14. IRO simpozij reševalnih psov v Romuniji z osrednjo tematiko „Svetovna kooperacija med ekipami reševalnih psov in ekipami USAR“.

(22.12.2012) Strokovnjaki se bodo sestali med 18. in 20 aprilom 2013 v Bukarešti. Na konferenco so posebej vabljeni vsi, ki sodelujejo pri pripravah na ukrepe v primeru narvnih nesreč, sodelujejo pri nujnih primerih in nudijo pomoč – kar vključuje tudi veterinarje. Simpozij mednarodne organizacije IRO je organiziran vsaki dve leti.

Da bi omejili turizem ob naravnih nesrečah, ki se je na primer v veliki meri pojavil po potresu na Haitiju leta 2010, ZN za mednarodno pomoč pri katastrofah na pomoč kličejo le še profesionalne ekipe USAR (Urban Search and Rescue). Te so navadno financirane s strani države ter so sestavljene iz zdravnikov, tehnikov, gorskih specialistov in vodnikov reševalnih psov ki se navadno do prizorišča naravnih katastrof pripeljejo s svojimi letali in prinesejo lastno opremo. Predpise in določila o poteku akcij izdaja INSARAG (International Search and Rescue Advisory Group) Združenih narodov.

Ekipe se seveda za strokovno znanje in pomoč obračajo na lokalne strokovne organizacije, na primer vodniki psov tesno sodelujejo  z IRO. Katere teme so v teh primerih pomembne, kje se pojavljajo težave v praksi in kaj je potrebno izboljšati v prihodnje?

Dva dneva izpopolnjenega programa in 14 predavanj

Po otvoritvi kongresa, ki jo bo vodil predsednik IRO, dr. Wolfgang Zörner, sledi intenziven program predavanj, ki jih bodo vodili strokovnjaki s vsega sveta. Med drugimi tudi švicar Toni Frisch, svetovni vodja INSARAG, predstavniki parlamentov, zunanjih in notranjih ministrstev, strokovnjaki USAR ekip, kot je John Ball iz Velike Britanije, Chris Pritchard in Ove Syslak iz IRO organizacije pa tudi mnogi veterinarji.

Doktor veterinarske medicine Tarkan Özvardar bo poročal o intervenciji v turškem Ecrisu, veterinarka Linda Horniberger pa o izkušnjah iz Sumatre 2009. Dr. Doru Safta iz Romunije, ki je specialist za pasjo kirurgijo, bo predaval o zdravstvenih urgencah psov, ki se pojavljajo v sklopu iskalnih akcij. Strokovni program bo dopolnjen z ogledom palače parlamenta ter ogledom mesta, ki bo vključeval večerjo in večerni koncet.

Dodatne informacije:

Spletna stran: www.iro-symposium.org

Lokacija kongresa:

Hotel Ramada Plaza
3-5 Poligrafiei Ave, 1st District
013704 Bukarešta
Romunija

www.ramadaplazabucharest.ro

Kotizacija:

Za prijave do 31.1.2013 znaša kotizacija 290,00 €
Za prijave do 28.2.2013 znaša kotizacija 320,00 €

(Cena vključuje dobrodošlico, obisk vseh predavanj, prigrizke med odmori in kosilo, kot tudi večerne oglede in večerje za oba dneva.)

Sorodni članki

Slika 1: Krvni razmaz psice (Wright-Giemsa, 500 x povečava).; Vir slike: LABOKLIN

Generalizirana limfadenopatija pri psu

V tem mesecu vam Laboklin predstavlja klinični primer francoskega buldoga z zmerno limfadenomegalijo
preberi več

Slika 1: Kožne spremembe pri dihurju; Vir slike: LABOKLIN

Kožni vozliči pri dihurju (Mustela putorius furo)

Laboklin vam tokrat predstavlja primer domačega dihurja s pordelimi kožnimi bulicami na območju vratu
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Neobičajne celice v krvnem razmazu mačka; Vir slike: LABOKLIN

Neobičajne celice v krvnem razmazu mačka

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Tumorji v ustih 1; Vir slike: Ana Nemec

Tri ključna vprašanja pri živalih s tumorji v ustih

Tumorji ustne votline predstavljajo 5,4% vseh tumorjev pri psih in 7,4% vseh tumorjev pri mačkah
preberi več

Ana Nemec - veterinarska stomatologinja; Vir slike: Ana Nemec

Ana Nemec - veterinarska stomatologinja

Bolezni ustne votline in zob so pri živalih izjemno pogoste, a velikokrat neopažene, živalim pa povzročajo bolečino in jim slabšajo kakovost življenja
preberi več