7, 2011 available at http://stud.epsilon.slu.se/2224/1/jakobsson_z_110131.pdf, ISSN 1652-8697 2010:72 Examensarbete; accessed July 4, 2011
  • Owergaauw P, Kirpensteijn J (2006) Application of honey in the treatment of skin wounds. EJCAP 16 (1):17-19 (Tijdschr. Diergeneeskd. 2005 Feb 15; 130 (4):115-6)
  • Tse H et al. (2011) Complete genome sequence of the veterinary pathogen Staphylococcus pseudointermedius strain HKU10-03, isolated in a case of canine pyoderma. Journal ob Bacteriology 193(7): 1783-1784

Sorodni članki

Klorheksidin  protimikrobna učinkovina s samodejnim učinkom podaljšanega delovanja

Klorheksidin – protimikrobna učinkovina s samodejnim učinkom podaljšanega delovanja

Prve omembe klorheksidina so se dogajale že v letu 1954, od takrat so ga kmalu pričeli uporabljati pri uroloških pacientih in za zdravljenje očesnih infekcij, od leta 1970 pa je v uporabi tudi v zobozdravstvu
preberi več

Vetsuture

Širitev ponudbe šivalnega materiala za veterinarsko medicino: Vetsuture® MICRO

Specializiran šivalni material za oftalmološko uporabo v veterinarski medicini
preberi več

L-Mesitran

L-Mesitran učinkovit v boju proti rezistentnim bakterijam, ki povzročajo infekcije zunanjega ušesa pri psu

L-Mesitran učinkovito uničuje bakterije, ki povzročajo infekcije sluhovoda psov ter so odporne na antibiotično terapijo
preberi več

Vetsuture® šivalni material uporablja že 4.500 ambulant v Evropi, od tega 238 v Avstriji in 46 v Sloveniji!

Že 4.500 ambulant v Evropi varčuje zaradi uporabe materiala Vetsuture® - zakaj ne bi še vi!

Vetsuture® - Šivalni material za uporabo v veterinarski medicini z odličnim razmerjem med kvaliteto in ceno!
preberi več

Klinični primer ugrizne rane, zdravljene z medicinskim medom; Vir slike: celsusMed

Klinični primer ugrizne rane, zdravljene z medicinskim medom

Veterinarji praktiki se pri svojem delu posebej pogosto srečajo s posledicami pretepov med živalmi ter izjemno zahtevnimi primeri ugriznih ran
preberi več

L-Mesitran

Izdelki za celjenje ran na osnovi medicinskega medu poleti še posebej pomagajo!

Proizvodi kot je L-Mesitran®, ki dokazano pospešujejo celjenje ran zaradi svoje vsebnosti medicinskega medu, vam bodo pomembno terapevtsko podporo nudili tudi v prihajajočih poletnih mesecih
preberi več

PAHACEL

PAHACEL resorptiven hemostatik

PAHACEL je resorptiven hemostatik iz oksidirane regenerirane celuloze in je izjemna novost na slovenskem tržišču.
preberi več

celsusMED

Ponudba za delovno mesto na avstrijskem štajerskem

Pri podjetju celsusMED iščejo novega sodelavca, po možnosti veterinarja, za delo na področju avstrijske štajerske
preberi več