Epilepsija malih živali – od diagnoze do terapije

(08.03.2016) Mednarodna skupina „International Veterinary Epilepsy Task Force (IVETF)“ je pričela razvijati standardizirane smernice za raziskovanje, diagnostiko in zdravljenje epilepsije psov in mačk.

„Epilepsija se pri psih in mačkah pojavlja relativno pogosto. Zaradi tega ima v raziskavah velik pomen. Obstaja že veliko strokovnih študij na to temo, ki pa se pogosto razhajajo glede definicij, navodil o graduaciji napadov, meril učinkovitosti terapije ali v nevropatskih raziskavah,“ pojasnjuje prof.dr. Wolfgang Loescher.

Osnovni cilj znanstvenikov in znanstvenic je zagotoviti svetovno priznane in enovite standarde za nadaljni razvoj prihodnjih študij. Le na ta način se bodo lahko bolje primerjali razultati različnih raziskav.

„Ob tem si želimo vzpostaviti smernice, ki bodo izboljševale oskrbo pacienta z epilepsijo ter skrbele za enoten jezik znotraj celotne oskrbovalne verige Tako bi torej naj vključevale vse od vzreditelja do lastnika živali, preko lečečega veterinarja pa vse do veterinarskega nevrologa,“ dodajata sodelujoči prof. dr. Andrea Tipold und Dr. Veronika Stein.  

International Veterinary Epilepsy Task Force (IVETF) je ob tem na odprti spletni strani ‚Biomedcentral‘ na področju ‚Veterinary Research‘ objavila sedem publikacij, ki so odprte za dostop. „Ti strokovni prispevki gradijo osnovo za prihodnje skupne evropske projekte s področja epilepsije pri psu,“ pove prof. Andrea Fischer.

Objavljeni so standradi glede definicij in terminologije (http://doi.org/10.1186/s12917-015-0461-2), priporočila za diagnostične postopke (http://doi.org/10.1186/s12917-015-0462-1), pregled pasemsko specifičnih epileptičnih simptomov s pojasnilom o njihovi genetski podlagi (http://doi.org/10.1186/s12917-015-0463-0), zdravljenje epilepsije pri psih v Evropi (http://doi.org/10.1186/s12917-015-0464-z), napotki za zasnove novih študij (analize rezultatov) pri psih in mačkah (http://doi.org/10.1186/s12917-015-0465-y), priporočila za epileptično specefičnne terapevtske protokole (http://doi.org/10.1186/s12917-015-0466-x) kot tudi priporočila za odzvem tkivnih vzorcev možganovine in nadaljne postopke z odvzetim vzorcem (http://doi.org/10.1186/s12917-015-0467-9).

Pri publikacijah o doagnostičnih postopkih je cilj strokovnjakov doseganje kontinuitete pri postavljanju diagnoz o epilepsiji. Diagnosticiranje pri pacientu z morebitnimi epileptičnimi napadi vključuje dva osnovna koraka: najprej je nujna ugotovitev, ali gre dejansko za epileptični napad, ko je odgovor pritrdilen pa bi bilo potrebno pojasniti njegov vzrok.

Pogosto je namreč velik izziv prav ločevanje epileptičnega napada od drugih, ne-epileptičnih krčev. Priporočila strokovnjakov mednarodne skupine IVETF zastavljajo določene kriterije, ki so v pomoč pri tej začetni težavi.

International Veterinary Epilepsy Task Force (IVETF) so osnovali veterinarji in veterinarski nevrologi leta 2014. Poglavitni cilj organizacije ostaja podajanje jasnih informacij o epilepsiji za veterinarje, vzreditelje in lasntike živali.

Sorodni članki

Brezplačen spletni kongres ISFM se bo odvijal med 8. in 10. avgustom pod sponzorstvom Purina inštituta.

ISFM International Feline Congress: brezplačen spletni kongres

Brezplačen spletni kongres ISFM se bo odvijal med 8. in 10. avgustom pod sponzorstvom Purina inštituta.
preberi več

Mednarodni kongres ISFM 2020

Mednarodni kongres ISFM 2020

Združenje International Society of Feline Medicine vabi na prvi kongres namenjen medicini mačk
preberi več

Slika 1: Urinski sediment, maček, nativni preparat. Opazno je visoko število cilindrov brez dokaza za vnetje. ; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: Ko se nevarnost skriva doma!

Laboklin vam ponovno predstavlja skrivnostni klinični primer urinskega sedimenta pri mački
preberi več

Slika 1. Multiple povišane lezije na jeziku psa. Avtorske pravice fotografije: Fitzpatrick Referrals Ltd.

Multiple lezije na jeziku psa z limfadenopatijo

Kot skrivnostni primer meseca vam Laboklin predstavlja 12 letnega mešančka z multiplimi lezijami na jeziku in povečanimi submandibularnimi ter preskapularnimi bezgavkami
preberi več

Maša Primec, dr. vet. med

Črevesna mikrobiota pri psih in mačkah

Strokovni članek avtorice asist. mag. Maše Primec, dr. vet. med
preberi več

WSAVA

Informacije o COVID-19 za lastnike živali in veterinarje

Posredujemo vam povezavo do strani s pogostimi vprašanji in odgovori za lastnike hišnih ljubljenčkov ter do nedavnega webinarja za veterinarje
preberi več

ABCD issues guideline on SARS-coronavirus-2 in cats

ABCD issues guideline on SARS-coronavirus-2 in cats

The Advisory Board on Cat Diseases has just published a new guideline in relation to SARS coronavirus-2 (SARS-CoV-2), the causative agent of COVID-19
preberi več

WSAVA Webinar: COVID-19 and Companion Animals – What we know today

WSAVA Webinar: COVID-19 and Companion Animals – What we know today

Webinar se bo odvijal v petek, 17. aprila, s pričetkom ob 16. uri. Predavanja bodo v angleškem jeziku in bodo trajala približno 1 uro
preberi več