Epilepsija mačk: očitne vzporednice med mačko in človekom

(31.12.2013) Epilepsija se pojavi, ko se signali možganskih celic prehodno nekoordinirano prekrivajo. Skupina raziskovalcev iz dunajske Univerze za veterinarsko medicino je v tem letu odkrila vzrok za pojav določene vrste epilepsije pri mačkah.

Vzrok za njen pojav je napačen imunski odgovor in je zelo podobna določeni obliki epilepsije pri človeku. Študija v vsem obsegu je bila objavljena v strokovni reviji „Journal of Veterinary Internal Medicine“. Epilepsije je tako grozljiva bolezen prav zaradi tega, ker napada center naše zavesti, osrednji živčni sistem.

Epileptični napadi lahko povzročajo tudi stanje močnih krčev celotnega telesa ali le posameznih delov. Pojavlja se tudi zameglitev zavesti ter izpad spomina. Vzroki za epilepsijo so do današnjega dne le slabo poznani, med dokazane povzročitelje pa spadajo tumorji možgan, določene infekcije, vnetja centralnega živčevja ter metabolne bolezni.

Imunski sistem napada živčne celice

Tudi živali, na primer mačke, lahko obolijo za epilepsijo. Akos Pakozdy in njegovi sodelavci z Veterinarske univerze na Dunaju (Vetmeduni) ter strokovnjaki iz Oxforda (Velika Britanija) in Budimpešte (Madžarska) so v aktualni študiji odkrili nov vzrok za določeno obliko epilepsije pri mački, kjer lasten imunski odziv napada določene proteine v celični steni živčnih celic.

Posebnost ob tem je predvsem, da je omenjena oblika epilepsije močno podobna določeni obliki, ki se pojavlja pri ljudeh. V tem primeru  povzroča vnetje v centralnem živčevju, imenovano limbični encefalitis, pojav epileptičnih krčev, ki navadno zajamejo le obrazne mišice in roke polovice telesa.

Pri mački se ta posebna oblika epilepsije kaže s simptomi trzajoče obrazne muskulature, strmečega pogleda, žvekalnih gibov in slinjenja. Na podlagi kliničnih izkušenj strokovnjaki predvidevajo, da je takšna oblika epilepsije mačk pravzaprav dokaj pogosta.

Motnje v formaciji živčnih signalov

Pakozdy in sodelavci so v krvi preiskovanih mačk odkrili posebne proteine, ki so sestavni deli nevronskih celičnih membran ter so pretežno odgovorni za realizacijo živčnih signalov. So namreč gradniki tako imenovanih ionskih kanalčkov. Tudi pri humani obliki omenjene epilepsije so prizadeti prav ti kanali.

Spremenjeni kanalčki urejajo prehodnost celične mambrane za pozitivno nabite kalijeve ione, ki uravnavajo električno napetost na membrani ter so tako odgovorni za prenos živčnih signalov, tako imenovanih akcijskih potencialov.

Imunska terapija tudi za mačke?

V primeru, ko lastni imunski sistem napada proteinske gradnike teh ionskih kanalčkov, je moteno nastajanje električnih signalov. Posledično se pojavi pretirano izločanje nevrotransmiterjev ter posledično pojav epileptičnih simptomov. Starejše raziskave drugis ekip strokovnjakov s področja humane medicine so pokazale, da običajna zdravila za epilepsijo v tem primeru skoraj nimajo učinka.

Ob tem pa so se imunoterapije izkazale kot zelo učinkovite. Pakozdy je povzel zaključke letošnje študije: „Naše najpomembnejše odkritje je, da se pri mačkah pojavlja imunološki vzrok za limbični encefalitis, ki je že več let znan pri ljudeh. Za mačke je izjemnega pomena predvsem zgodnja diagnoza, saj lahko tako hitro pričnemo tudi s pravilno terapijo.

Predvidevamo, da se tako občutno izboljšajo možnosti za ozdravitev. Tako lahko tudi mačke z epilepsijo pridobijo z uporabo imunskih preparatov za zdravljenje.“

Članek „Suspected Limbic Encephalitis and Seizure in Cats Associated with Voltage-Gated Potassium Channel (VGKC) Complex Antibody” avtorjev A. Pakozdy, P. Halasz, A. Klang, J. Bauer, M. Leschnik, A. Tichy, J.G. Thalhammer, B. Lang in A. Vincent lahko v celoti preberete v strokovni reviji Journal of Veterinary Internal Medicine: J Vet Intern Med 2013(27), pp. 212-214.

Sorodni članki

viyorecuperation

Moja mačka in pes slabo jesta

Zavrnitev hrane, ki jo običajno opisujejo lastniki živali,  je rezultat prehranskih navad, ki so jih živali pridobile od njihovih lastnikov
preberi več

Brahicefalični obstruktivni sindrom  BAOS

Brahicefalični obstruktivni sindrom – BAOS

Brahicefalični psi zaradi otroškega videza,  prijaznega in veselega značaja uživajo veliko popularnost v svetu. Značilni kratki gobci in velike oči spominjajo na mladiča, ki se mu je res težko upreti
preberi več

Toxascaris leonina; jajčece. Granulirana vsebina v sredini. (5)

Endoparaziti pri psih in mačkah

Ponovno objavljamo strokovni prispevek avtorja Siniše Faraguna, veterinarskega tehnika in trenutnega študenta veterinarske medicine, ki se intenzivno in z velikim veseljem ukvarja s parazitologijo pri živalih in temu posveča veliko svojega časa.
preberi več

Avtorica raziskave Serina Filler z mačko selkirk rex; Vir slike: Serina Filler

Selkirk rex mačke: spontana mutacija je osnovala novo pasmo mačk

Domače živali s kodrasto dlako so priljubljene pri mnogih lastnikih.Ob mnogih pasmah psov, so dosedaj obstajale tudi tri tradicionalne pasme kodrastih mačk
preberi več

Slika 1: blaga prognatija inferior; Vir slike: Dr. C. Reusch

Mačka z diabetes mellitus in akromegalijo

Klinični primer je predstavil Dr. C. Reusch na SEVC (Southern European Veterinary Conference), ki je potekal med 18. in 20. oktobrom v Španski Barceloni
preberi več